Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 7. un 8. augustā
Sabiedrība
2010. gada 6. augusts, 22:00

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 7. un 8. augustā

Jauns.lv

Šajās brīvdienās visi ceļi it kā ved uz Ventspils svētkiem, bet ne tikai... Lielas lustes notiks arī Jēkabpilī, bet Siguldā norisināsies visnotaļ vasarīgi klasisks festivāls.

­­

­

Savukārt Rīgā sabrauks BMW īpašnieki no visas Latvijas. Toties modes dāmas trauksies uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju, bet modernās mākslas cienītāji uz „Rīgas mākslas telpu” un Jūrmalas muzeju.

1. Visi ceļi ved uz Ventspili

Šīs nedēļas grandiozākie pilsētas svētki notiek Ventspilī, kura atzīmē savu 720. dzimšanas dienu. Svētku kulminācija būs sestdien, 7. augustā, kad tur notiekošo visas dienas garumā translēs arī LTV1.

Šajās dienās, viesojoties Ventspilī, var nošaut vairākus zaķus vienlaikus – baudīt lielisku kultūras programmu un gūt neaizmirstamus piedzīvojumu iespaidus, nopeldēties jūrā un pasauļoties, kā arī veiksmīgi iepirkties, labi paēst un varbūt sarunāt kādu romantisku randiņu. Pilsēta, kura ir salīdzinoši kompakta, visas šīs aktivitātes varēs baudīt gluži vai vienuviet. Ja nepatīk viena skatuve, var uzreiz „pārmesties” uz citu.

Sestdien visa pilsēta būs sadalīta vairākos kvartālos - tirgus, literārais kvartāls, Vecpilsētas mākslas kvartāls, ziedoši dziedošā Ostas ielas promenāde... Jā, starp citu, kamēr vēl nav novītušas visā krāšņumā ir jāredz ziedu vītnes, ar kurām ventspilnieki nule kā ierakstījušies Ginesa rekordu grāmatā!

Savukārt Livonijas ordeņa pilī varēs nodoties medībām, tāpat visā pilsētā - koncerti, izstādes, sporta sacensības. Pulksten 21.15 Ostas ielas promenādē sāksies pasaulslavenā zviedru pianista un komponista Roberta Velsa koncerts. Vienpadsmitos vakarā norisināsies krāšņa uguņošana. Tā kā ventspilnieki jau daudzus gadus izcēlušies ar savu īpašo, savrupo laika skaitīšanu, tad būs interesanti uzzināt kā Reņķa dārzā sestdien vienpadsmitos vakarā sāksies saullēkts.

Svētki turpināsies arī svētdien, 8. augustā, kad notiks Seno amatu diena, bardu koncerts, Imanta Kalniņa mūzikas koncerts un citi pasākumi.

Sīkāk par Ventspils pilsētas svētkiem internetā: www.ventspils.lv .

2. Lustes Jēkabpilī

Pamatīgas lustes notiks arī Jēkabpilī, kur sestdien, 7. augustā jau četrpadsmito reizi notiks Tautas mūzikas svētki „Lustes Jēkabpilī”. Tajos piedalīsies vairāk nekā 100 tautas mūzikas ansambļu dalībnieki no visas Latvijas, kā arī viesi no Lietuvas. Tautas mūzikas ansambļi spēlēs gan tradicionālā manierē, gan atskaņos tautas melodiju aranžējumus. Varēs dzirdēt cītaru, harmoniku un cimboļu spēlmaņus. Svētku norisi papildinās tautas lietišķās mākslas un amatnieku darinājumu gadatirgus.

No pulksten 14.00 līdz 17.00 kapelas spēlēs Jēkabpils pilsētas skvēros, parkos un laukumos. Savukārt septiņos vakarā Krustpils brīvdabas estrādē sāksies koncerts, kurā kopā muzicēs visi svētku dalībnieki. „Lustes Jēkabpilī” noslēgsies ar zaļumballi, kurā skanēs kapelu mūzika.

3. Opermūzika Siguldas pilsdrupās

Savukārt Siguldas pilsdrupu estrādē sestdien un svētdien, 7. un 8. augustā norisināsies 18. Starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki ar izcilu programmu un pasaulē atzītu mākslinieku piedalīšanos. Sigulda piedāvās vēl virkni interesantu pasākumu skanīgo svētku laikā.

