2009. gada 22. augusts, 20:40

Nacionālas nozīmes kultūras iestāžu jubileja Vērmanes dārzā pulcē tūkstošiem cilvēku

Jauns.lv

Šodien Rīgas svētku laikā Vērmanes dārzā notiekošo septiņu nacionālas nozīmes kultūras iestāžu 90 gadu jubilejas svinības pulcēja tūkstošiem cilvēku.

Ar dažādiem pasākumiem savu 90 gadu jubileju Rīgas svētku laikā Vērmanes dārzā svin Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Nacionālās opera, Latvijas Universitāte, Latvijas Nacionālais teātris, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs un Latvijas Valsts vēstures arhīvs.

Vērmanes dārzā notiekošo pasākumu gaisotne ieturēta pagājušā gadsimta 20. un 30.gadu noskaņās, un pasākumos piedalās arī studentu korporācijas, kurām tolaik bija būtiska loma sabiedriskajā un politiskajā dzīvē.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas bibliotekāri izraksta "zāles" jeb grāmatas mūsdienu kaitēm - garlaicībai, slinkumam, skaudībai un alkatībai, ekonomiskajai krīzei. Var dabūt arī mīlestības sīrupu, vientulības balzamu un citas nepieciešamas lietas.

Kā novēroja aģentūra LETA, pie Nacionālās bibliotēkas medmāsiņām iedzīvotāji stāvēja rindā pēc receptēm. Tiem, kuri steidzās vērot citus pasākumus, zāles pret daudzām ligām bija uzrakstītas uz lielām planšetēm. Nacionālā bibliotēka iekārtojusi arī brīvdabas izstādi "Pasta romāns", kurā akcentētas ne tikai dažāda laika atklātnes, bet ļauts ieskatīties arī romantiskajā komunikācijā.

Nacionālās operas mākslinieki brīvdabas izstādē rāda fragmentus no Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes "Putnu operas", kas ir stāsts par uzticīgu mīlestību starp diviem kanārijputniņiem, un mīlestību pret visu dzīvo un brīnumaino. Latvijas Universitātes fakultāšu studenti skatītājiem sagatavojuši savai fakultātei atbilstošus priekšnesumus. Mūzikas akadēmijas studenti un pasniedzēji visas dienas garumā piedāvā daudzveidīgu mūzikas programmu ne tikai Vērmanes dārzā, bet arī Mūzikas akadēmijas Ērģeļu zālē. Savukārt Nacionālais teātris piedāvā unikālu iespēju pielaikot dažādu teātra izrāžu kostīmus, kā arī brīnumainās pārvērtības var iemūžināt retro foto salonā. Plkst.21 Vērmaņdārza estrādē dziesmas no skatītāju iemīļotām teātra izrādēm dziedās Nacionālā teātra aktieri Dita Lūriņa, Mārtiņš Egliens un citi mākslinieki.

Nacionālais Kino centrs demonstrē Filmas "Pie bagātās kundzes" un "Ceplis". Savukārt Latvijas Mākslas akadēmija Vērmanes dārzā radījusi Mazo Monmartru, Rīgas šaha federācija piedāvāja simultānspēles seansu, šveiciešu ekspresturnīru un ekspresturnīru.

Latvijas Valsts vēstures arhīvs sagatavojis brīvdabas izstādi "Rīdzinieki 20.gadsimta 1.puse. Portreti un sarakste". Arhīva uzkrātas vēstures liecības - dokumentārais mantojums no 13 gadsimta līdz 1945.gadam, kopskaitā 6 359 927 glabājamās vienības. Dokumenti glabā personu autogrāfus un fotoportretus, kuros redzami pagājušā gadsimta pirmajā pusē ievērojami, kultūras un mākslas darbinieki.

Latvijas Nacionālais Botāniskais dārzs svētku apmeklētājiem sarūpējis glītus rudens ziedu pušķīšus no dārzā augošo augu kolekcijas. Kuplu skaitu skatītāju sapulcēja arī tango dejošana ar Gintu Opmani un Aigaru Stirnu un citiem dejotājiem.

LETA