Latvijā būs 28 modernas atskurbtuves
Sabiedrība
2009. gada 24. maijs, 16:56

Latvijā būs 28 modernas atskurbtuves

Jauns.lv

Trīs gadu laikā visā valstī plānots uzbūvēt 28 modernas visaugstākajiem standartiem atbilstošas atskurbtuves.


Pašlaik visā valsts teritorijā ar policijas aizturētiem agresīviem apdzērušamies pilsoņiem un nirvānā esošajiem narkomāniem atskurbtuvēs vairāk vai mazāk veiksmīgi galā tiek 33 policijas darbinieki, četri dežuranti, 20 medicīnas darbinieki, seši sanitāri un astoņas apkopējas: kopā 71 darbinieks. Viņi visi ir štata darbinieki sešās Latvijas atskurbtuvēs, kuras darbojas lielākajās pilsētās: Rīgā, Daugavpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā un Rēzeknē.

Tomēr ne visas atskurbtuves var saukt par pilnvērtīgām šī vārda tiešā nozīmē. Rīgā sakarā ar finansējuma samazināšanu valsts iestādēm gada sākumā atskurbtuves darbība tika apturēta. Savukārt Daugavpilī un Rēzeknē atskurbšanas telpas ir izvietotas vietējās slimnīcās. Tā kā Latvijā ir tikai trīs atskurbtuves to klasiskajā izpratnē – Jūrmalā, Jelgavā un Liepājā.

Latvijā spīdzina alkoholiķus

Pašlaik lielākoties alkoholu un narkotiskās vielas pārlietojušos sabiedriskās kārtības traucētājus policisti nogādā īslaicīgās aizturēšanas vietās, kas ir paredzētas kriminālprocesuālā kārtībā aizturēto, arestēto un notiesāto personu ievietošanai, nevis lai tur agresīvos dzērājus mēģinātu vest pie „skaidra prāta”. Pret šādu kārtību Latvijai bargu kritiku jau vairākkārtīgi ir izteikusi Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komiteja, kura uzstājīgi mūsu valstī prasa nodrošināt civilizētu attieksmi pret „jautrā prātā” esošajām personām. Komisija norāda, ka „dažviet konstatētie trūkumi var tikt uzskatīti par necilvēcīgiem un degradējošiem.”

Ikgadu – desmit jaunas atskurbtuves

Iekšlietu ministrija nule kā ir izstrādājusi koncepciju „Par atskurbšanas telpu tiesisko statusu un prasībām šo telpu iekārtošanai”. Iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces parakstītajā dokumentā ir teikts: „Šīs vietas nekādā mērā nav piemērotas ar atkarību izraisošo vielu lietošanu saslimušo personu turēšanai, kas bieži ir veicinājis alkohola reibumā un citu apreibinošo vielu ietekmē aizturēto un policijas struktūrvienību telpās nogādāto personu mirstības gadījumus. (..)

Lai risinātu minēto jautājumu, Iekšlietu ministrija vairākkārt vērsās atbildīgajās ministrijās, taču pēc vairākus gadus ilgstošas sarakstes vienots risinājums nav panākts.”

Tagad valdība nolēmusi beidzot ķerties vērsim pie ragiem un sākt būvēt visā valsts teritorijā (lielākajās pilsētās) kopumā 28 atskurbtuves. Tā kā valstī pašlaik ir nopietnas finanšu grūtības, tad masvedidīgo atskurbtuvju celšanu nolemts sākt tikai 2014. gadā un pabeigt 2016. gadā.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA