Sabiedrība

Ieviešot nodokli par dienesta auto izmantošanu, tiek pārkāpts aizliegums auto izmantot ārpus darba

Jauns.lv

Ieviešot nodokli par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām, tiek pārkāpts likums, kas liedz auto izmantot ārpus darba pienākumu veikšanas. Par šādu Valsts kancelejas (VK) atziņu svētdien vēstī TV3 raidījums "Nekā personīga".

Ieviešot nodokli par dienesta auto izmantošanu, ti...

Pēc raidījuma ziņotā, likums par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu aizliedz dienesta auto izmantot privātām vajadzībām, un, sākot maksāt šogad jaunieviesto nodokli, nāktos atzīt, ka likums tiek pārkāpts. Tāpēc arī Valsts kanceleja patlaban nodokli nemaksā un gaida, kad finanšu ministrija atrisinās likuma pretrunas ierēdņiem par labu. Šonedēļ valsts sekretāru sanāksmē finanšu ministrijas valsts sekretāram Mārtiņam Bičevskim tika dots konkrēts uzdevums - līdz šīs nedēļas beigām iesniegt Valsts Kancelejā likumu grozījumus, ko varētu nākamnedēļ valdībā izskatīt.

Finanšu ministrs Einārs Repše sarunā ar "Nekā personīga" ceturtdien pieļāvis iespēju, ka ierēdņu braukšanu uz mājām ar dienesta auto varētu uzskatīt par darba vajadzībām, jo automašīnā bieži tiek risinātas arī darba lietas. Finanšu ministrija jau iepriekš aprēķinos paredzējusi, ka lielākais nodokļa maksātājs būs privātais bizness nevis valsts amatpersonas.

Pēc TV3 informētā, lai arī nedēļas vidū finanšu ministrs bija gatavs nākt pretim valsts amatpersonām, gaidītie grozījumi piektdienas pēcpusdienā tomēr Valsts kancelejā netika iesniegti. "Mēs grozījumus noteikumos saistībā ar to, kā valsts ierēdņi izmanto dienesta automašīnu neesam iesnieguši un to arī nedarīsim," raidījumam sacīja Finanšu ministrijas Nodokļu departamenta vadītāja Daina Robežniece. Tādējādi Finanšu ministrija tomēr nolēmusi, ka nevar izdarīt izņēmumus par labu valsts ierēdņiem. Labvēlīgāki nosacījumi valsts amatpersonām radītu šaubas, ka likums ir visiem viens.

TV3 raidījums vēstī, ka no valdības nama vislielāko attālumu katru darba dienu no mājām Tukumā ar dienesta auto mēro ekonomikas ministrs Artis Kampars, katru darba dienu nobraucot aptuveni 120 kilometru. Ministrs apstiprinājis, ka nodokli par dienesta automašīnas izmantošanu nešaubīgi maksās, tikai nezināja cik tas būs. Ņemot vērā automašīnas motora tilpumu, Kamparam tie būtu aptuveni 40 latu mēnesī un tas būtu izdevīgāk, nekā atteikties no automašīnas izmantošanas.

Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane- saņēmusi arī citu ministru iesniegumus par darba auto izmantošanu privātām vajadzībām, taču pagaidām vēl nav devusi uzdevumu iekasēt no amatpersonām nodokli, jo nav skaidrs vai braukšana uz mājām ir privāta vai dienesta vajadzība. Arī pati Valsts kancelejas direktore brauc ar dienesta automašīnu katru darba dienu no mājām Kauguros uz darbu Rīgā, par benzīnu maksājot pati.

Pēc "Nekā personīga" ziņotā, kopš pērnā gada nogales dienesta automašīnu skaits, ko izmanto valsts amatpersonas, samazinās. Naudas trūkuma dēļ iestādes mašīnas pārdod, taču to skaits joprojām ir liels - šā gada sākumā valsts pārvaldē bija reģistrētas 4907 dienesta automašīnas, no kurām 1571 tiek nomātas. Ja par katru valsts pārvaldē reģistrētu dienesta automašīnu nomaksātu kaut vai minimālo nodokļa likmi aptuveni 20 latus, valsts budžets iegūtu gandrīz 100 tūkstošus latu mēnesī , bet gadā šī summa jau būtu turpat pusotrs miljons latu.

Finanšu ministrija šogad cerējusi iekasēt 38 miljonus latu par darba automašīnu izmantošanu privātajām vajadzībām.

BNS