Sabiedrība
2010. gada 21. janvāris, 08:32

Lieģis: kaut nebija iespējas piedalīties, apbrīnoju barikāžu laiku!

Jauns.lv

20. janvārī Latvijas Kara muzejā notika aizsardzības ministra Imanta Lieģa tikšanās ar barikāžu štāba vadītājiem un posteņa Nr. 1 barikādes „Pulvertornis” dalībniekiem.

Uzrunājot klātesošos, aizsardzības ministrs Imants Lieģis uzsvēra, ka 1991. gada janvāris bija izšķirīgs brīdis gan valstij, gan katram personīgi. Tas bija laiks, kad ikvienam saskaņā ar savu sirdsapziņu un pārliecību vajadzēja izdarīt izvēli. Liela daļa Latvijas iedzīvotāju šajās valstij kritiskajās dienās izvēlējās atrasties uz barikādēm.

Aizsardzības ministrs barikāžu laikā dzīvojis Lielbritānijā, taču aktīvi sekojis līdzi notikumiem dzimtenē. „Lai arī man nebija iespējas piedalīties šajos mūsu valstij tik izšķirošajos notikumos, es apbrīnoju to cilvēku pašaizliedzību un drosmi, kuri, daudz nedomājot, bija gatavistāties pretī padomju varas agresijai,” uzsvēra aizsardzības ministrs.

1991. gada 20. janvāris bija barikāžu laika asiņainākā diena. Šajā traģiskajā dienā bojā gāja divi milicijas darbinieki (Vladimirs Gomonovičs un Sergejs Konoņenko), kinooperatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne, skolnieks Edijs Riekstiņš, tika ievainoti četri Bauskas milicijas darbinieki, pieci  barikāžu dalībnieki, divi ārvalstu žurnālisti (Krievijas un Ungārijas).

Tēmas