Sabiedrība
2010. gada 21. aprīlis, 19:35

Šics: Lidostā "Rīga" daži pasažieri dzīvo jau nedēļu

Jauns.lv

Gaisa satiksmes ierobežojumu dēļ lidostas "Rīga" tranzīta zonā daži pasažieri dzīvo jau nedēļu, turklāt vairāki diezgan trūcīgos apstākļos, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta direktora vietnieks katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņš Šics.

Kā novērojis Šics, tranzīta zonā atrodas pasažieri no Krievijas, Baltkrievijas, Moldovas, Izraēlas un citām valstīm, daudzi no tiem esot visai trūcīgi. Dažiem pasažieriem ir vairāki bērni, un gaidīts tiekot jau septīto dienu. Viesnīca nodrošināta pirmajā dienā, bet pēc tam pasažieri atgriezušies lidostā un tur arī dzīvojot.

Par dažiem pasažieriem izrādot interesi viņu valstu vēstniecības, piemēram, Moldovas vēstniecības darbinieki ieradušies jau četras reizes. Savukārt kāda Izraēlas pilsone ar maziem bērniem paudusi sarūgtinājumu, ka neviens no viņu vēstniecības pat neesot painteresējies par tautiešiem.

Vairākiem pasažieriem esot izbeigusies nauda un neesot iespējams nekā iegādāties. Šos cilvēkus bez maksas pabarojot kompānijas "Lido" darbinieki, stāstīja Šics.

Pēc Šica novērojumiem, nepietiekot arī gultu - tās esot sastumtas kopā pa četrām, lai izveidotu plašāku guļamo zonu.

"Cilvēki ir ļoti pateicīgi lidostas dienestiem, bet sašutuši par aviokompāniju neieinteresētību," sacīja NMP dienesta direktora vietnieks.

Kā ziņots, NMP dienests lidostu "Rīga" nodrošinājis ar 15 papildu gultām. Inventārs lidostai tika nogādāts, jo tai sāka trūkt gultu, matraču un spilvenu.

No valsts medicīniskajām rezervēm lidostai "Rīga" izsniegts nepieciešamais inventārs - gultas, matrači, spilveni un cits inventārs, lai lidostā varētu nodrošināt to pasažieru izmitināšanu, kas lidostas tranzīta zonā gaida lidmašīnu reisu atjaunošanu un kādu iemeslu dēļ nevar būt nodrošināti ar naktsmītnēm ārpus lidostas teritorijas.

Jau rakstīts, ka starptautiskā lidosta "Rīga" šodien ir apkalpojusi aptuveni trīs reizes vairāk pasažieru nekā vakar un to skaits tuvojas 6000, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja lidostas preses sekretārs Mārtiņš Langrāts.

Parastos apstākļos vidēji dienas laikā lidosta "Rīga" apkalpo aptuveni 13 000 pasažieru.

"Šodien situācija ir krietni labāka, vairāk reisu un pasažieru," norādīja Langrāts, uzsverot, ka drūzma lidostā šodien tomēr nav bijusi.

Lidojumu ģeogrāfiskais lauks ir paplašinājies - šodien aviokompānijas lidojušas arī uz Centrāleiropas valstīm, tostarp Vāciju.

Šodien pirmo reizi pirms vulkāna pelnu izraisītās krīzes Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīna devusies arī uz Londonu.

Šodien joprojām lidojumus no lidostas "Rīga" nebija atsākusi Īrijas zemo cenu lidsabiedrība "Ryanair".

Langrāts uzsvēra, ka lidsabiedrības saskaras ar gaisa koridora noslodzes problēmām, jo pēc vulkāna pelnu izraisītās krīzes satiksme ir kļuvusi intensīvāka. Lidsabiedrības ir spiestas lidot tad, kad gaisa koridors ir brīvs.

Lidosta "Rīga" rītdienai gatavojas optimistiski un pieļauj, ka tiks atklāts krietni vairāk lidojumu. Tā kā esot jauna situācija aviācijas nozarē, ir iespējams, ka lidostā būs daudz cilvēku.

Galvenais esot savstarpēja sapratne starp lidostu, aviokompānijām un pasažieriem.

Jau ziņots, ka 15.aprīlī Īslandē izvirda vulkāns Eijafjadlajegidla, kas paralizēja Eiropas aviosatiksmi un radīja sabiedrības bažas par pelnu kaitīgo ietekmi uz vidi.

LETA