Sabiedrība
2010. gada 6. jūlijs, 22:09

Gaujā sakopšanas talkas laikā savāc 18 maisus atkritumu

Jauns.lv

Jūlija sākumā Dabas aizsardzības pārvaldes Gaujas nacionālā parka administrācijas rīkotajā Gaujas tīrīšanas akcijas laikā savākti 18 maisi atkritumu, no kuriem lielāko daļu veido plastmasas (PET) pudeles, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Gaujas nacionālā parka administrācijas pārstāve Baiba Līviņa.

Ūdens tūrisma sezonas pilnbriedā ar brīvprātīgo vides entuziastu palīdzību, braucot ar laivām, no atkritumiem izdevies atbrīvot upes posmu Cēsis-Līgatne.

"Gaujas tīrīšanā kopumā piedalījās 14 brīvprātīgie, kas labprāt atbalsta dabas aizsardzību un šajās aktivitātēs iesaistījuši arī savas ģimenes. Prieks, ka ierosinājums nācis no ilggadīgiem Gaujas nacionālā parka administrācijas sadarbības partneriem - bijušajiem studentiem, kuri regulāri atbalsta Gaujas nacionālā parka aktivitātes un dabas aizsardzību Latvijā," sacīja Līviņa.

Gaujas tīrīšanas akcija tiek rīkota jau devīto gadu. Tajās ik gadu piedalījušies galvenokārt brīvprātīgie vides entuziasti, kam rūp tīrība un kārtība īpaši aizsargājamā dabas teritorijā - Gaujas nacionālajā parkā. Talkas dalībniekus ar laivām un tehnisko aprīkojumu nodrošina Gaujas nacionālā parka administrācija.

Attīrot Gauju no atkritumiem, šogad brīvprātīgajiem izdevies atrast arī bērnu velosipēdu, nolietotus peldlīdzekļus un airus.

Novērojumi liecina, ka Gaujā ūdens līmenis joprojām ir diezgan augsts. Iespējams, ka tieši tas ir par iemeslu faktam, ka atkritumu mazāk nekā iepriekšējos gados, jo daļa paliek nepamanīta zem ūdens. Tāpat intensīvās ūdens tūrisma sezonas laikā ļoti daudzi ūdens tūristi apmetas ārpus izveidotajām apmetnēm, tādējādi nereti nodarot postījumus īpaši aizsargājamajai dabas teritorijai un atstājot aiz sevis nesavāktus atkritumus, uzsvēra Līviņa.

Gaujas nacionālā parka administrācija aicina atpūtniekus izturēties ar cieņu pret dabu un līdzcilvēku padarīto, nepiesārņojot dabu, jo sevišķi īpaši aizsargājamās dabas teritorijas. Atpūtnieki tiek aicināti apmesties tikai tam paredzētās apmetņu vietās, kā arī saudzēt tajās esošo infrastruktūru.

LETA