Sabiedrība
2009. gada 23. jūlijs, 14:17

Šveicē publicēts latviešu tradīcijām veltīts multimediju materiāls

Jauns.lv

Šveicē publicēts latviešu tradīcijām veltīts multimediju materiāls "Ugunspēdas: Latviešu deju rituāli un simboli".

Latvijas Universitātes (LU) asociētais profesors Valdis Muktupāvels aģentūrai BNS pavēstīja, ka materiāls izdots, pateicoties starptautiski pazīstamai sakrālās dejas autoritātei, horeogrāfei un rakstniecei Marijai Gabriēlei Vozīnai (Maria-Gabriele Wosien) no Minhenes.

Komplektu veido grāmata ar CD un DVD, un tie ir veltīti sakrālās dejas tematikai latviešu tradicionālās kultūras kontekstā.

Grāmatā, kuras priekšvārdu rakstījusi Vaira Vīķe-Freiberga, ir apkopoti latviešu autoru - Valda Muktupāvela, Janīnas Kursītes, Vairas Vīķes-Freibergas, Māras Mellēnas, Valda Celma, Ernesta Spīča, Daumanta Kalniņa, Arnolda Klotiņa - raksti par dažādām tradicionālās un mūsdienu kultūras tēmām. Teksts ir paralēli latviešu un vācu valodā.

Turpat atrodams arī Vozīnas apcerējums par sakrālo deju saistībā ar nozīmīgām latviešu tradicionālās kultūras tēmām: "Saule un dievību pasaule", "Dainas - latviešu tautasdziesmas", "Zīmes - senču pasaules pēdas", "Gadskārtu cikli un dzīves posmi", kā arī viņas veidoto un caur starptautiskiem semināriem un meistarklasēm izplatīto sakrālo deju simboliskās nozīmes un horeogrāfijas apraksti.

Kompaktdiskā ir iekļautas 19 latviešu tradicionālās dejas un dziesmas atsevišķu mākslinieku, grupu un koru izpildījumā.

Digitālajā videodiskā ir apskatāmas visas grāmatā aprakstītās dejas, kas nofilmētas īpaši sagatavotā sesijā Grosrusbahas pilī Austrijā. Video ierakstā deju materiāls mijas ar Vides filmu studijas un Dzintara Liepiņa filmētām Latvijas ainām.

LETA