Sabiedrība
2009. gada 9. augusts, 12:10

Zatlers dosies valsts vizītē uz Azerbaidžānu

Jauns.lv

Valsts prezidents Valdis Zatlers svētdien dosies uz Azerbaidžānu, kur līdz 13.augustam viņam plānota valsts vizīte.

Prezidenta kancelejā aģentūru BNS informēja, ka pirmdien Zatleram plānota tikšanās ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu (Ilham Aliyev), pēc kuras notiks abu valstu prezidentu un delegāciju sarunas, kā arī tiks parakstīta abu prezidentu kopīgā deklarācija un vairāki starpvaldību līgumi.

Tāpat paredzēta tikšanās ar Azerbaidžānas parlamenta priekšsēdētāju Ogtaju Asadovu (Ogtay Asadov), Heidara Alijeva (Heydar Aliyev) fonda apmeklējums, kā arī citi oficiālie pasākumi.

Valsts prezidenta ārlietu padomnieks Andris Pelšs žurnālistiem pavēstīja, ka būtiskākais vizītes uzdevums ir pārrunāt ekonomisko sadarbību, kā arī apspriest enerģētikas jautājumus saistībā ar Nabuko projektu, kas ļaus diversificēt enerģijas piegādes ceļus un avotus Eiropai.

Tāpat prezidenti plānojuši pārrunāt drošības politikas jautājumus, tostarp situāciju Afganistānā. Tiks apspriesti arī reģionālie jautājumi, "gan mūsu valsts, gan viņu skatījums uz notikumiem reģionā, Kaukāzā", stāstīja Pelšs.

Turklāt viena no sarunu tēmām būs sadarbība Eiropas Savienības (ES) kontekstā, ņemot vērā Austrumu sadarbības programmu.

Padomnieks sacīja, ka vizītes laikā ir iecerēts parakstīt abu valstu prezidentu deklarāciju, kas iezīmē Latvijas un Azerbaidžānas skatījumu uz dažādiem jautājumiem.

Savukārt otrdien, 11.augustā, Zatlers tiksies ar Azerbaidžānas premjerministru Arturu Rasizadi (Artur Rasizade), apmeklēs "Sangachal Oil" naftas termināli un uzstāsies ar uzrunu Azerbaidžānas-Latvijas biznesa forumā. Vizītes turpinājumā prezidents dosies uz Azerbaidžānas reģiona Šeki pilsētu, kur apmeklēs zīda ražošanas uzņēmumu "Sheki-Ipek", Šeki hana pili un citus kultūrvēsturiskus pieminekļus.

Vizīte Šeki pilsētā turpināsies arī trešdien, 12.augustā, kad paredzēta viesošanās pilsētas Novadpētniecības muzejā un sulu ražošanas uzņēmumā "Jale". Savukārt dienas otrajā pusē pēc atgriešanās Baku Zatlers tiksies ar Latvijas uzņēmējiem, lai pārrunātu biznesa foruma rezultātus, kā arī viesosies Latvijas vēstniecībā Azerbaidžānā, kur tiksies ar vietējās latviešu kopienas pārstāvjiem.

Kopā ar prezidentu valsts vizītē dosies ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, ekonomikas ministrs Artis Kampars, satiksmes ministrs Kaspars Gerhards, Saeimas ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, Valsts prezidenta kancelejas un ministriju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji, kā arī 75 Latvijas uzņēmumu pārstāvji.

Vizītes laikā sava programma plānota arī prezidenta kundzei Lilitai Zatlerei. Pirmajā vizītes dienā pēc divpusējās tikšanās ar Azerbaidžānas prezidenta kundzi Mehribanu Alijevu (Mehriban Aliyeva) Zatleres kundzei būs iespēja iepazīties ar Talasēmijas (Thalassemia) medicīnas centra darbu, kā arī ar Azerbaidžānas vēstures, kultūras un mākslas mantojumu.

Savukārt Satiksmes ministrijā aģentūru BNS informēja, ka vizītes laikā Gerhardam būs individuālas tikšanās ar Azerbaidžānas transporta ministru Ziju Mamadovu un IT un komunikāciju lietu ministru Ali Abasovu.

Azerbaidžānas pārstāvjiem plānots prezentēt Latvijas ostu iespējas tranzīta kravu apstrādē. Tostarp Latvija aicinās izmantot arī naftas tranzīta iespējas caur Ventspils ostu uz Eiropas Savienības valstīm. Jau iepriekš bijušas konsultācijas un eksperti no Latvijas, Ukrainas un Baltkrievijas atzinuši par iespējamu izmantot cauruļvadu Odesa-Brodi, savienojot to caur Baltkrieviju tā, lai varētu no Odesas transportēt naftu uz Ventspili. Plānots arī pārrunāt, kādus IT un komunikāciju pakalpojumus Azerbaidžānas tirgum varētu piedāvāt Latvijas uzņēmēji.

BNS