1dienas
21stundas
42minūtes
54sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
TV rāda latviešu piekautu krievu. Mudina uz „atmaksas stundu”
Sabiedrība

TV rāda latviešu piekautu krievu. Mudina uz „atmaksas stundu”

Jauns.lv

TV5 raidījuma „Bez cenzūras” vadītājs Andrejs Mamikins atkal izprovocējis latviešiem naidīgu gājienu tiešajā ēterā. 9. marta raidījumā skatītāji netieši tika mudināti uz „atmaksas stundu”...

TV rāda latviešu piekautu krievu. Mudina uz „atmak...
Raidījuma "Bez cenzūras" vadītājs Andrejs Mamikins
Raidījuma "Bez cenzūras" vadītājs Andrejs Mamikins

Raidījumā tika stāstīts par to, ka pagājušajā nedēļā netālu no Brīvības pieminekļa tika piekauts kāds krievu jaunietis, kurš tur atradās ar Krievijas simboliku rotātā cepurītē, tādējādi fanojot par Krievijas olimpisko komandu. Viņu esot piesituši latviski runājoši jaunieši, kuriem nepatika, ka pie Brīvības pieminekļa atradies Krievijas fans.

Protams, ka cilvēka piekaušana nav atbalstāms pasākums. Tomēr Mamikins šo faktu pavērsa sev vēlamā politiskā griezumā. Televīzijas skatītājiem aptaujā par šo notikumu tika piedāvāti trīs atbilžu varianti:

* Tā bija nejaušība, jo šādi kautiņi notiek katru nakti;

* Piekāva par lietu - te ir Latvija, nevis Krievija

* Atmaksas stunda nāks.

Provokatīvā atmaksas stunda

Netika paskaidrots, kas tā tāda „atmaksa stunda” ir un kas to veiks. Tomēr no raidījuma konteksta izrietēja, ka šī „atmaksas stunda” varētu būt krievvalodīgo linča tiesa pret latviešiem.

Līdzīgi Mamikins skatītājus izprovocēja pērn pirms 18. novembra, viņiem piedāvādams atbildes variantu, ka neatkarīgās Latvijas valsts nodibināšana bija „liktenīga vēsturiska kļūda”. Toreiz Nacionālās Radio un televīzijas padomes vadītājs Ābrams Kleckins Mamikina izlēcienu nodēvēja par „demokrātiskai sabiedrībai nepieņemamu.”

9. marta raidījumu Kleckins nav redzējis, bet teic, ka gadījumā, ja jautājuma atbilžu formulējumi atbilst patiesībai, tad tas ir „ļoti slikti un provokatīvi”.

Ļauj izpausties agresijai

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes žurnālistikas studiju programmas vadītāja

Anda Rožukalne saka:

 – Mamikins rīkojas tipiski komerciālās televīzijas paņēmieniem un dara visu, lai noturētu un iegūtu reitingus. Tāpēc noder pārspīlējumi, sensacionalizācija un notikuma būtības sagrozīšana.

Diemžēl Latvijā nacionālo jautājumu skatīšana sakāpinātā formā ir viens no vieglākajiem ceļiem, kā pievērst sev pastiprinātu uzmanību, to noturot vēl vairākas dienas pēc pārraides. Šādiem jautājumiem un to piedāvātajām atbildēm visbiežāk nav nekāda sakara ar ziņu raidījuma vēlmi noskaidrot skatītāju viedokli un ļaut viņiem piedalīties diskusijā. Raidījums vēlas izraisīt skatītāju emocionālu  reakciju un tāpēc arī viena atbilde ir tāda, kas rada asu attieksmi - vieniem ļauj izteikt kādas agresīvas izjūtas, citiem - just trauksmi, paust noliegumu pret citādu viedokli. Nereti šīm reakcijām ir maza saikne ar patiesā notikuma būtību, tā drīzāk ir konstrukcija, ka notikums tiek „iztulkots” tā, lai izraisītu reakciju, piešķirot tam neesošu nozīmi.

Arī LNT „Degpunktā” , runājot par noziedzības pieaugumu, vienā no atbilžu variantiem iekļāva teikumu „Labāk es pats iešu zagt”. Protams, preses brīvība ļauj Mamikinam un citiem brīvi izteikt savu attieksmi, bet tā ietver arī atbildību pret sabiedrību un spēju prognozēt savas darbības sekas. Domāju, ka ilgtermiņā raidījums būs zaudētājs, jo tas ir auditorijas mazākums, kas vēlas pie TV ekrāna justies kā raustāmas lelles, kam primitīvā formā jāremdē stress un jāizpauž sava neiecietība.

Pārējie skatītāji, kas vēlas kvalitatīvu informāciju un analīzi, ko arī piedāvā „Bez cenzūras”, skatīsies uz to kā tendenciozu pārraidi, kas visiem līdzekļiem cīnās par reitingu. Tas arī būtu labākais efekts, ka skatītāji spētu reaģēt ne vien uz TV radīto emocionālo kairinājumu, bet vērtēt, kāpēc šāds saturs tiek piedāvāts.

Jāpiebilst, ka skatītāju absolūtais vairākums (757) 9. marta vēlējās sarīkot „atmaksas stundu”. Par to, ka kāviens bija pelnīts, „jo te ir Latvija, nevis Krievija” iestājās 115 skatītāji, bet viedokli, ka notikušais bija „nejaušība” atbalstīja 24.

„Jābūt mazliet gudrākam!”

9. marta raidījums izraisījis arī plašu skatītāju diskusiju „Bez cenzūras” blogā andrejsmamikins.livejournal.com. Lūk, daži citāti:

* „Analoģiska situācija būtu arī Krievijā, ja tur kādu ieraudzītu ar Latvijas simboliku. Ja viņš uzlika galvā šādu cepurīti, tad viņam bija jāsaprot, ka tādā veidā vietējos „patriotus” provocē uz agresiju. (..) Es taču uz pieres nerakstu: „Krievija uz priekšu! Brīvību papagaiļiem un seksuālajām minoritātēm!” Jābūt mazliet gudrākam. Es arī esmu krieviete, bet man pietiek prāta, lai nevilktu mugurā kaut ko ar Krievijas simboliku un neprovocētu nacionālistus.”

* „Jautājums ir pārāk politizēts. (..) Vienkārša fanu savstarpējo rēķinu kārtošana. Šajā gadījumā Latvija- Krievija, tāpat kā „Spartaks” un CSKA Krievijā.”

* „Es jūs (Mamikinu) kādreiz cienīju kā žurnālistu. Taču, kopš iepriekšējā gadījuma, bet it īpaši šovakar, man ir pamats mainīt savas domas. Nebrīnīšos, ja jums atkal būs jādzird nepatīkamas lietas, bet tam ir pamats - šovakar, 9.martā jūsu aptaujas pēdējā rindā faktiski bija rakstīts – „бей гансов”, to nu citādi kā par provokāciju un uzkūdīšanu neneosaukt.”

* „Velti Mamikins uzkurina kaislības pirms 16. marta. Vecrīgā pie klubiem kaujas katru nakti.”

Elmārs Barkāns/ Foto: LETA