Zatlera dzīvokļa meklēšanas epopeja finišē
Politika

Zatlera dzīvokļa meklēšanas epopeja finišē

Jauns.lv

Kāds izskatīsies prezidenta Valda Zatlera „pensijas dzīvoklis” būs skaidrs augustā, kad noslēgsies divus gadus ilgusī dzīvokļa meklēšanas epopeja. Tai sekos mitekļa remonts un iekārtošana.

Zatlera dzīvokļa meklēšanas epopeja finišē...

Augustā noslēgsies divus gadus ilgusī dzīvokļa meklēšanas epopeja
Augustā noslēgsies divus gadus ilgusī dzīvokļa meklēšanas epopeja

Gribēja pat māju

Jau vairāk nekā pusotru gadu VNĪ meklē dzīvokli Zatleram, kurš to ieņems pēc prezidentūras beigām. Šai laikā izskanējušas gan dažādas summas, gan vēlmes par to, kādiem tad vajadzētu izskatīties apartamentiem.

Pašlaik VNĪ ir saņēmuši 14 dzīvokļu īpašnieku piedāvājumus no viņiem iegādāties dzīvoklī Zatlera vajadzībām. Likums „Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu” nosaka to, ka bijušais prezidents pēc pilnvaru beigām tikai saņem „lietošanā vienu valsts dzīvokli”. Nekur nav noteikts, cik plašam un ar kādu apdari tam ir jābūt.

2007. gada septembrī VNĪ vadītājs Māris Kaijaks paziņoja, ka dzīvokļa iegāde eksprezidentam varētu izmaksāt ap vienu miljonu latu. Savukārt vēlāk jau tika pieļauts, ka dzīvokļa vietā VNĪ eksprezidentam varētu piedāvāt privātmāju, jo tagad dzīvoklis un māja ir „aptuveni līdzīgās cenās”, šī gada janvārī teica Valsts prezidenta kancelejas direktors Ēriks Ozols. Šai sakarā Tautas partijas vecbiedrs Gundars Bērziņš presē norādīja, ka Zatlers esot „pazaudējis mēra izjūtu”: „Viņš Valsts nekustamo īpašumu aģentūrai ir pieprasījis un šobrīd izdara spiedienu, lai viņam dzīvokļa vietā, ko valsts garantē bijušajiem prezidentiem, uzceltu māju.”

Gaida Zatlera ambīcijas

Tomēr tagad ir skaidrs, ka ideja par mājas iegādi jau ir atmesta un VNĪ līdz 12. jūnijam vēl meklēs dzīvokļus esksprezidenta izmitināšanai, bet pēc tam VNĪ un prezidenta kancelejas izveidotā īpašā Dzīvokļu piedāvājuma izvērtēšanas komisija izvērtēs visus variantus un pieņems galīgo lēmumu. Patlaban gan VNĪ neatklāj, cik jaunais dzīvoklis varētu izmaksāt.

Pēc visa spriežot arī šoreiz VNĪ izpildīs Zatlera ģimenes prasības dzīvokļa interjera izveidošanā. Māris Kaijaks jau pirms kāda laika ir paziņojis, ka gaida Zatleru ģimenes vēlmes par „dzīvokļa iekārtojumu”.

Tas nozīmē, ka valsts atkal tāpat kā Gunta Ulmaņa un Vairas Vīķes – Freibergas „pensiju dzīvokļu” gadījumā ir gatava tērēt līdzekļus eksprezidenta apartamentu iekārtošanai, kaut gan likums to neparedz. Jāuzsver, ka parasti valsts un pašvaldību prakse ir tāda, ka tās īrniekiem piedāvā neapmēbelētus dzīvokļus.

Obligāti mūra mājā

Zatleram VNĪ dzīvokli ir spieta pirkt tādēļ, ka valsts mājā Brīvības ielā 38, kur dzīvokļi piešķirti gan Ulmanim, gan Vīķei – Freibergai vairs brīvu platību nav. Savulaik izvērtās skandāli arī par šo dzīvokļu apdari. Ulmaņa dzīvokļa remonts 1997. gadā izmaksāja 71 000 latu un sabiedrība sašuta, ka  Ulmanis par nodokļu maksātāju naudu tagad var lepoties ar vairākām „ekstrām” – kristāla spoguli par 632 latiem, skapīti par 1706 latiem un 95 latu vērtu tualetes papīra turētāju. Savukārt pēc desmit gadiem VVF gražīgi attiecās publiskot sava dzīvokļa tāmi, kurā arī bija ietvertas greznas interjera lietas. Par remontā izlietotajiem 450 679 latiem eksprezidentei, piemēram, gan iebūvēja skapjus, gan lampām uzlika plafonus.

Zatlera miteklis izmaksās daudzkārt dārgāk, jo tas būs ne tikai jāremontē, bet arī jāpērk. Pašreizējais prezidents jau izvirzījis vairākus nosacījumus, piemēram, ka dzīvoklim jāatrodas Rīgas vēsturiskajā centrā, tam jābūt vismaz 200 kvadrātmetru lielam (pirms kāda laika gan Valsts kanceleja uzstāja uz 240 kvadrātmetriem) un obligāti jāatrodas mūra mājā.

Elmārs Barkāns/foto: LETA