Uz Krasnojarskas apgabalu ved piemiņas plāksnes izsūtītajiem
Sabiedrība
2009. gada 14. jūnijs, 22:33

Uz Krasnojarskas apgabalu ved piemiņas plāksnes izsūtītajiem

Jauns.lv

Vakar 19 cilvēku grupa devās uz Krieviju, lai tur izvietotu trīs piemiņas plāksnes izsūtītajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Piemiņas plāksnes paredzēts izvietot trīs vietās Krasnojarskas apgabalā - Igarkas, Abanas un Jeņiseijskas muzejos. Uz divām plāksnēm būs uzraksti latviešu, krievu un angļu valodā - "Mūžīga piemiņa Latvijas bērniem deportāciju upuriem 1941-1949", bet uz trešās plāksnes - līdzīgs teksts ar piemiņas veltījumu Latvijas mātēm.

Ceļā uz Igarku dosies gan fonda "Sibīrijas bērni" dibinātāja un režisore Dzintra Geka ar filmēšanas grupu, gan bijušie izsūtītie un viņu tuvinieki, kā arī luterāņu mācītājs Guntis Kalme, kurš katras piemiņas plāksnes atklāšanā noturēs svētbrīdi.

Viņi ar vilcienu no Rīgas dosies uz Maskavu, pēc tam ar lidmašīnu uz Krasnojarsku, tālāk ar autobusu uz Jeņiseijsku un Abanu, bet pa Jeņisejas upi ar kuģi līdz Igarkai. Rīgā plānots atgriezties 26.jūnijā.

Katras piemiņas plāksnes izgatavošana izmaksājusi nedaudz vairāk kā 500 latu. Nepieciešamie līdzekļi, tostarp ceļa izdevumiem, iegūti, pateicoties ziedotāju labvēlībai. Ventspils dome piešķīrusi 1000 latus, lai daļēji segtu vienas piemiņas plāksnes izmaksas un ventspilnieces Nadeždas Novosjolovas ceļa izdevumus braucienam uz Igarku.

Izsūtījumā Sibīrijā dzimusī Novosjolova, par kuras likteni stāsta režisores Gekas dokumentālā filma "...un Igarka, cerība un taurenis", būs starp tiem brauciena dalībniekiem, kas 14.jūnijā sāks tālo ceļu uz Igarku. Braucēju vidū būs arī Ilmārs Knaģis, Gunārs Toms, Jānis Lauva, Vija Ķerpe, Astrīda Ruško un citi likteņa biedri.

LETA