Režisors Kublinskis svin 70
Kultūra
2009. gada 20. maijs, 00:48

Režisors Kublinskis svin 70

Jauns.lv

Sagaidījis savu apaļo 70 gadu jubileju, režisors Mihails Kublinskis iestudējis latviešu klasiķa Jāņa Jaunsudrabiņa triloģiju Aija. Latvijas Nacionālā teātra izrādē apvienojušies dažādu paaudžu teātra talanti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aijas dramatizējums un iestudēšana bija sens Kublinska sapnis, kas beidzot piepildījies. Ar šo latvisko traģēdiju režisors vēlējies saglabāt un atklāt mūžam nezūdošo izdzīvošanas jautājumu, cilvēku vājības un dzīves patiesās vērtības, kā arī mīlas trijstūra postošo spēju. Ar šo skumjo stāstu viņš arī vēlas uzmundrināt latviešu tautu, norādot, ka situācija Latvijā šodien nemaz nav tik traģiska.

Aijas notikumi risinās laikā no 1910. līdz 1924. gadam, bet uz Nacionālā teātra skatuves tas ir trīs stundu iestudējums. Jaunsudrabiņa Aija ir viens no populārākajiem mīlas stāstiem latviešu literatūrā – mīlas trijstūris starp skarbo, bet daiļo liktenīgo sievieti Aiju, viņas vīru Jāni un kaimiņu Aizupu Juri, kuru kaislību spēles pārkāpj visus tabu un kristietības vērtības, sajauc mīlestību ar kaisli un nogalina tos, kuri neiztur. Ne velti šis stāsts divas reizes ir ekranizēts un arī uz skatuves nav pirmo reizi. Gan izrādē, gan skatītāju rindās varēja atrast kaislīgus teātra mīlētājus no dažādām paaudzēm.

Sintija Lase/Foto: Mārtiņš Ziders