Medvedevs: teroristi Ziemeļkaukāzā jānogalina bez emocijām
2009. gada 20. augusts, 04:17

Medvedevs: teroristi Ziemeļkaukāzā jānogalina bez emocijām

Jauns.lv

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs trešdien paziņoja, ka teroristi Ziemeļkaukāzā jānogalina "bez emocijām un nešauboties", informē Krievijas ziņu aģentūras.

"Cīņa ar terorismu jāīsteno bez ceremonijām, un viņi [teroristi] jālikvidē bez emocijām un bez šaubīšanās, vai arī mēs [cīņā pret terorismu] panākumus negūsim," Krievijas Drošības padomes izbraukuma sēdē Stavropolē valsts dienvidrietumos pavēstīja Medvedevs.

Krievijas prezidents savā runā vairāk nekā trīs gadus pēc tam, kad Kremlis paziņoja par postošā Čečenijas kara beigām, atzina, ka situācija Ziemeļkaukāzā joprojām ir bīstami nestabila.

"Ne pārāk sen radās priekšstats, ka situācija Kaukāzā saistībā ar terorisma izpausmēm ir jūtami uzlabojusies.. Diemžēl nesenie notikumi liecina, ka tā nebūt nav," klāstīja Medvedevs.

Krievijas valsts galva paziņoja, ka cīņa pret terorismu nestabilajā apvidū tiks paplašināta un ietvers "dažādas pieejas", taču sīkāk nepaskaidroja, kādi līdzekļi tiks pielietoti.

"Ja šis darbs [cīņa pret terorismu] apstāsies, [Ziemeļkaukāzā] būs ļoti nopietni notikumi," bažas par situāciju reģionā pauda Medvedevs.

Krievijas prezidenta stingrā valoda atsauca atmiņā 1999.gadu, kad Vladimirs Putins, kurš toreiz, tāpat kā tagad, bija premjers, pēc Groznijas bombardēšanas, taču pirms Čečenijas kara sākuma izteicās, ka čečenu kaujiniekus vajadzētu "nožmiegt atejā". Sākot karu Čečenijā, Putins ieguva popularitāti, kas viņam palīdzēja uzvarēt 2000.gada prezidenta vēlēšanās.

Medvedevs teica šo runu tikai divas dienas pēc tam, kad Krievijas Ziemeļkaukāza republikas Ingušijas lielākajā pilsētā Nazraņā terorista pašnāvnieka vadītā automašīnā ievietots spridzeklis eksplodēja pie Nazraņas pilsētas un rajona iekšlietu daļas, izdzēšot 25 dzīvības.

Krievijas likumsargi piedzīvojuši vairākkārtīgus islāmistu kaujinieku uzbrukumus Ziemeļkaukāzā, taču pirmdienas terorakts Nazraņā bija nepieredzēti vērienīgs.

Krievija aprīlī oficiāli izbeidza pretterorisma operāciju Ziemeļkaukāza republikā Čečenijā, kas bija ilgusi 10 gadus, tomēr Čečenijā un tās kaimiņrepublikās Ingušijā un Dagestānā vēl arvien bieži notiek kaujinieku uzbrukumi varas iestādēm.

Jūnijā atentāta mēģinājumā smagus ievainojumus guva Kermļa atbalstītais Ingušijas prezidents Junusbeks Jevkurovs, kurš patlaban atgriezies pie amata pienākumu pildīšanas.

BNS