Krievijas Ārlietu ministrija padzen diplomātu, kurš atzīst Baltijas valstu okupāciju
Sabiedrība
2010. gada 15. jūnijs, 20:00

Krievijas Ārlietu ministrija padzen diplomātu, kurš atzīst Baltijas valstu okupāciju

Jauns.lv

Krievijas Ārlietu ministrija no darba padzinusi Krievijas vēstnieka Igaunijā padomnieku Vjačeslavu Tučņinu, kurš mudināja savu dzimteni atzīt Baltijas valstu okupāciju.

­

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Tučņins Krievijas diplomātijas vidē bija izpelnījies „baltā zvirbuļa” slavu. Viņš vairākkārtīgi ir izteicies, ka Krievijai beidzot būtu jāatzīst 1940. gadā veikto Baltijas valstu okupāciju. Viņš tāpat uzstāja uz to, ka Krievijai nāktos atvainoties igauņiem, latviešiem un lietuviešiem par saviem grēka darbiem okupācijas laikā.

Sarunās ar Igaunijas krieviem diplomāts viņus mudināja mācīties igauņu valodu, integrēties Igaunijas nācijā un ja ne pieņemt, tad vismaz samierināties ar faktu, ka PSRS kādreiz ir okupējusi Baltijas valstis.

Igaunijas antifašists un organizācijas „Nakts sardze” aktīvists Maksims Reva par Tučņinu ir iztecices: „Izbrīnu rada tas, cik ļoti Tučņina pozīcija ir vienota ar igauņu nostāju. Piemēram, viņš Igaunijā dzīvojošos krievus sauc par emigrantiem un uzskata, ka krievu bērnus ir jāizglīto igauņu valodā, lai viņus padarītu par konkurētspējīgiem darba tirgū. Viņa pozīcija balstās uz to, ka Krievijas vēstniecībai ir jāsadarbojas ar tiem tautiešiem vai krieviski runājošiem politiķiem vai sabiedriskajiem darbiniekiem, kuri ir Igaunijas nacionālistisko partiju biedri, un vajag vairāk ieklausīties šo partiju līderu teiktajā. Runājot ar Tučņinu rodas sajūta, ka atrodies nevis Krievijas vēstniecībā, bet gan klausies propagandas lekciju Okupācijas muzejā.”

Tučņina darbība Krievijas vēstniecībā Tallinā pat izraisījusi baumas, ka Krievija aiz šīs sūtniecības mūriem gatavo Baltijas valstu okupācijas atzīšanas deklarāciju.

Tomēr, kā izrādās, nekas tāds nenotiek. Krievijas Ārlietu ministrija nule kā no diplomātiskā dienesta ir padzinusi Tučņinu. Krievijas ziņu aģentūra „Regnum”vēsta: „„Padomju okupācijas”” propagandists ir izdzīts no Krievijas Ārlietu ministrijas. Viņš atstājis Tallinu. Tučņins vairs neatgriezīsies vēstniecības darba, kā arī tiks atlaists no darba Ārlietu ministrijā.

Vjačeslavs Tučņins plašākai sabiedrībai kļuva pazīstams pēc tam, kad reprezentējot Krievijas Federāciju, sāka propagandēt nepieciešamību Krievijai atzīt PSRS veikto Baltijas valstu „okupāciju” un pat „nožēlot” „padomju okupācijas” laikā izdarīto.

Krievijas valdības ierēdņa „Baltijas valstu okupācijas” atzīšana ir kategoriskā pretrunā ar Krievijas valsts politiku.”

Elmārs Barkāns

­