Saeimā ierodas reibinošo maisījumu tirgonis
Sabiedrība
2009. gada 28. oktobris, 05:28

Saeimā ierodas reibinošo maisījumu tirgonis

Jauns.lv

Kā likumpaklausīgs un godīgs biznesmenis Saeimā ieradās SIA „Bongs” pārstāvis Mārtiņš Ļūļāks. Viņš deputātiem atzinās, ka pats lieto apreibinošos vīrakus un nesaskata tajā nekā ļauna.

Tomēr deputāti un pieaicinātie speciālisti un ministriju pārstāvji tik optimistiski nebija un visai asi runāja par nepieciešamību iespējami ātrāk aizliegt pagaidām legālās narkotikas.

Biznesmenis piedāvā iegrožot konkurentus

Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti kā absurdu vērtē situāciju, ka oficiāli neaizliegtas psihotropās vielas ir brīvi nopērkamas speciālos veikalos, internetā un pat skolu pagalmos. Ir steidzami jārīkojas, lai šādu smēķējamo maisījumu sastāvā esošās vielas iekļautu Latvijas aizliegto narkotisko un psihotropo vielu sarakstā, tādējādi liedzot nepilngadīgajiem pieeju šīm vielām, uzstāj deputāti.

Ļūļāka priekšlikums risināt problēmu, ierobežojot „Bongs” konkurentu biznesu, parlamentāriešiem nešķiet nopietns. Agrāk, kad tirgū darbojās tikai trīs vadošās firmas, bijusi savstarpēja vienošanās neizplatīt šīs vielas nepilngadīgajiem, apgalvo Ļūļāks.

Smagi saindējas jaunieši

Sēdi par tā dēvētajām legālajām narkotikām Sabiedrības veselības apakškomisija sasauca, reaģējot uz Saldus profesionālās vidusskolas pedagogu vēstuli. Tajā pausts satraukums par šo vielu pieejamību un skolas audzēkņu aizraušanos ar tām. Kāds nepilngadīgs jaunietis esot skolas teritorijā iegādājies legālās psihotropās vielas, pēc kuru lietošanas vairākas dienas ārstēts slimnīcā. Mēneša laikā slimnīcā nogādāti arī vairāku citi Saldus skolu audzēkņi.

Rīgas Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna informē, ka galvaspilsētā vien pēdējo divu mēnešu laikā ar smagām reibuma, saindēšanās un psihisku traucējumu pazīmēm narkoloģijas centrā nogādāt vismaz 20 jaunieši, kuri atzinās, ka neko vairāk kā atļautos pīpējamos vai kvēpināmos maisījumus nav lietojuši. Vēl tikpat daudz jauniešu smagā stāvoklī pēdējo divu mēnešu laikā nokļuvuši toksikoloģijas centrā Gaiļezera slimnīcā. „Tā ir statistika tikai par Rīgu. Tas pats notiek Liepājā, Jelgavā, Saldū un citur,” piebilst ārste.

Traucē naudas trūkums un birokrātija

Saindēšanās pazīmes ir līdzīgas kā vienlaikus lietojot marihuānu un amfetamīnus, tomēr precīzi ar analīzēm to noteikt traucē finansējuma trūkums, atzīst Stirna. Problēmas rada arī apstāklis, ka aizliegto vielu sarakstā nav iekļautas tradicionālo narkotiku „dvīņu” vielas – analogi, kas atšķiras pavisam nedaudz pēc struktūras, bet kam ir ļoti līdzīga iedarbība uz organismu.

Līdz ar to policijai nav iemesla pagaidām vēl legālās narkotikas aizliegt izplatīt un lietot. Kāpēc vēl kopīgi šīs problēmas nav atrisinājuši Veselības ministrijas un Iekšlietu ministrijas speciālisti, skaidrība neradās. Radās iespaids, ka vainu institūcijas meklē viena otrā un īstas degsmes atrisināt šo problēmu pietrūkst.

Gan Igaunijā, gan Lietuvā un Polijā šie apreibinošie maisījumi jau ir iekļauti aizliegto vielu sarakstā. Janvārī tas noticis arī Austrijā, bet Vācijā pieņemts pagaidu aizliegums, līdz šīs vielas pilnībā izpētīs. Latvijā vēl nav iziets garais likumdošanas tapšanas un saskaņošanas ceļš. Šogad par halucinogēnu Latvijā atzina salviju – augu, kas izraisa spēcīgas psihes izmaiņas un halucinācijas. Tomēr pagāja gandrīz gads kopš pirmajiem nopietnajiem vecāku trauksmes signāliem, kamēr salviju iekļāva Ministru kabineta noteiktajā narkotisko vielu sarakstā. Informācija par narkotiskās maisījuma „Spice” negatīvo iedarbību Veselības ministrijas rīcībā bija jau 2008. gada janvārī, taču joprojām to var legāli iegādāties.

„Kādam jānomirst?” noskaišas deputāts

„Jūs gaidīsiet, ka kāds jums pasvilps, lai sāktu darboties?” par dzirdēto apakškomisijas sēdē saniknojās narkologs un Saeimas deputāts Jānis Strazdiņš. „Tas ir bīstami visai valstij! Var sākties psihozes, ir reāli apdraudēta lietotāju dzīvība un veselība, reāli viņi kļūst par psihiatru pacientiem. Bet mēs Latvijā brīvi to tirgojam! Šos maisījumus piegādā mājās visā Latvijā tā kā picu! Bet Tieslietu ministrija izrāda iniciatīvu par narkotiku dekriminalizāciju! Lieliski sasniegumi krīzes laikā!” sašutumu neslēpa Strazdiņš.

„Sapīpējušies!” pēc Strazdiņa kaismīgās runas piebilda deputāts Dzintars Ābiķis.

„Visi zina, kas ir šie maisījumi un ko nodara, bet šie tirgotāji pat nejūtas vainīgi, jo nav likumu, kas to aizliegtu,” konstatē  deputāte Ingrīda Circene. „Jāaizliedz divu stundu laikā!” ar tik kategorisku ierosinājumu klajā  nāca deputāts Andrejs Klementjevs. „Kāda jēga mums te nākt kopā un runāt, ja tam nav rezultātu,” piktojās deputāts. „Vai kādam ir jānomirst, lai to varētu beidzot atrisināt!” viņam piebalsoja Valdis Ģīlis, Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs.

Aizliegt bīstamos maisījumus iespējams ar Ministru kabineta noteikumiem, kurus steidzamības kārtā var pieņemt pat trīs dienās, un deputāte Aina Barča ierosināja rakstīt premjeram Saeimas apakškomisijas vārdā vēstuli, lūdzot viņu personīgi pārarudzīt jautājuma risināšanu un nodrošināt labāku sadarbību starp ministrijām un institūcijām.  Tāpat deputāti rosina ļaut psihiatriem diagnosticēt apreibuma stāvokli, balstoties uz klīniskām pazīmēm, jo psihotropo vielu klātbūtni organismā ne vienmēr iespējams pierādīt ar analīzēm un šā laika iespējām tās var būt pārāk dārgas.

Anda Leiškalne