112
2010. gada 3. februāris, 15:53

Sniega dēļ divi cilvēki miruši

Jauns.lv

Aizvadītajā diennaktī vairāki cilvēki cietuši uz ielām no jumtiem krītošā sniega, kā arī slideno ietvju dēļ, bet pēc ilgstošas sniega tīrīšanas divi vīrieši miruši, aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

Kā stāsta NMPD, abiem vīriešiem pēc intensīvas sniega tīrīšanas pēkšņi palicis slikti un vīrieši miruši.

Iepriekšējā diennaktī NMPD mediķi steigušies palīgā kādam vīrietim, kuram galvas traumu radījis no jumta krītošs sniega gabals. Cietušajam sniegs uz galvas uzkritis no nama Pērses un Čaka ielas stūrī Rīgā. Savukārt 12 cilvēki, galvenokārt Rīgā, guvuši plecu, galvas, apakšējo un augšējo ekstremitāšu savainojumus, paslīdot un krītot uz slidenām ielām.

NMPD mediķi ziņo, ka aizvadītajā diennaktī no apsaldējumiem un ķermeņa atdzišanas cietuši deviņi cilvēki. Bauskā kāds 50 gadus vecs vīrietis ilgstoši sēdējis ārā pie mājas, un brigādes mediķi, kas viņu nogādāja slimnīcā, ziņoja, ka vīrietis bijis sasalis kā ledus gabals. Vairākos gadījumos NMPD mediķi devušies pie cilvēkiem, kuriem apsaldējumi radījuši nopietnu ekstremitāšu nekrozi, tas ir, viņiem atmiruši audi jeb palikuši melni pirksti. Gadījumos, kad brigādes mediķi palīdzību snieguši pacientiem ar audu nekrozi, cietušie apsaldējumus guvuši iepriekš, bet nav laikus vērsušies pēc medicīniskās palīdzības.

Aizvadītajā diennaktī piesnigušie un neiztīrītie ceļi NMPD mediķiem apgrūtinājuši arī piekļūšanu un operatīvu palīdzības sniegšanu pacientiem. Vairākos gadījumos ceļu pie pacientiem kājām mērojušas brigādes Rīgas, Latgales un Vidzemes reģionā. Pacientu nogādāšanai uz mašīnu izmantotas gan ragaviņas, gan nestuves.

NMPD mediķi aicina cilvēkus, īpaši vecāka gadagājuma un tos, kuriem ir kādas hroniskas saslimšanas, sirds slimības, izvērtēt savus spēkus, lai, tīrot sniegu, nepārpūlētos un neradītu draudus savai veselībai un dzīvībai. Tāpat NMPD atgādina, ka gadījumā, ja cilvēks ir stipri nosalis, ilgstoši uzturējies ārā vai nekurinātās iekštelpās, tajā pašā dienā jāmeklē mediķu palīdzība, jo apsaldējumu rezultātā iestājusies audu atmiršana var būt neatgriezeniska un var novest pie pirkstu, kāju vai roku amputācijas.

LETA