Sabiedrība
2010. gada 24. janvāris, 14:03

Latvijā joprojām aktuāla problēma - nelegālie pasažieru pārvadājumi

Jauns.lv

Latvijā joprojām aktuāla problēma ir nelegālie pasažieru pārvadājumi, aģentūrai BNS teica Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) izpilddirektors Imants Zālītis.

"Tukšumu daba necieš - ja tiek samazināts sabiedriskā transporta reisu skaits, rodas piedāvājums no nelegālo pārvadātāju puses," viņš skaidroja.

Zālītis stāstīja, ka nelegālie pārvadātāji nereti brauc ar privātajām automašīnām un par mazāku samaksu nekā satiksmes autobuss piedāvā nogādāt pasažieri galamērķī. "Tā zūd pasažieri sabiedriskajā transportā, līdz ar to samazinās arī pārvadātāju ieņēmumi, samaksātie nodokļi u.tml.," sacīja Zālītis un piebilda, ka nelegālie pasažieru pārvadātāji veido ēnu ekonomiku sabiedriskā transporta nozarē, jo no iekasētās naudas par braucienu nodokļus nemaksā.

Asociācijas izpilddirektors arī norādīja, ka ir tādi nelegālie pārvadātāji, kas brauc regulāri. Viņš klāstīja, ka nelegālie pārvadātāji brauc tajos dienas laikos, kad ir salīdzinoši daudz pasažieru, tādējādi nosmeļot krējumu, savukārt dienas vidū, kad pasažieru ir maz, tos pārvadā legālie pasažieru pārvadātāji.

Sūdzības par nelegālo pārvadājumu veikšanu saņemtas par Daugavpili, Bausku, Liepāju. Zālītis informēja, ka Liepājā kāds pārvadātājs sevi pozicionē kā neregulāro pasažieru pārvadātāju, uzsverot, ka nav aizliegts vest cilvēku grupu uz teātri vai kādā citā izbraukumā. Zālītis gan atzina, ka šis neesot tāds gadījums.

Pašlaik Satiksmes ministrijas paspārnē izveidota darba grupa, kurā ir asociācijas, ministrijas, Autotransporta direkcijas u.c. nozares iestāžu pārstāvji, kas domā, kā cīnīties pret nelegālajiem pārvadātājiem. Zālītis sacīja, ka ir bijusi viena darba grupas sanāksme un pašlaik tiek strādāts pie izmaiņām normatīvajos aktos, jo pašlaik neesot regulējuma, kā cīnīties pret nelegālajiem pārvadātājiem.

Latvijā pasažieru pārvadājumus pa dzelzceļu nodrošina valstij piederošā kompānija "Pasažieru vilciens", savukārt pasažieru pārvadājumus ar autobusiem - privātās kompānijas.

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas mērķis ir veicināt un saglabāt pasažieru pārvadājumus, kā arī darboties pasažieru autopārvadājumu attīstībā un to efektivitātes paaugstināšanā. Asociācijā apvienojušies 62 pasažieru autopārvadātāji.

BNS