Politologi vērtē: Labējie apvienojas, bet neko nepiedāvā
Politika
2009. gada 25. augusts, 08:10

Politologi vērtē: Labējie apvienojas, bet neko nepiedāvā

Jauns.lv

Ņemot vērā to, ka pieaugusi kreiso, prokrieviski noskaņoto spēku ietekme un prognozes liecina, ka gaidāmo Saeimas vēlēšanu aktivitāte būs zema, parlamentā pārstāvētās labējās partijas nolēmušas apvienoties.

„Jaunais laiks” (JL), „Pilsoniskā savienība”(PS) un „Sabiedrība citai politikai” (SCP) apvienojušās, lai nākošgad kopīgi mēģinātu iekarot politisko skatuvi.

Kā vērtēt partiju konsolidāciju un to turpmākās izredzes?

Politiskajam baram saprāts nav vajadzīgs

Politologs Kārlis Daukšts:

„Uz labējo konsolidācijas procesu raugos ļoti rezervēti, jo visi izteikumi pārsvarā ir spekulatīvi. Apvienības izveides patiesais mērķis ir līderu ambīcijas, vēlme palikt apritē, uz politiskās skatuves, jo ir bailes zaudēt varas pozīcijas. Joprojām nav būtiskākā – pragmatiska valsts attīstības redzējuma. Ir tikai emocijas – atkal saukļi: mēs un viņi, savējie un ienaidnieki. Savukārt kreisās partijas, kas lūkojas Austrumu virzienā, atkal mēģina izmantot Krievijas kārti, lai reanimētu savu vēsturisko laiku jau izdzīvojušas sociālistiskās utopijas idejas. Kādu sabiedrības daļu viņi spēj aizraut, jo, kā es saku – politiskais bars klausa emocijām, nevis racionālajam saprātam un argumentiem. Gan kreisie, gan labējie spēki mēģina izveidot un ieņemt jaunas politiskās nišas, bet šobrīd tam nav liela nozīme, process ir sācies par ātru. Ir jāsagaida rudens un ziema – tad varēs manīt, kāds ir politiskais noskaņojums. Labējo izejas pozīcijas ir ļoti vājas. Pašreizējā situācijā valstī tautas noskaņojums ir negatīvs. Labējus lozungus un risinājumus tauta vairs neatbalstīs. Visticamāk, arī labējiem nāksies meklēt un izmantot kreisus lozungus un retoriku. Ar vecajiem orientieriem nākošajās vēlēšanās partijām nav izredžu.”

Bail no Šlesera/Ušakova bubuļa

Politologs Jānis Ikstens:

„Labējo spēku konsolidācija ir loģiska, jo pastāv Šlesera/Ušakova bubulis – ir no kā baidīties. Trauksme saistīta ar Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem par labu kreisajiem. Šī iemesla pēc labējās partijas prognozē līdzīgu iznākumu Saeimas vēlēšanās. Drošākais veids, kā gūt puslīdz labus rezultātus ir izveidot apvienības, kas patīk vēlētājiem. Aptaujās cilvēki saka, ka gribētu, lai partiju nav tik daudz, lai ir viens labējo saraksts. Tātad pamats kustībai ir, bet no otras puses nekāda old star mega saraksta nebūs, jo šajā saželēšanas mēģinājumā nav apsvērta ideja par vienu latviešu sarakstu, bet drīzāk tā saistīta ar partiju sponsoriem. Piesaucot „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” un Zaļos zemniekus uzreiz prātā nāk Ventspils un Lembergs. Savukārt Tautas partija (TP) turas savrup un iemesls ir skaidrs: Šķēles ietekme. Citu iemeslu nav, jo redzam, ka TP ir izkritusi no aprites, bet izturas it kā viss būtu kārtībā. Uz ko viņi cer, pagaidām grūti spriest. Kas attiecas uz JL, PS un SCP – varam lietot citu mērauklu un pieminēt Repšes nemirstīgo citātu par vecajiem blēžiem. Proti, jaunā apvienība būs it kā progresīvais spēks, bet otrā pusē „vecie blēži”. Protams, cik tas ir adekvāti, tas ir ļoti diskutabls jautājums, bet cilvēku prātos šāds uzstādījums varētu veidoties.

Šlesera/Ušakova bloks nav ilgtspējīgs, jo drīz sāks plēsties par ietekmi Rīgas domē, pēc tam par rietumslāvu vēlētāju balsīm, jo abi spēki sāk mērķēt uz līdzīgu auditoriju. Lai gan Pirmā partija gatavojas vēlēšanām, var gadīties, ka Šlesers paliek viens pret visiem pārējiem.”

Labējie nabagi pievienosies bagātajiem

Politologs Ivars Ijabs:

„Labējās partijas ir nobijušās no kreiso spēku ietekmes, tāpēc apvienojas. Tomēr neesmu drošs, ka Saeimas vēlēšanu rezultāti varētu būt līdzīgi kā Rīgas domē, jo jāņem vērā, ka Latvijā kopējais etniskais sastāvs ir citādāks nekā galvaspilsētā. Tādus rezultātus kā Rīgā pat „Saskaņas centrs” nebija gaidījis, tāpēc nav brīnums, labējie spēki sākuši vārīties. Turklāt līdz nākošā gada oktobrim var notikt daudz un dažādas lietas, tāpēc ir pāragri prognozēt vēlēšanu rezultātus, kas ir cieši saistīti ar stāvokli tautsaimniecībā. Skaidrs, ka uz spožiem rezultātiem cerēt nevar, it īpaši, ja oktobrī sāksies nepatīkamais: beigsies bezdarbnieku pabalsti, sāksies jauns emigrācijas vilnis, izglītībai un medicīnai nauda trūks, jaunu darba vietu nebūs utt.. Šī labējo partiju apvienošanās nav pēdējā, jo skaidrs, ka vēlēšanās, kā jau tas pieņemts Latvijā, būs liela naudas ietekme. Tas nozīmē, ka labējiem spēkiem, kuriem nav spēcīgu oligarhu atbalsta, ir jāpievienojas tiem, kuriem ir naudas devēji. Daži spēki noteikti mēģinās panākt etnisko balsojumu, bet cik efektīvi tas šoreiz būs? Kaut ko prognozēt ir grūti, jo mums gaidāms ļoti saspringts laiks.”

Evija Hauka