Ēdamas sēnes var kļūt toksiskas
Sabiedrība
2010. gada 29. augusts, 17:17

Ēdamas sēnes var kļūt toksiskas

Jauns.lv

Silta un mitra laika iespaidā ēdamās sēnes var kļūt indīgas, iespējamas dažādas sēņu modifikācijas, brīdina Katastrofu medicīnas centra vadītājs Mārtiņš Šics.

Necepiet vilnīšus!

Jūlijā un augustā trīs cilvēki saindējušies ar sēnēm un nonākuši Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā. Nesen kā neatliekamā medicīniskā palīdzība sniegta diviem vīriešiem, kas saindējušies lietojot uzturā pašu lasītas sēnes. Zemgalē kāds 28 gadus vecs vīrietis ieturējis maltīti ar paša lasītām dabas veltēm. Vīrietim sākušās ļoti stipras vēdergraizes, bijusi slikta dūša un liels nespēks. Ierodoties pie pacienta,

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi vīrietim  veikušu kuņģa skalošanu un nogādājuši viņu „Gaiļezera” slimnīcas toksikoloģijas centrā. Sestdien Latgalē 40 gadus vecs vīrietis saindējies ēdot sēņu zupu, ko pagatavojis, no paša tikko lasītām sēnēm. Vīrieti ātrās palīdzības mediķi nogādājuši slimnīcā, pastāstīja NMP dienesta preses pārstāve Laura Bundule.

Statistika liecina, ka 2007.gadā Toksikoloģijas un sepses klīnikā nonākuši 19 ar sēnēm saindējušies cilvēki, 2009.gadā 10, šī gada jūlijā divi, augustā viens.  Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba stāsta, ka sēnes nav drošs pārtikas produkts, jo temperatūras, gaismas un uzglabāšanas laika ietekmē var mainīt savas īpašības no ēdamas sēnes pārvēršoties par toksisku.

Pieredze liecina, ka visbiežāk cilvēki saindējas ar tā sauktajām fakultatīvi ēdamajām sēnēm – vilnīšiem, cūcenēm, liepenēm. Termiski apstrādājot šīs sēnes, inde mazinās, bet, ja tās bez vārīšanas vienkārši apcep, rodas kairinājums un jau pusstundas laikā pēc apēšanas sākas vemšana un caureja. Cilvēkam visbīstamākās ir baltā un zaļā mušmire – sēnes, kurās vārot toksīns neiet bojā. Sākumā cilvēkam ir vemšana, var būt caureja, pēc tam latentais jeb klusais periods, kas turpinās ar aknu un nieru bojājumiem. Rezultāts var būt letāls.  

Iešļircina mušmiru novārījumu

Ārsts stāsta, ka ar sēnēm parasti saindējas divu kategoriju cilvēki   - nepieredzējuši sēņotāji, kuri priecājas, ka pielasīts pilns grozs un „sēņu profesionāļi”, kas sevi uzskata par tik zinošiem, ka atļaujas lasīt sēnes, ko citi neuzdrīkstas likt grozā. Paļauties uz  savām universālajām zināšanām par sēnēm nevajadzētu, jo dažādos mežos vienas un tās pašas sēnes pazīmes var atšķirties, tāpēc tās ir viegli sajaukt. Gadās, ka aizdomīgas sēnes grozā samet bērni vai sēnes lasa vairāki cilvēki, pēc tam samet vienā grozā un sēni, kurai palikusi tikai puse galviņas vairs neviens nespēj atšķirt. Var gadīties, ka sacepot sēnes ar gaļu, sīpoliem un krējumu, indīgās sēnes rūgtā garša nav jūtama.  

Šuba atceras gadījumu, kad neizdevās glābt kādu pieredzējušu sēņotāju no Daugavpils, kurš gardās saulsardzenes vietā bija paņēmis zaļo mušmiri. Ja ir aizdomas, ka cilvēks ir saindējies ar sēnēm, labāk tomēr saukt ātro palīdzību, jo vienam sēne var izraisīt tikai vemšanu, kādam citam pastiprināt organisma pataloģijas un orgānu bojājumus. Ārsts atceras, ka pirms dažiem gadiem smagā stāvoklī, bez samaņas ar krampju lēkmēm slimnīcā nogādāts padzīvojis sēņotāju pāris, kas, kā vēlāk izrādījās, nejauši bija apēdis halucigēnās sēnes. Neraugoties uz to, ka bija jāveic plaušu ventilācija, viss beidzās labi un laulātie pastāstīja, ka redzējuši halucinācijas.

Ārsts pieļauj, ka narkomāni un toksikomāni meklē mežā halucinācijas izraisošās sēnes, bet slimnīcā nonāk reti – bijuši tikai daži gadījumi. Kāds psihiski nelīdzsvarots cilvēks sagatavojis mušmiru koncentrātu un iešļircinājis vēnā. Slimnīcā viņš nonācis smagā stāvoklī, tomēr izglābts. Šuba saka, ka šis ir vienīgais gadījums Eiropas ārstu praksē. Turpretim Krievijā ar mušmirēm mēdzot indēties.

Visbiežāk Toksikoloģijas un sepses klīnikā  nonāk ar medikamentiem, narkotikām un nekvalitatīvu alkoholu saindējušies cilvēki. Nereti ir pašnāvību mēģinājumi. Ārsts saka, ka ievērojami samazinājies pacientu skaits, kas saindējušies ar etiķa esenci. Joprojām cilvēki saindējas ar sadzīves ķīmiju – sārmiem, skābēm, ožamo spirtu. Šobrīd slimnīcā smagā stāvoklī ir pacients, kas saindējies ar amfetamīnu un heroīnu.

Evija Hauka/Foto:LETA