2009. gada 19. maijs, 20:01

Itālija un Lībija spriež par nelegālo imigrantu plūsmu uz Eiropu

Jauns.lv

Tripole, 19.maijs, LETA--AFP. Itālijas iekšlietu ministrs Roberto Maroni otrdien ticies ar Lībijas amatpersonām, lai apspriestos, kā apturēt nelegālo imigrantu plūsmu uz Eiropu, vēsta aģentūra JANA.

Maroni ticies ar Lībijas iekšlietu ministru Abdelfatahu al Obeidi, lai apspriestos par 2008.gadā noslēgto līgumu cīņai ar nelegālo imigrāciju no Lībijas.

Vienošanās "paver jaunas perspektīvas" Lībijai un Itālijai un Roma ir gatava palīdzēt Tripolei apturēt nelegālo imigrantu plūsmu uz Eiropu, pavēstīja Maroni.

Saskaņā ar 2008.gada līgumu Tripole piekrita pastiprināt cīņu ar nelegālo imigrāciju, bet Roma piekrita nākamajos 25 gados izmaksāt piecus miljardus dolāru (2,6 miljardus latu) kā kompensāciju par Lībijas kolonizēšanu.

Taču Itālija pēdējās nedēļās saskārusies ar starptautisku kritiku par aptuveni 500 nelegālo imigrantu nogādāšanu atpakaļ Lībijā, nedodot viņiem iespējas lūgt patvērumu.

Pagājušajā gadā Itālijas krastos izsēdās 36 900 nelegālo migrantu jeb par 75% vairāk nekā 2007.gadā. Vairums ar laivām bija izpeldējuši no Lībijas, meklējot labāku dzīvi Eiropā.

Pagājušajā ceturtdienā Itālija piešķīra Lībijai trīs krasta apsardzes kuģus savas piekrastes sargāšanai.