Sabiedrība
2010. gada 30. jūlijs, 20:33

ERAB kļūs par bankas "Citadele" līdzīpašnieku

Jauns.lv

Šodien banka "Citadele", Privatizācijas aģentūra un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) parakstīja līgumu par ERAB iekļaušanos bankas "Citadele" akcionāru struktūrā, iegādājoties 25% un vienu balsstiesīgo akciju, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja AS "Citadele banka" Korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Indra Zinkeviča.

Zinkeviča stāsta, ka Ministru kabinets vakar, 29.jūlijā, apstiprināja līguma par bankas "Citadele" akciju pārdošanu noslēgšanu ar ERAB. Akcijas tiks pārdotas par to nominālvērtībai atbilstošu cenu.

Savukārt AS "Parex banka" un ERAB noslēdza pārjaunojuma līgumu un grozījumus subordinētā aizdevuma līgumā, kas nosaka, ka ERAB izsniegtais subordinētais aizdevums 22 miljonu eiro (14 miljonu latu) apmērā no "Parex bankas" tiks nodots bankai "Citadele". Aizdevuma pirmā daļa jau ir tikusi izsniegta, savukārt otrais maksājums 3,6 miljonu eiro (2,5 miljonu latu) apmērā tiks veikts pēc Eiropas Komisijas saskaņojuma saņemšanas "Parex bankas" restrukturizācijas plānam.

Zinkeviča norāda, ka ERAB iesaistīšanās bankas pamatkapitālā sniegs tai papildu stimulu un atbalstu attīstīt bankas biznesu, uzlabot pārvaldības procesus, kā arī veicinās bankas atgriešanos privātajā sektorā.

Banku "Citadele" šī gada 30.jūnijā dibināja Privatizācijas aģentūra. Sākotnēji tās kapitāls bija četri miljoni lati, bet 29.jūlijā tas tika palielināts līdz 103 miljoniem latu.

Jau ziņots, ka šā gada 23.martā Ministru kabinets pieņēma lēmumu no "Parex bankas" izdalīt daļu aktīvu un veidot jaunu banku. 30.jūnijā "Citadele banka" tika reģistrēta Komercreģistrā, savukārt 29.jūnijā banka saņēma Finanšu un kapitāla tirgus komisijas licenci kredītiestādes darbībai.

Bankas dibinātāja ir Privatizācijas aģentūra.

"Parex bankas" labo aktīvu pārnešanu jaundibinātajā "Citadele bankā" plānots īstenot naktī uz 1.augustu. Jaunā banka pārņems esošās "Parex bankas" filiāles, lielāko daļu aktīvu, darbības un operācijas.

Pašreizējās "Parex bankas" 76,6% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Atbildīgie ministri jau informējuši, ka bankas restrukturizācija norit pēc plāna, bet Eiropas Komisijas lēmums par iesniegto "Parex bankas" restrukturizācijas plānu varētu būt zināms rudenī.

LETA