Latgales maijvaboles pret Kuldīgas gliemežiem
Sabiedrība

Latgales maijvaboles pret Kuldīgas gliemežiem

Jauns.lv

Rīgai iespējams maijvaboļu uzbrukums, gliemeži neatlīdīs. Aizsedzot debesis, milzīgā skaitā maijvaboles jau iebrukušas Balvu rajona Medņevas pagastā.

Latgales maijvaboles pret Kuldīgas gliemežiem...

Entomologi šo faktu skaidro ar to, ka maijvaboļu kāpuri augsnē attīstās trīs četrus gadus un tad barā izlido. Šogad ir īstais maijvaboļu laiks, tās novērotas arī citās vietās, skaidro Latvijas Universitātes asociētais profesors, entomologs Voldemārs Spuņģis. Ņemot vērā, ka dažu dienu laikā maijvaboles nolido desmitiem kilometru, tās parādīsies arī Rīgas tuvumā un citviet Latvijā. „Kukaiņi ir nekaitīgi, masveidā tie var notiesāt labas augļu kokiem, kas aizkavēs ražu. Citiem kokiem lapas pēc maijvaboļu mielošanās atjaunojas ātri,” mierina speciālists. Kopumā Latvijā ir ap 15 tūkstošs sugām kukaiņu.

Savukārt Kuldīgas privātmāju īpašniekus nu jau piekto gadu nomoka gliemeži. Kāds kuldīdznieks ap siltumnīcu, kur  dzīvnieki cenšas ielīst, lai pamielotos ar salātu lapām,  rīta agrumā vien salasījis spaini. Vīrs par labāko risinājumu atzinis tieši nolasīšanu, jo mēģinājums iedzirdīt vēderkājus ar alu, no kura tiem vajadzētu nobeigties, beidzies nesekmīgi. Entomologs Dmitrijs Teļnovs saka, ka gliemeži mitinās vietās, kur vairākus gadus ir bijusi  mitra un silta augsne un ērto dzīvesvietu nemaina..

„Varbūt cilvēki nepievērš uzmanību tam, ka viņiem apkārt vēl vispār kaut kas ir. Un tad vienā dienā ierauga: „Vou! Bez manis te vēl kāds dzīvo!”

Evija Hauka/foto: wordpress, Jozefs Hlaseks