Sabiedrība
2010. gada 10. septembris, 07:03

Par Jūrmalas mēru ievēl Gati Truksni. VIDEO

Jauns.lv

Jūrmalas dome šodien nolēma par domes priekšsēdētāju iecelt bijušo pilsētas izpilddirektoru Gati Truksni (LZS, KDS, LPP/LC).

Par Trukšņa iecelšanu Jūrmalas mēra amatā nobalsoja astoņi deputāti, bet par otru mēra amata kandidātu Romualdu Ražuku (PS) - septiņi deputāti.

Trukšņa kandidatūru izvirzīja pilsētas domes deputāte Larisa Loskutova (SC), kura pauda uzskatu, ka Truksnim piemītot pilsētas vadītāja un līdera īpašības. Savukārt opozīcija, kā savu kandidātu izvirzīja nulle kā mēra amatu zaudējušo Romualdu Ražuku (PS), kurš norādīja, ka būtu jāturpina iesāktais darbs.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, Truksnis skaidroja, ka viņa galvenais darbības pamatprincips kā mēram būšot deputātu apvienošana kopīgā darbā. "Tie 15 deputāti, kas esam, esam vienādi, nav labāki un sliktāki, nav izredzēto un trešās šķiras deputātu, visiem deputātiem jāpiedalās darbā un lēmumu apspriešanā, lai nav kauns pašiem un jūrmalniekiem nav jākaunas par domes darbu," sacīja Truksnis.

Truksnis stāstīja, ka piecus gadus bijis pilsētas izpilddirektors un tas viņu padarot par īstāku jūrmalnieku, nekā dažu labu, kas Jūrmalā dzīvojis trīs paaudzēs. Mēra amata kandidāts, uzskatot sevi par īstu Jūrmalas patriotu un neviens no partijas viņam nenorādīs, kas būs jādara, piebilstot, ka viņš ir bijis un būs patstāvīgs.

Truksnis gribot strādāt tā, lai pēc laika deputātu atbalsts būtu izaudzis lielāks nekā šodien. Viņaprāt ir jāgroza pašvaldības nolikums un jāveic varas decentralizācija, dodot vairāk varas vietniekiem un izpilddirektoram.

Mēra amata kandidāts uzsvēra, ka no šī amata nebaidās un darbojoties kā domes priekšsēdētājs, nepieļaus nekādus lēmumus, kas būtu nelikumīgi vai pat dažādi traktējami.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1969.gadā dzimušais Truksnis mācījies Jelgavas 1.vidusskolā, Jelgavas Mūzikas skolā. Beidzis Latvijas Universitātes (LU) Svešvalodu fakultāti, specializējies angļu valodā un literatūrā. Vēlāk LU Juridiskajā fakultātē neklātienē ieguvis bakalaura grādu tiesību zinātnēs.

No 1990.gada līdz 1992.gadam Truksnis bijis SIA "Alternative" projektu direktors, no 1993.gada līdz 1998.gadam - SIA "Akkura" prezidents, no 1998.gada - Rīgas domes Finanšu departamenta iepirkumu speciālists.

Truksnis strādājis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā par juristu, pildījis arī pašvaldības SIA "Jūrmalas siltums" valdes locekļa pienākumus.

No 2004.gada līdz 2009.gadam Truksnis bija Jūrmalas pilsētas izpilddirektors.

Kopš 1999.gada Truksnis ir Jelgavas "Rotary" kluba biedrs, no 2000. līdz 2002.gadam bijis kluba sekretārs.

LETA jau ziņoja, ka Jūrmalas domes deputāti šodien no pilsētas mēra amata atcēla Romualdu Ražuku (PS), kurš šajā amatā pabija vien dažus mēnešus.

Ražuks par Jūrmalas domes priekšsēdētāju tika iecelts aptuveni pirms trīsarpus mēnešiem, 20.maijā, kad no mēra amata tika gāzts kukuļdošanā apsūdzētais Raimonds Munkevics (("Jūrmala - mūsu mājas").

Taču augusta beigās astoņi Jūrmalas domes deputāti Ražukam iesniedza pieprasījumu sasaukt domes ārkārtas sēdi par mēra atbrīvošanu no amata. Pieprasījumu parakstīja deputāti Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme"), Larisa Loskutova (SC), Egmonts Krūmiņš ("Jūrmala - mūsu mājas"), Vladimirs Maksimovs ("Jūrmala - mūsu mājas"), Gatis Truksnis (LZS, KDS, LPP/LC), Dzenītis, Munkevics un Dzintra Homka.

Jautājums par Ražuka atbrīvošanu no mēra amata tika iekļauts kārtējās domes sēdes darba kārtībā 2.septembrī. Tomēr Ražuks sēdes laikā paziņoja par tās pārtraukšanu uz nedēļu, norādot, ka jāsagaida tiesas lēmums par drošības līdzekļa maiņu kukuļdošanā apsūdzētajam Munkevicam. "Nevar būt drošs, ka Munkevicam ir deputāta tiesības balsot, tādēļ izsludinu pārtraukumu sēdē līdz 9.septembrim plkst.16," teica Ražuks.

Vakar tiesa nolēma aizliegt Munkevicam tikt ievēlētam Jūrmalas pilsētas domes institūcijās un amatos. Savukārt lūgtais aizliegums tuvoties kukuļdošanas lietas lieciniecei deputātei Ivetai Blauai (JL) vai citiem pašvaldības deputātiem Munkevicam nav piemērots, līdz ar to viņš var piedalīties domes sēdēs un nodrošināt jaunizveidotajai koalīcijai balsu vairākumu.

LETA