Siguldā pavadīta svētdiena nebūs zemē nomests laiks. 8. augustā tieši pusdienlaikā sāksies Vasarīgas viesības Jaunās pils dārzā. No pulksten 17.00 līdz 20.00 tur notiks koncerts, kurā uzstāsies Siguldas Jauniešu kamerorķestris, pūtēju ansamblis „Sigulda” un bigbends „Sigulda”

Tāpat pilsētā norisināsies arī mākslas plenērs „Viduslaiku dzelzgriezējs”. Toties Turaidas muzejrezervātā notiks Pils diena „Rit laika rats”.

Galvenie Opermūzikas svētku koncerti kā ierasts būs Siguldas pilsdrupās:

* 7. augustā pulksten 17.00 - svētku Galā koncerts. Piedalās: Kristīne Opolais, Filips Do (Francija, „La Scalas” solists), Juhans Tralla (Igaunija, Vācija), Diāna Pudāne, Krišjānis Norvelis un citi solisti; festivāla koris un orķestris; diriģents - Aleksandrs Viļumanis;

* 8.augustā pulksten 15.00 - svētku koncerts „No drāmas līdz romantikai (no Glena Millera līdz Zigmāram Liepiņam)”;

* 8.augustā pulksten 21.00 - Džakomo Pučini opera trīs cēlienos „Čo-čo-sana" („Madame Buterrfly”).

Sīkāk par Siguldas Opermūzikas svētkiem internetā: www.sigulda.lv

­

4. Art Deco modes kolekcija no Parīzes – Rīgā

­

Burvīgu ceļojumu starpkaru modes pasaulē Art Deco stilā līdz 31. oktobrim var veikt Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Vecrīgā, Skārņu ielā 10/20). Tur skatāma modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva (Parīze) tērpu kolekcijas izstāde.

Vasiļjevam - pazīstamam modes vēsturniekam, interjeru dekoratoram, scenogrāfam, populāru grāmatu autoram un kolekcionāram - pieder viena no vislielākajām privātajām vēsturisko tērpu kolekcijām. Tā ir komplektēta 30 gadus un ietver aptuveni 10 000 vienību (apģērbi, apavi, aksesuāri, fotogrāfijas), kas datējamas sākot ar 18. gadsimtu līdz pat 21. gadsimtam. Kolekcija glabājas Parīzē un ar lieliem panākumiem ir rādīta ļoti daudzās pasaules valstīs, tagad tās daļa ir skatāma arī Latvijā - izstādē „Art Deco stils – starpkaru perioda mode”.

Art Deco kā mākslinieciski stilistiskais novirziens attīstījās starp abiem Pasaules kariem Eiropā un Amerikā. Šis stils bija ļoti populārs arī Latvijā.

Pēc Pirmā pasaules kara cilvēki gribēja modernu, funkcionālu stilu, kas būtu piemērots jaunajām dzīves reālijām un jaunajai estētikas izpratnei, ko iespaidoja ne vien karš, bet arī rūpnieciskās ražošanas attīstība. Art Deco veido neoklasicisma un jūgendstila, kubisma un ekspresionisma sintēze, Senās Ēģiptes, Ķīnas, Indijas, Āfrikas mākslas elementi, kā arī spēcīga Krievu baleta sezonu Parīzē ietekme. Raksturīgas stila īpašības ir stingra simetrija, etniski ģeometriski un stilizēti floras motīvi, dārgo materiālu (ziloņkaula, krokodila ādas, cēlkoku, sudraba un citu) izmantošana. Pateicoties savam krāšņumam, daudzveidībai un dzīves svinēšanas idejai, stils ir nodrošinājies ar neatslābstošu uzmanību.

Šis laiks liek atcerēties leģendārās „mazās melnās kleitiņas” un smaržu „Chanel № 5” rašanos, izteiktu make-up un pārspīlētu kalsnumu, mīlestību pret aksesuāriem un pirmos emancipācijas centienus, īsos sieviešu matu griezumus un taisnas pērlītēm rotātas kleitas, aviopārlidojumu kultu un aizraušanos ar džezu.

5. Jūrmalā – „Sotheby’s” rīkotā latviešu laikmetīgās mākslas izstāde

Pasaulslavenā „Sotheby’s” izsoļu nama nekustamā īpašumu kompānija sava biroja atvēršanu Jūrmalā atzīmē ar izcilu latviešu mūsdienu mākslinieku izstādi Jūrmalas pilsētas muzejā (Majoros, Tirgoņu ielā 29). Tikai dažas dienas - līdz 9. augustam tur ir aplūkojama „Sotheby’s” veidotā latviešu laikmetīgās mākslas izstāde „Sinerģijas efekts”, kas tapusi sadarbībā ar mākslas galeriju „Rīgas Galerija”.

