Vairāk nekā pusei tautas kalpu samaksa jūnijā pārsniegusi 1500 latu
Sabiedrība

Vairāk nekā pusei tautas kalpu samaksa jūnijā pārsniegusi 1500 latu

Jauns.lv

Jūnijā 57 parlamentāriešiem darba alga pirms nodokļu nomaksas bijusi lielāka par pusotru tūkstoti latu, liecina Saeimas mājaslapā pieejamā informācija.

Vairāk nekā pusei tautas kalpu samaksa jūnijā pārs...

Deputātu amatalga kopš marta ir 1047 lati, kas ir konstanta neatkarīgi no komisiju apmeklējuma
Deputātu amatalga kopš marta ir 1047 lati, kas ir konstanta neatkarīgi no komisiju apmeklējuma

Parlamentārieši ik mēnesi gan klāt saņem arī kompensācijas par īres, transporta, sakaru un reprezentācijas izdevumiem.

Vislielākais bruto darba samaksas apmērs - 2446 lati - jau tradicionāli ir Saeimas priekšsēdētāja biedrei Vinetai Muižniecei (Tautas partija), jo bez amatalgas un piemaksām par komisiju un apakškomisiju sēdēm viņa saņem arī naudu par darbu Saeimas prezidijā, Juridiskās komisijas vadību un sekretāres pienākumu pildīšanu Apakškomisijā darbam ar Tiesu iekārtas likumu.

Aptuveni par simts latiem mazāk šajā mēnesī aprēķināts Saeimas sekretāram Dzintaram Rasnačam ("Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK), kurš piedalījies tikpat daudz sēdēs kā Muižniece un saņem arī tādu pašu samaksu par darbu prezidijā, bet veic tikai Juridiskās komisijas priekšsēdētājas biedra pienākumus.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS) savukārt atalgojuma ziņā ierindojas trešajā vietā, jo, lai arī saņem lielāku samaksu par parlamenta vadīšanu, mazāk aktīvi piedalījies komisiju darbā un papildus visam pilda tikai Nacionālās drošības komisijas sekretāra funkcijas.

Ar identisku bruto darba samaksas apmēru - 2164 lati - turīgāko tautas kalpu piecniekā iekļaujas gan Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa ("Jaunais laiks", JL), gan Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS).

Piektais prezidija pārstāvis - Saeimas sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs ("Saskaņas centrs", SC) - no saviem biedriem arī tālu neatpaliek atalgojuma ziņā. Viņš gan nevienā no parlamenta komisijām neveic nekādus papildu pienākumus, bet kopumā amatalgā, piemaksās par komisiju un apakškomisiju sēdēm, kā arī par darbu prezidijā jūnijā saņēmis 2079 latus.

Tikai nedaudz mazāk - 2045 lati - aprēķināts arī JL frakcijas priekšsēdētāja vietniecei Silvai Bendrātei, kura pilda arī Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas biedres un Sociālās drošības apakškomisijas sekretāres funkcijas.

Lai arī lielākie atalgojumi tradicionāli ir visiem prezidija locekļiem, aprēķinot arī ikmēneša izdevumu kompensācijas, nereti turīgāko tautas kalpu vidū izvirzās citi kolēģi, visus piecus parlamenta lēmējinstitūcijas pārstāvjus šajā ziņā atstājot ēnā.

Deputātu amatalga kopš marta ir 1047 lati, kas ir konstanta neatkarīgi no komisiju apmeklējuma, bet tiek aprēķināta mazāka, ja nav apmeklētas plenārsēdes.

Mazāk par tūkstoti latu jūnijā līdz ar to nopelnījuši tikai divi tautas priekšstāvji - Aleksandrs Mirskis (SC), kurš šajā mēnesī apmeklējis vienu komisijas sēdi un līdz ar to kopumā amatalgā un piemaksā saņems vien 763,5 latus, kā arī Kārlis Šadurskis, kurš amatalgā nesaņem neko, jo vienlaikus ir Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāra amatā un par to saņem algu, bet piemaksās par Saeimas komisiju apmeklējumu nopelnījis 357 latus.

