Lembergs: Ventspils jau ilgi sadarbojas ar Liepāju
2010. gada 2. jūlijs, 16:21

Lembergs: Ventspils jau ilgi sadarbojas ar Liepāju

Jauns.lv

Ventspils un Liepājas pašvaldības jau iepriekš ir ne vien konkurējušas, bet arī sadarbojušās, tikai tas netika īpaši afišēts, — šodien preses konferencē atklāja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Tā Lembergs komentēja pēdējā laikā izskanējušās ziņas par abu pilsētu valdošo partiju — „Latvijai un Ventspilij” un Liepājas partijas —tuvināšanos, pirms gaidāmajām Saeimas vēlēšanām lemjot par sadarbību ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

„Mēs ar Liepājas pašvaldību jau ilglaicīgi sadarbojamies. Varbūt tas ir zināms trūkums, ka mēs to neesam reklamējuši, bet tas nav reklamēts arī praktisku apsvērumu dēļ,” pauda Lembergs, piebilstot, ka, viņaprāt, ne vienmēr ir mērķtiecīgi popularizēt, ka Liepāja un Ventspils, liekot kopā spēkus, ieguvušas kaut ko vairāk nekā citi.

„Mēs vienu līgumu noslēdzām 2005. gadā par investīciju apjomu, par kādu mēs cīnāmies priekš Ventspils brīvostas un priekš Liepājas brīvās ekonomiskās zonas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Mēs toreiz vienojāmies par 50 miljoniem eiro (35,1 miljonu latu). [..] Mums kopējiem spēkiem izdevās šo te mūsu pozīciju nosargāt. Pašlaik līgumi par šī projekta realizāciju ir noslēgti gan attiecībā uz Ventspili, gan attiecībā uz Liepāju,” pastāstīja Lembergs, piebilstot, ka līdzīga sadarbība Ventspilij un Liepājai bijusi arī, piesaistot finansējumu tranzītielu rekonstrukcijai.

„Mums tādu sadarbības piemēru ir ļoti daudz, bet, protams, mēs esam arī konkurenti,” sacīja Lembergs, minot arī piemēru, kur abas Kurzemes lielākās pilsētas sīvi cīnījušās, lai piesaistītu investoru. Kad Norvēģijas investors „Bau-how” meklējis vietu, kur būvēt daudzstāvu dzīvojamo ēku moduļu rūpnīcu, beigās esot palikuši divi varianti — Liepāja vai Ventspils. „Nu, tur mēs konkurējam nežēlīgi, un mums izdevās pārliecināt, ka jābūvē Ventspilī,” pastāstīja Lembergs.

Taču Ventspils mērs neuzskata, ka konkurences dēļ abu pilsētu pašvaldībām vienai uz otru vajadzētu turēt ļaunu prātu. „Vajag sēsties pie galda [un runāt] par to, kas vieno. Konkurence vienmēr būs, bet ko darīt? Mēs konkurējam ne tikai ar Liepāju. Ar Klaipēdu mēs konkurējam visu laiku, konkurējam ar Rīgu, ar Tallinu, Viborgu un tamlīdzīgi,” piebilda Lembergs.

Jūnija vidū notikušajā Liepājas partijas kongresā nolemts, ka divi partijas biedri — Aija Barča un Oskars Zīds — Saeimas vēlēšanās startēs no ZZS saraksta. Ar ZZS jau ilgstoši sadarbojas arī Ventspils mēra vadītā partija „Latvijai un Ventspilij”.

LETA