Sabiedrība
2009. gada 11. oktobris, 18:10

Soross aicina ES vairāk palīdzēt Latvijas ekonomikai

Jauns.lv

ASV miljardieris Džordžs Soross sestdien aicināja Eiropas Savienību (ES) darīt vairāk, lai palīdzētu Latvijas ekonomikai.

"Uz viņiem [Latviju] izdarītais spiediens samazināt valdības izdevumus, kad problēma ir privātajā sektorā, ir aplama politika, no kuras vajadzētu izvairīties," sacīja Soross intervijā Zviedrijas sabiedriskajam radio.

"Un es uzskatu, ka Eiropas Savienības valstis spēj un tām vajadzētu palīdzēt Latvijai vairāk, nekā tās to pašlaik dara," sacīja Soross.

Viņš pauda uzskatu, ka Latvijai pārvarēt krīzi palīdzētu dāsnāki ES aizdevumi, un izteica neizpratni par to, kāpēc netiek īstenota šāda politika.

Soross, kurš pazīstams arī ar valūtas spekulācijām, piebilda, ka viņam nav "nekādu valūtas pozīciju Baltijas valstīs".

Eiropas Komisija (EK), Starptautiskais valūtas fonds (SVF), Pasaules Banka, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) un vairākas ES dalībvalstis pērn decembrī konceptuāli vienojās par finanšu atbalsta sniegšanu Latvijai kopumā 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) apmērā.

Tostarp SVF aizdevums kopumā veidos 1,7 miljardus eiro, EK - 3,1 miljardu eiro, bet Pasaules Bankas - 400 miljonus eiro. Pēc vienošanās aizdevumu līdz 1,8 miljardiem eiro Latvijai sniegs Zviedrija, Dānija, Somija un Norvēģija. Šim atbalstam pievienosies arī citas ES valstis - Čehija, Polija un Igaunija, katra valsts sniedzot aizdevumu 100 miljonu eiro apmērā. ERAB apņēmās nodrošināt aizdevumu līdz 200 miljoniem eiro.

Lai saņemtu aizdevumu no ES, Starptautiskā Valūtas fonda un citiem donoriem, Latvija vasarā piekrita samazināt budžeta izdevumus par 500 miljoniem eiro un budžeta deficītu līdz 10% šogad un 8,5% no IKP nākamgad.

Tomēr pagājušās nedēļas nogalē kļuva zināms, ka Latvijas valdība plāno samazināt tēriņus par daudz mazāku summu, norādot, ka ar šādu samazinājumu pietiks, lai nodrošinātu, ka 2010.gada budžeta deficīts nepārsniedz 8,5% no IKP, kā solīts aizdevējiem. Šis plāns izraisīja ES prezidējošās valsts Zviedrijas finanšu ministra Andersa Borga sašutumu, kurš paziņoja, ka Latvijai ir jāpilda savas saistības un valdībai jārīkojas atbildīgi. Otrdien viņš arī piedraudēja nepiešķirt Latvijai Ziemeļvalstu naudu, ja tā nepildīs savas saistības.

BNS