Sabiedrība
2009. gada 21. jūlijs, 09:26

Dombrovskis: iepriekšējā valdība ir bijusi pārāk dāsna pret "Parex bankas" bijušajiem lielajiem akcionāriem

Jauns.lv

Iepriekšējā valdība ir bijusi pārāk dāsna pret "Parex bankas" bijušajiem lielajiem akcionāriem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki - par to liecina vairāki aspekti, tostarp bankas pārņemšana divās pakāpēs un nosacījumi, uz kādiem bankā ir viņu depozīti, otrdien Latvijas televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" atzina premjers Valdis Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka Kargina un Krasovicka depozīti ir "viens no tiem jautājumiem, kas rodas, izvērtējot "Parex bankas" pārņemšanu - šie līgumi tika noslēgti tā, ka bijušo akcionāru depozīti ir novirzīt nevis bankas problēmu risināšanai, bet palikuši šo kungu rīcībā un pašlaik viņi saņem lielus procentu maksājumus".

Premjers pastāstīja, ka situāciju ir izvērtējusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kas atzinusi, ka līgumi ir noslēgti tā, ka tiktu zaudēta jebkura tiesa, kura būtu saistīta ar šo līgumu pārtraukšanu.

Dombrovskis arī atgādināja, ka finanšu ministrs Einārs Repše ir nosūtījis ģenerālprokuroram Jānim Maizītim vēstuli ar lūgumu izvērtēt, vai "Parex bankas" pārņemšanā maksimāli tika nodrošinātas valsts intereses un novērstas iespējamās ļaunprātības vai nolaidība. Tostarp ir lūgts izvērtēt jautājumu par minētajiem depozītiem.

"Situācija nav normāla un ir vairāki aspekti, kas norāda, ka iepriekšējā valdība ir bijusi pārāk dāsna pret bijušajiem akcionāriem - gan šī pārņemšana divās pakāpēs, sākumā pārņemot tikai 51% akciju, gan depozītu atstāšana, gan daudzi citi aspekti," sacīja premjers.

"Parex banka" 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība pērn 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par "Parex bankas" kontrolpaketes īpašnieci, bet 3.decembrī nolēma pārņemt gandrīz 85% bankas akciju. Šobrīd "Parex bankas" 95,3% akciju turētājs ir Privatizācijas aģentūra.

Dombrovska ("Jaunais laiks") vadīto valdību Saeima apstiprināja šogad 12.martā. Lēmumus par "Parex bankas" pārņemšanu pieņēma Ivara Godmaņa (LPP/LC) vadītais Ministru kabinets.

BNS