2009. gada 22. jūlijs, 18:04

"Visu Latvijai!" vāks mācību līdzekļus atsevišķai Latvijas vēstures mācīšanai skolās

Jauns.lv

Partija "Visu Latvijai!" nolēmusi aicināt Latvijas iedzīvotājus ziedot Latvijas vēstures mācību grāmatas un citus nepieciešamos materiālus, lai nodrošinātu atsevišķu Latvijas vēstures mācīšanu skolās, aģentūru LETA informēja partijas līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Nepieciešamība pēc šādiem līdzekļiem izkristalizējusies partijas tikšanās laikā ar izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi (ZZS), kura apliecinājusi gatavību turpināt virzīt Latvijas vēstures kā atsevišķa mācību priekšmeta mācīšanu skolās, vienlaikus norādot uz iespējamām problēmām - nepilnvērtīga skolotāju sagatavotība šādai apmācībai un būtisks Latvijas vēstures mācību līdzekļu trūkums.

Līdz ar to "Visu Latvijai!" nolēmusi veidot fondu, kurā Latvijas iedzīvotāji varētu ziedot gan vēstures mācību grāmatas, gan citus mācību materiālus.

Tikšanās reizē apspriests arī mazo skolu saglabāšanas jautājums, partijai pieturoties pie nostājas, ka skolas un to ēkas ir jāsaglabā kā tuvējās apkaimes izglītības, sociālais un kultūras centrs. "Visu Latvijai!" uzskata, ka sadarbībā ar pašvaldībām jāpanāk, ka skolās tiek iekārtotas visas iespējamās ar izglītību un kultūru saistītās organizācijas, kā pašvaldības, tā privātās, tādējādi nodrošinot rentablu ēkas un skolas darbības uzturēšanu.

Nozīmīgs virziens, uz kuru mazajām lauku skolām būtu jāiet, ir savstarpējā sadarbība un filiāļu veidošana, lai izveidotu starp skolām vienu profesionālu personālu. Šobrīd filiāļu veidošana ir pašu skolu un vietējo pašvaldību pārziņā, taču ne visiem ir pieredze veidot šādas struktūras. Partijas pārstāvji uzstāja, lai IZM novirza daļu no saviem cilvēkresursiem, palīdzot skolām veikt šo pārveidi.

Savukārt ministre apstiprinājusi, ka ir pieņemts iepriekš izvirzītais priekšlikums par apvienoto klašu izveidi starp 1. un 4. klasi. Līdz šim bija atļauts apvienot tikai divas klases, šobrīd šis ierobežojums ir atcelts, tādējādi skolotāju likmju skaits sākumskolā samazināsies.

No partijas līdzpriekšsēdētāja Imanta Parādnieka puses izskanēja arī priekšlikums izsludināt skolu ēku moratoriju, lai novērstu situāciju, kurā par lētu naudu tiek izpārdotas vairākas skolu ēkas, piemēram, Grenču skolas ēka Kandavas novadā un Valtenberģes muiža Mazsalacas novadā. Uz to ministre solīja, ka, lai arī skolu ēkas ir pašvaldību pārziņā, tomēr viņa darīs visu, lai šīs divas iepriekš nosauktās ēkas netiktu pārdotas.

LETA