Sabiedrība
2009. gada 15. novembris, 19:02

Dombrovskis: Baltijas valstīm nav uzstādījuma ieviest eiro vienlaicīgi

Jauns.lv

Trim Baltijas valstīm nav kopīga uzstādījuma par eiro ieviešanu vienlaicīgi, tāpēc kāda valsts to varētu izdarīt arī ātrāk, intervijā aģentūrai LETA sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Politiķis uzsvēra, ka patlaban tiek prognozēts, ka eiro Latvijā tiks ieviest 2014.gada 1.janvārī. Attiecīgi 2012.gadā Latvija izpildītu Mārstrihtas kritērijus, 2013.gadā tie tiktu izvērtēti un pieņemti formālie lēmumi, bet 2014.gada 1.janvārī Latvijā tiktu ieviests eiro.

Dombrovskis uzsvēra, ka nekad starp Baltijas valstīm nav bijis uzstādīts mērķis virzīties uz eiro ieviešanu kopīgi. "Mēs zinām, ka Lietuva bija 0,04 procentpunktu attālumā no pievienošanās Eirozonai pirms vairākiem gadiem, un arī toreiz nebija nekādas diskusijas, ka Lietuva nevarētu pievienoties Eirozonai, tāpēc, ka Igaunija un Latvija tajā brīdī vēl nebija gatavas. Līdz ar to nekad šāds mērķis pievienoties vienlaicīgi nav ticis izvirzīts," sacīja premjers.

Viņš norādīja, ka katra valsts virzās uz eiro ieviešanu atbilstoši tam tempam, ko tā spēj nodrošināt. "Mēs zinām, ka Latvijā iepriekšējos gados mēs ne tuvu nepildījām inflācijas kritēriju, inflācija mums bija daudz par strauju. Pašreiz mēs nepildām budžeta deficīta kritēriju," sacīja Dombrovskis.

LETA jau ziņoja, ka Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, otrdien tiekoties ar Parlamenta Finanšu komiteju, uzsvēra, ka nākamā gada valsts budžetam ir jānodrošina Igaunijai iespēju pievienoties eirozonai 2011.gada 1.janvārī, vēsta "Postimees Online".

"Es mudinu parlamentu būt apņēmīgam un veikt visus nepieciešamos lēmumus 2010.gada budžeta izveidē, lai nodrošinātu, ka Igaunija spēj ieviest eiro 2011.gadā," sacīja prezidents.

Ilvess norādīja, ka, neskatoties uz bezdarba līmeņa kāpumu, ārējā pieprasījuma kritumu un sarežģīto valsts budžeta situāciju, Igaunijai ir reālas iespējas sasniegt visus nepieciešamos kritērijus eiro ieviešanai.

LETA