Politika
2010. gada 3. janvāris, 17:17

"Al Qaeda" draudu dēļ ASV slēdz vēstniecību Jemenā

Jauns.lv

ASV svētdien slēdza vēstniecību Jemenā, reaģējot uz starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" draudiem uzbrukt ASV interesēm šajā valstī, teikts vēstniecības interneta lapā publicētā paziņojumā.

Vēstniecība aicināja ASV pilsoņus Jemenā būt modriem un rūpēties par savu drošību.

ASV Centrālās pavēlniecības vadītājs ģenerālis Deivids Petreuss sestdien apmeklēja Jemenu un tikās ar tās prezidentu Ali Abdallāhu Salehu, lai apliecinātu ASV atbalstu Jemenai cīņā pret "Al Qaeda".

 

Petreuss piektdien Irākas galvaspilsētā Bagdādē paziņoja, ka ASV šogad vairāk nekā divkāršos palīdzību Jemenai terorisma apkarošanā. Jemenas bruņotie spēki uzbrukumos 17. un 24.decembrī ir nogalinājuši vairāk nekā 60 kaujiniekus.

ASV prezidents Baraks Obama sestdien paziņoja, ka "Al Qaeda" ir vainojams 25.decembrī notikušajā mēģinājumā uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu.

"Mēs zinām, ka viņš [spridzinātājs] devās uz Jemenu - valsti, kas cīnās ar iznīcinošu nabadzību un nāvējošiem nemieriem," savā iknedēļas radiouzrunā amerikāņu tautai sacīja Obama. "Pēc visa spriežot, viņš pievienojās ar "Al Qaeda" saistītam grupējumam, un šis grupējums ""Al Qaeda" Arābijas pussalā" viņu apmācīja un piešķīra viņam šos spridzekļus, un deva viņam rīkojumu uzbrukt lidmašīnai, kas devās uz Ameriku," teica ASV prezidents.

 

"Tiem, kas ir iesaistīti terora akta mēģinājumā Ziemassvētkos, ir jāzina - arī jūs tiksiet saukti pie atbildības," sacīja Obama.

Iepriekš ASV amatpersonas bija pieļāvušas iespēju, ka šim uzbrukumam varētu būt saistība ar "Al Qaeda". Obamas teiktais ir pirmā reize, kad Savienoto Valstu amatpersona teroristu tīklu "Al Qaeda" tieši vaino šajā uzbrukumā.

 

25.decembrī 23 gadus vecais Nigērijas pilsonis Umars Faruks Abdulmutallabs neveiksmīgi mēģināja uzspridzināt ASV aviosabiedrības "Northwest Airlines" lidmašīnu "Airbus A330", izmantojot ārkārtīgi sprādzienbīstamo PETN jeb pentaeritritolu. Lidmašīna ar 278 pasažieriem un 11 apkalpes locekļiem veica reisu no Amsterdamas Nīderlandē un gatavojās nolaisties Detroitas lidostā ASV.

Spridzināšanas meģinājumā smagi cietis tikai Abdulmutallabs, kurš guvis apdegumus. Pratināšanā viņš atzina, ka bijis Jemenā, kur kontaktējies ar "Al Qaeda" pārstāvjiem.

Pirmdien tīmeklī publicētā paziņojumā "Al-Qaeda" uzņēmās atbildību par šo spridzināšanas mēģinājumu. Ieceres neveiksmi izraisījusi "tehniska kļūme", paskaidroja teroristu tīkls, kurš Arābijas pussalā visaktīvāk darbojas Jemenā un tās kaimiņvalstī Saūda Arābijā.

BNS