Pašvaldības uzsāk karu ar žurnālistiem
Sabiedrība
2010. gada 17. jūnijā, 13:31

Pašvaldības uzsāk karu ar žurnālistiem

Jauns.lv

Jelgavā uz policiju izsauc žurnālistu, kurš filmē domes sēdes. Alūksnes novada dome slēdz pieeju vietējās avīzes portālam, Daugavpils vietvara vairs neatzīst pilsētas laikrakstus.

Pašvaldības uzsāk karu ar žurnālistiem...
Šonedēļ pašvaldības izcēlās ar īpašu centību apkarojot vietējos masu saziņas līdzekļus.
Šonedēļ pašvaldības izcēlās ar īpašu centību apkarojot vietējos masu saziņas līdzekļus.

Šonedēļ uzskatāmi izpaudās vairāku Latvijas pašvaldību netīksme pret viņu darba atspoguļotājiem – vietējo presi. Mediju eksperte Anda Rožukalne teic, ka tā ir ļoti bīstama tendence.

Jelgavas mērs policijā sūdzas par filmēšanu

Jelgavas mērs Andris Rāviņš pašvaldības policijai uzrakstījis iesniegumu, kurā lūdz policistus izskatīt Aigara Egles „huligānisko” rīcību. Egle, filmējot 20.maija domes un 20.aprīļa Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdi, esot traucējis deputātu darbu, uzskata Rāviņš.

Egle portālam jelgavnieki.lv saka: „Inspektors Antons Linerts neizsniedza man Rāviņa iesnieguma kopiju, taču apstiprināja, ka iesniegumā minēta arī Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēde, kurā Rāviņš piedalījies nav. Šīs sēdes protokolā nav ierakstīts, ka esmu traucējos darbu, līdz ar to mani nevar šajās darbībās apsūdzēt.”

Jāpiebilst, ka Egle ir noslēdzis līgumu ar portālu jelgavnieki.lv, ka viņš portālam veidos Video ziņas.

Alūksnes dome vietējo ziņu mājaslapu sauc par ķengu portālu

Skaļākais šīs nedēļas pašvaldības un preses skandāls bija saistīts ar Alūksnes domi. Tā pašvaldības darbiniekiem darba laikā no deviņiem rītā līdz pieciem vakarā ir liegta pieeja pilsētas laikraksta „Alūksnes Ziņas” portālam aluksniesiem.lv. Jāteic, ka pret otru pilsētas laikrakstu – „Malienas Ziņām” šādas sankcijas nav pielietotas.

Alūksnes domes priekšsēdētājs Aivars Fomins laikrakstam „Diena” par aluksniesiem.lv sacīja: „Tas ir tāds ķengu portāls, kur vairāk sēž padsmitnieki. Man šādi teksti nav pieņemami.”

Vairāki darba devēji saviem darbiniekiem atslēdz pieeju izklaides, spēļu, iepazīšanās un seksa portāliem, bet līdz šim vēl nav dzirdēts, ka šāda prakse attiektos arī uz ziņu portālu, it sevišķi, ja tā saturs atspoguļo un ir tieši saistīts ar konkrētās institūcijas, šajā gadījumā – Alūksnes novada domes, darba specifiku.

Aluksniesiem.lv saturs, it sevišķi forums, var būt nepatīkams daudziem vietējās pašvaldības darbiniekiem, jo tajā tiek apspriests gan viņu darba stils, gan publicēts viņu algu saraksts. Lūk, tikai dažu populārāko foruma sarunu temati: „Kultūra Alūksnes novada pašvaldībā”, „Mūsu novada darbinieku algas ....krīzes laikā”, „Dome atkal muļķojas”,  „Kas jādara, lai atlaistu Alūksnes novada domi?”.

Foruma dalībnieku rakstītais nav glaimojošs vietvaras pārstāvjiem un viņi laikam sev nav gribējuši liekas galvassāpes un ieriebt to izraisītājam.

Daugavpils dome bēg no vietējiem laikrakstiem

Savukārt Daugavpili trešdien pārsteidza jaunās pašvaldības mājaslapas daugavpils.lv dizains. Jauns un skaists dizains, protams, ir laba lieta. Tikai tas ir palicis informatīvi nabadzīgāks.

Ja agrāk ar vienu peles klikšķi domes mājaslapas lasītājs varēja arī nokļūt pilsētas laikrakstu, piemēram, „Latgales Laiks” un „Dinaburg”, interneta vietnēs, tad tagad tas vairs nav iespējams. Līdz ar to pašvaldības portāla lasītājiem vairs netiek piedāvāta iespēja iepazīties ar pašvaldības necenzētu informāciju.

Bīstama tendence

Mediju eksperte Rožukalne teic: „Visu laiku pašvaldības bija pieradušas, ka tās kontrolē tuvāk esošo mediju saturu. Tagad to izdarīt vairs nav iespējams, Tās vietējos žurnālistus uztver kā svinīgo lentīšu pārgriezējus un svinīgo runu atreferētājus. Tā vairs nav, un pašvaldības tagad cenšas kontrolēt to, ko nav iespējams ierobežot. Šī ir ļoti nopietna un bīstama tendence! Pašvaldības, kas tiek uzturētas par mūsu – nodokļu maksātāju naudu, vēršoties pret medijiem, vēršas arī pret sabiedrības interesēm.”

Elmārs Barkāns/Foto: LETA