Nākamie pieticīgākie ieņēmumi bijuši pašreizējam Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC) un vicemēram Aināram Šleseram (LPP/LC), kuri jūnijā pēc pašvaldību vēlēšanām jau pievērsās galvaspilsētas domes darba plānošanai un parlamenta komisijas vairs nav apmeklējuši. Līdz ar to abi pašvaldības līderi par pagājušo mēnesi saņems vien konstanto amatalgu - 1047 latus.

Gandrīz tikpat maz parlamentā jūnijā viesojies ir sportists Viktors Ščerbatihs - viņa bruto darba samaksa 1093 latu apmērā liecina, ka visā mēnesī viņš bijis tikai uz divām komisijas sēdēm.

Kopumā tautas kalpu atalgojums Saeimas budžetam jūnijā prasījis 157 347 latus.

Pērn un šā gada pirmajos mēnešos vidēji viena mēneša bruto atalgojumi veidoja izmaksas aptuveni 178 tūkstošu latu apmērā, bet pēc parlamentāriešu lēmuma samazināt amatalgas par 15%, kā arī liegt deputātiem apmaksāt dalību varāk nekā divās apakškomisijās, kopš 1.marta vidēji mēnesī atalgojumiem tiek tērēti aptuveni 157 tūkstoši latu.

Jūnijā parlaments nolēma iet soli tālāk atalgojumu solidarizācijā ar sabiedrisko sektoru, savas amatalgas samazinot vēl par 5%. Līdz ar to ikmēneša izdevumi Saeimai varētu samazināties vēl par aptuveni sešiem tūkstošiem. Plānots, ka lielāku ietaupījumu gan vēl dos transporta, sakaru un reprezentācijas izdevumu kompensāciju samazinājums.

Jau vēstīts, ka maijā teju divām trešdaļām Saeimas deputātu bruto alga un izdevumu kompensācijas veidojušas mēneša ieņēmumus vismaz divu tūkstošu latu apmērā, liecina Saeimas mājaslapā atrodamā informācija.

Savukārt mēneša ieņēmumi no Saeimas budžeta vismaz 2500 latu apmērā maijā bijuši teju piektdaļai deputātu, turīgāko piecniekā iekļūstot vien Tautas partijas (TP) un valdību vadošās partijas "Jaunais laiks" (JL) pārstāvjiem.

Deputāti saņem pamatalgu un piemaksas par darbu komisijās, kā arī apakškomisijās. Tautas kalpiem, kas ir prezidija locekļi, komisiju priekšsēdētāji, priekšsēdētāju biedri vai sekretāri, tiek aprēķinātas vēl papildu piemaksas par šo pienākumu pildīšanu.

Ziņots arī, ka Saeima februārī vienu reizi jau nolēma samazināt deputātu pamatalgu par 15%, nosakot, ka no 1.marta tās bruto apmērs būs 1047 lati iepriekšējo 1232 latu vietā. Savukārt jūnijā tautas priekšstāvji pieņēma jaunus grozījumus Saeimas Kārtības rullī, nosakot atalgojuma samazinājumu nevis 15%, bet 20% apmērā - līdz ar to pēc 1.jūlija deputātiem tiks aprēķināta mēneša amatalga vairs tikai aptuveni 985 latu apmērā.

No 1.jūlija līdz gada beigām parlamentārieši saņems arī par 20% mazākas transporta izdevumu kompensācijas, bet kompensācijas sakaru izdevumiem saruks par 30%.

Savukārt 1.septembrī spēkā stāsies grozījumi, kas paredz par 20% samazināt arī īres kompensācijas tiem deputātiem, kuri nedzīvo Rīgā un kuriem deputāta pilnvaru realizēšanai jāīrē dzīvojamā telpa vai viesnīca galvaspilsētā.

Parlaments 2009.gadā budžeta līdzekļus taupa, arī ierobežojot tautas kalpu atalgoto darbu apakškomisijās - Saeimas Kārtības ruļļa grozījumi jau kopš 1.marta paredz liegumu deputātiem darboties vairāk nekā divās parlamenta apakškomisijās.

Lai vēl vairāk samazinātu izdevumus, frakciju vadītāji no 1.jūlija atteikušies arī no dienesta automašīnu piešķiršanas Saeimas komisiju vadītājiem.

Kopējais Saeimas budžeta samazinājums 2009.gada budžeta grozījumos ir 2 800 532 lati.

BNS