Divi „Parex” zīmoli pastāv vienlaikus
Sabiedrība

Divi „Parex” zīmoli pastāv vienlaikus

Jauns.lv

Valstij pārņemot savā īpašumā „Parex banku”, neatrisināts palicis jautājums ar bankas zīmolam ļoti līdzīgo „Parex” preču zīmi — tās saimnieki joprojām ir Kargins ar Krasovicki.

Divi „Parex” zīmoli pastāv vienlaikus...


Proti, slavenais uzraksts PAREX BANKA ar kroni nu pieder valstij, bet preču zīme PAREX ar tādiem pašiem burtiem un kroni ir akciju sabiedrības „Parex” īpašums. Uzņēmuma padomes priekšsēdētāja vietnieki ir eksbaņķieri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, valdes priekšsēdētājs ir viņa dēls Georgijs Krasovickis, bet padomi vada Gints Poišs, bijušais „Parex bankas” padomes loceklis. Valdes locekle ir arī Natālija Rjabova. Nekas viņiem neliedz ar „Parex” vārdu taisīt biznesu un ar tikai nedaudz atsķirīgu nosaukumu veidot banku.

 „Parex bankas” preses sekretāre Maija Celmiņa kasjauns.lv vēsta: „Pašlaik notiek darbs pie bankas zīmola stratēģijas, kur iespējami dažādi risinājumi — ja tiks atzīts, ka bankai izdevīgāk saglabāt nosaukumu, tad tiks arī izlemts par nepieciešamību atrisināt jautājumu par preču zīmes „Parex” atsevišķu eksistenci. Jāpiebilst, ka pašreizējā kārtība bankai dod tiesības lietot reģistrēto preču zīmi „Parex banka”.”

Nelikumīgi tas nav, saka zvērināts advokāts Agris Bitāns. „Formāli tā var būt. Ir uzņēmumi ar līdzīgiem nosaukumiem, kas vēsturiski bijuši kopā un pēc tam vairs nav.” Šajā gadījumā pašas bankas ziņā ir, vai šī situācija tai nevar kļūt par traucēkli, un meklēt risinājumus.

Patentu valdes Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktore Dace Liberte kasjauns.lv skaidro: „Situācija, kad divas ļoti līdzīgas preču zīmes pieder dažādiem īpašniekiem, var pastāvēt tad, ja ar to ir mierā abi šo zīmju īpašnieki. Ja kāds no īpašniekiem nav mierā, ir jāmeklē iespēja otru preču zīmi dzēst (atzīt par spēkā neesošu, atcelt, izslēgt no reģistra).”

Piemēram, saskaņā ar likumu „Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm”, preču zīmes reģistrāciju var atzīt par spēkā neesošu, ja: šī preču zīme ir identiska agrākai preču zīmei, un preces vai pakalpojumi, kuriem tā reģistrēta, ir identiski precēm vai pakalpojumiem, kuriem ir reģistrēta agrākā preču zīme; preču zīmju identiskuma vai līdzības dēļ pastāv iespēja, ka attiecīgie patērētāji minētās zīmes sajauc vai uztver kā savstarpēji saistītas. Priekšroka, protams, ir agrāk reģistrētajai zīmei. Prasību jāsniedz Rīgas apgabaltiesā. Agrākas preču zīmes ir tās, kuru reģistrācijas pieteikuma datums Latvijā ir agrāks.

Patentu valde reģistrācijas gaitā nepārbauda, vai konkrētajai zīmei identiska vai līdzīga jau nav reģistrēta. „Tas tiek atstāts pašu agrāko zīmju īpašnieku ziņā — iebilst vai nē pret vēlākās zīmes reģistrāciju,” piebilst Liberte.

Māris Puķītis/Foto: LETA