112
2010. gada 9. februāris, 07:42

Aizdomās par kukuļņemšanu aizturētais ir Olaines pašvaldības policijas priekšnieks

Jauns.lv

Amatpersona, pret kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 3.februārī sācis kriminālprocesu par iespējamajām prettiesiskajām darbībām saistībā ar kukuļu pieņemšanu, ir Olaines pašvaldības policijas priekšnieks Antons Mikutēns, informē laikraksts "Latvijas Avīze".

Šo faktu laikrakstam apstiprinājis Olaines novada pašvaldības vadītājs Jānis Pavlovičs.

Jau ziņots, ka KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka pašvaldības policijas amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, vairākkārt pieņēmusi kukuļus par iespēju anulēt policijas noformētos administratīvā pārkāpuma protokolus, aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB galvenais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Andris Vitenburgs.

Pašvaldības policijas priekšniekam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums pildīt amata pienākumus un aizliegums tuvoties konkrētām personām.

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, pagaidām esot fiksēti divi gadījumi, kad piemērotais sods oficiāli atcelts, bet Mikutēnam par to dota 15 latu atlīdzība.

Pašvaldība saņēmusi oficiālu KNAB vēstuli, Mikutēns no darba ir atstādināts.

Olaines pašvaldības vadītājs pastāstījis, ka Mikutēns šajā amatā nostrādājis sešus gadus pēc tam, kad bija uzvarējis konkursā. Kā pozitīvas Mikutēna īpašības JPavlovičs minēja darba pieredzi un zināšanas, kas gūtas Valsts policijā.

Laikraksts gan publicējis ziņas, ka pret Mikutēnu savulaik jau bijusi ierosināta lieta par starpniecību kukuļošanā, tomēr tā izbeigta, jo vainīgais pats to pastāstījis tiesībsargājošām institūcijām. Lai arī lieta izbeigta, pamatojoties uz attaisnojošiem apstākļiem, par konkursa pretendenta reputācija tas ko liecina. ''Tajos dokumentos, ko Mikutēns iesniedza, nekādi grēki nebija minēti, un arī Valsts policija neiebilda par viņa nozīmēšanu Olaines pašvaldības policijas vadītāja amatā,'' saka Pavlovičs.

Kopumā Mikutēnu Olaines pašvaldības vadītājs raksturoja pozitīvi, tomēr atzīst, ka pašvaldības policijas vadītājam vairākkārt aizrādīts, ka vajadzētu liberālāk izturēties pret iedzīvotājiem un ne vienmēr piemērot maksimālo sodu, bet aprobežoties ar brīdinājumu.

Pavlovičs skaidrojis, ka pašvaldības policijas pieņemtos lēmumus varēja pārsūdzēt Mikutēnam, un viņam piederēja galavārds -atstāt pārkāpumu spēkā vai to atcelt. Vēl gan pastāvēja iespēja lēmumu pārsūdzēt administratīvajā tiesā, tomēr tas ir ilgs un sarežģīts process, tāpēc pārdesmit latu dēļ reti kurš to darījis. Nevienu oficiālu sūdzību par Mikutēna pretlikumīgām darbībām Olaines dome nebija saņēmusi, tomēr Pavlovičs atzīst, ka ''runas klīda dažādas, sevišķi interneta vidē''.

Kāds olainietis zvanījis uz redakciju un stāstīja, ka Olaines pašvaldības policijas vadītājs darba laikā un dienesta formā biežāk bijis redzams nevis patruļā uz ielas, bet pie spēļu zāles automātiem. ''Jā, arī mēs saņēmām tādus signālus un aizrādījām, ka šajā spēļu zālē, ja nav bijis izsaukuma, pašvaldības policistam nav ko darīt - spēļu zālei ir sava apsardze,'' atzīst Olaines domes vadītājs.

Pašlaik Mikutēns esot slims - neilgi pēc aizturēšanas viņš, sūdzoties par sirdskaitēm, nogādāts Rīgas slimnīcā. Atstādinātajam pašvaldības policijas priekšniekam draud cietumsods līdz pieciem gadiem, arests, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 120 minimālajām mēnešalgām.

LETA