Repše: budžeta izdevumi būs jāsamazina par 1,5 miljardiem latu
Sabiedrība
2009. gada 8. jūnijs, 12:07

Repše: budžeta izdevumi būs jāsamazina par 1,5 miljardiem latu

Jauns.lv

Valsts budžeta izdevumi līdz 2011.gadam būs jāsamazina par 1,5 miljardiem latu, pirmdien valdības komitejas sēdē paziņoja finanšu ministrs Einars Repše.

Pēc viņa teiktā, budžeta izdevumi šogad būs jāsamazina par 500 miljoniem latu, un arī nākamgad un aiznākamgad budžeta izdevumi būs jāapcērp par 500 miljoniem latu ik gadu.

Ministrs uzsvēra, ka budžeta izdevumi tiks samazināti un no samazinājuma neizvairīsies arī sociālais budžets.

Pēc Repšes klāstītā, neraugoties uz iepriekšējā valdības vadītāja Ivara Godmaņa un pašreizējā premjera Valda Dombrovska pūliņiem samazināt izdevumus, izdarīts neesot praktiski nekas.

"Mēs neesam izdarījuši neko no tā, ko pieprasa krīzes situācija. Budžeta izdevumi kā bija pieci miljardi latu 2008. gadā, tā ir arī tagad - pieci miljardi latu," uzsvēra finanšu ministrs.

Viņš norādīja, ka līdzīgās krīzes situācijās citas valstis savus izdevumus samazina par 10% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas Latvijas gadījumā nozīmē apmēram 1,4 miljardu latu izdevumu samazinājumu.

Tādējādi šogad Latviju gaida 500 miljonu latu budžeta izdevumu samazinājums, un arī nākamgad un aiznākamgad budžetā būs jārod 500 miljonu latu ietaupījums, akcentēja Repše.

Finanšu ministrija šīs nedēļas laikā sagatavos priekšlikumus izdevumu samazināšanai, un valdība sagatavos programmu izdevumu samazināšanai un ieņēmumu palielināšanai.

Repše žurnālistiem pirmdien teica, ka par priekšlikumiem izdevumu samazināšanai pirmdien plānots panākt vienošanos Koalīcijas padomē. Pēc tam par izdevumu samazināšanas programmu lems valdība. Programmu valdība arī prezentēs starptautiskajiem aizdevējiem, un izdevumu samazinājums ir priekšnoteikumus nākamās aizdevuma daļas saņemšanai.

Ministrs uzsvēra, ka pašlaik Latvija tuvojas krīzes zemākajam punktam un, ja netiks būtiski apcirpti budžeta izdevumi, līdz šim piedzīvotā krīze šķitīs kā "viegla dzīve".

Pēc Repšes paustā, valdībai būs arī jālemj par budžeta ieņēmumu palielināšanas pasākumiem. "Tie nebūt nebūs patīkami," klāstīja ministrs, piebilstot, ka tuvākajā laikā premjers par to informēs sabiedrību.

Viņš uzvēra, ka valdībai ir jāpanāk budžeta izdevumi, kas ir ievērojami mazāki par pieciem miljardiem latu.

Saeima 4. jūnijā pirmajā lasījumā apstiprināja grozījumus šā gada budžetā, kas paredz deficītu 9,2% apmērā no IKP, paredzot, ka Latvijas tautsaimniecības kritums šogad būs 18%.

Valdība apņēmusies uz otro lasījumu Saeimā iesniegt papildu izdevumu mazināšanas priekšlikumus.

BNS / Foto: LETA