Ekspozīcijā var aplūkot 20 latviešu mākslinieku gleznas, ieskaitot 2009. gada „Sotheby’s” Londonas izsolē pārstāvēto mākslinieku Līgas Purmales un Rituma Ivanova darbus. Izstādē ir piedāvāta laikmetīgās glezniecības tēma, ko pārstāv mākslinieki, kuru darbi jau iepriekš novērtēti „Sotheby`s” rīkotajās starptautiskajās izstādēs.

„Māksla, ekskluzīvie apartamenti un villas ir saistīti kā glezna ar rāmi. Perfektām telpām māksla piešķir individualitāti un īpašu auru. „Rīgas Galerija” līdz šim ir vienīgā Baltijas valstīs, kas ir izveidojusi veiksmīgu sadarbību ar „Sotheby’s” izsoļu namu un 2009. gadā Londonā pirmo reizi latviešu mākslas vēsturē iekļāvusi pavasara izsoles listē laikmetīgās mākslas darbus - gleznotāju Līgas Purmales „Saturday night movie” un Rituma Ivanova „Frame 05”, kas tika veiksmīgu pārdoti,” par izstādi stāsta „Rīgas Galerijas” direktore Inessa Riņķe.

„Rīgas Galerijas” kolekcijā pārstāvētie mākslinieki ir latviešu mākslas pirmā lieluma zvaigznes - gleznotāji, kuru rokraksti un stili jau ir kļuvuši par firmas zīmi. Šīs kolekcijas daļa arī tiks eksponēta izstāde „Sinerģijas efekts”.

6. „Bembji” sabrauc Biķerniekos

Sestdien, 7. augustā Biķernieku sporta kompleksā jau piekto gadu pēc kārtas notiks Latvijas BMW festivāls.

Pasākums sāksies pulksten 12.00 Biķernieku sporta kompleksā, bet visi BMW, BMW motociklu un MINI īpašnieki aicināti pulcēties pie „BM Auto” autosalona (Rīgā, Dārzciema ielā 64a) jau no pulksten 10.30, lai 11.30 dotos parādes braucienā uz Biķerniekiem.

Festivālā plānota BMW retro spēkratu izstāde un dragreiss BMW markas automašīnām. Būs iespēja vērot un piedalīties BMW motociklu veiklības braucienos un MINI atrakcijā. Paredzēti arī dažādi konkursi un disciplīnas, piemēram, auto skaistuma konkurss, auto audio skaņas konkurss, auto decibelu mērīšana, rezerves riteņa maiņas konkurss un citas aktivitātes.

Pasākuma noslēgumā ap sešiem vakarā norisināsies „BM Auto” lielā balvas izloze, kurā diviem laimīgajiem būs iespēja izlozēt vienas dienas braucienu ar atjaunoto BMW X5 ar pilnu bāku degvielas.

7. Metāla molekulāro struktūru deformācijas Rīgas Rātslaukuma izstāžu zālē

Rīgas mākslas telpā – Rātslaukuma pazemē līdz 5. septembrim ir skatāma visnotaļ neordināru skulptūru fascinējoša izstāde – mākslinieka Kārļa Ādmiņa personālizstāde „Komutators”. Tā sastāv no neparastu skulptūru kolekcijas, kas tapusi pēdējo piecu gadu laikā. Kolekcijā iekļauta apzeltītu sudraba lējumu kompozīcijas un objektu virkne, kas atspoguļo ideju par objektu, kas izmantojams neskaitāmos veidos - interjera sastāvdaļa, identitātes apliecinājums, kā arī komunikācijas līdzeklis.

Pats mākslinieks Ādminis saka: „17.gadsimtā sabiedrība saviem locekļiem uzlika par pienākumu nedzīvot pēc personīgajiem uzskatiem, bet padoties bez ierunām vairākuma prasībām, uzskatiem, tradīcijām un ierašām. Citas, sevišķi latviešu, kultūras atzīšana varēja novest pie izstumšanas no sabiedrības, pie boikota.

Kas attiecas uz mākslu, tad sabiedrībā valdīja uzskats, ka tikai tā ir māksla, kas dod darba augļus, līdz ar to mākslas nozares tika uzskatītas par amatniecības darba augstāko šķiru. Tikai Bīronu laikā māksla sāka raisīties vaļā no cunftēm, tomēr šis process nebija noslēdzies pat 18. gadsimta beigās.

Mans darbs sastāv no neordināru skulptūru kolekcijas, kuras pamatā ir ideja par objektu, kas izmantojams neskaitāmos veidos, sākot ar visvienkāršākajiem un beidzot ar komplicētākajiem.”

Elmārs Barkāns

­­­­