Koķe: Bībeles mācības ieviešanas mērķis ir iekļūšana Saeimā
2010. gada 31. augusts, 09:42

Koķe: Bībeles mācības ieviešanas mērķis ir iekļūšana Saeimā

Jauns.lv

Bībeles mācības ieviešana skolās pašlaik ir populistisks priekšvēlēšanu solis. "Mērķis ir nevis izglītības satura uzlabošana vai bērnu un jauniešu tikumisko vērtību stiprināšana, bet gan iekļūšana Saeimā."

­

Tā intervijā laikrakstam "Diena" saka izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS).

Ministre norāda, ka viņa vēršas pret procedūru, kā tas tiek vērsts, nevis pret Bībeles mācību. "Par to, ka mums visiem Bībele ir jāzina, jo caur to tiek saprasta civilizācijas kultūra, nav nekādu šaubu," uzsver Koķe.

Viņasprāt, Bībeles mācību var īstenot ar Bībeles stāstiem, to var darīt kristīgajā mācībā, to var darīt ētikā, to var darīt literatūrā, vecākajās klasēs - kulturoloģijā. "Bet šobrīd, ignorējot visus procesus un procedūras, kā tiek veidots mācību saturs, kā tiek pamatotas izmaiņas mācību saturā, kādas ir izmaksas satura izmaiņām, pēkšņi nākt ar ierosinājumu, - es uzskatu, ka tā ir manipulācija uz liela cilvēku skaita rēķina," saka Koķe.

Viņa gan neprognozē, vai priekšlikumu par Bībeles mācības ieviešanu kā obligātu apstiprinās Saeima. "Neko nevaru prognozēt, jo tauta ir deleģējusi 100 deputātiem visas pilnvaras pieņemt likumus," piebilst ministre.

Jau ziņots, Saeimas politiskā bloka "Par labu Latviju!" (PLL) deputāti iesnieguši Saeimas prezidijā grozījumus Izglītības likumā un grozījumus Reliģisko organizāciju likumā, kas paredz Bībeles-kristīgās mācības ieviešanu skolās no 1. līdz 12.klasei.

Kā aģentūru LETA informēja PLL preses sekretārs Edgars Vaikulis, šī politiskā bloka deputāti uzskata, ka nepieciešams nekavējoties veikt izmaiņas Latvijas normatīvajos aktos, kas stiprinātu kristīgās vērtības sabiedrībā, proti - ieviest kā obligātu mācību priekšmetu Bībeles-kristīgo mācību.

Kristietība ir Eiropas identitātes pamats un cilvēcisko attiecību pamatvērtība. Šāda priekšmeta ieviešana pamatskolās sekmētu skolēnu garīgo un morālo attīstību un spēju pastāvēt mainīgā pasaulē, atklājot iespēju veidot personiskas attiecības ar Dievu un dzīvi apliecinošu attieksmi pret sabiedrību, uzskata PLL deputāti.

Lai dotu laiku Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) sagatavot kvalitatīvas mācību programmas un kvalificētus skolotājus Bībeles-kristīgās mācības apguvei skolās, PLL ierosina priekšmeta apguvi no 1. līdz 12.klasei ieviest, sākot ar 2011.gada 1.septembri.

Kā ziņots, kardināls Jānis Pujats 15.augustā Aglonā Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos aicināja Saeimas deputātus atbalstīt kristīgo konfesiju priekšlikumu skolās ieviest Bībeles mācību, kurā bērni tiku iepazīstināti ar Bībeli, kurai vēsturiski ir bijusi un vēl arvien ir nozīmīga loma Eiropā.

Ministru prezidents Dombrovskis atbalsta esošo kārtību, kad vecāki var izvēlēties, vai bērns apgūst Bībeles mācību. Premjers uzsvēris, ka kristīgās audzināšanas pamatā liela nozīme ir ģimenei, jo pirmās zināšanas par reliģiju un pirmo saskarsmi ar to veido tieši ģimene.

LETA/Foto:LETA

­