LNT piespriests 1500 latu sods par Gerhardam liegto iespēju  runāt latviski
Sabiedrība
2010. gada 7. oktobris, 16:06

LNT piespriests 1500 latu sods par Gerhardam liegto iespēju runāt latviski

Jauns.lv

LNT tiks sodīta ar 1500 latu lielu naudas sodu par tās izplatītās programmas "TV5 - Latvija" raidījumā "Bez cenzūras" satiksmes ministram Kasparam Gerhardam liegto iespēju runāt latviešu valodā.

­

Šādu lēmumu pieņēmusi Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome. Par to informēja padomes pārstāve Dārija Juškeviča.

31.augustā Gerhards bija piekritis piedalīties raidījumā un sniegt atbildes latviešu valodā, taču tiešraides laikā raidījuma vadītājs Andrejs Mamikins uzstājīgi aicinājis ministru kā sarunu valodu izvēlēties krievu valodu. Kad ministrs tam nepiekrita, žurnālists interviju pārtrauca.

Padome vienbalsīgi nolēmusi sodīt LNT par Valsts valodas likuma normu pārkāpumu, kas paredz tiesības brīvi lietot latviešu valodu jebkurā dzīves jomā, kā arī necieņas izrādīšanu pret Satversmes ceturto pantu, kurā teikts, ka valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts valodas centra (VVC) direktors Māris Baltiņš, VVC, kas sāka lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā par telekompānijas "TV5" rīcību, liedzot Gerhardam runāt valsts valodā raidījumā "Bez cenzūras", vēl veic pārbaudi un nākamnedēļ lems par soda naudas piemērošanu telekompānijai.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome arī nolēmusi ierosināt vēl trīs administratīvās lietvedības pret telekompāniju LNT par programmas "TV5 - Latvija" pārkāpumiem attiecībā uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 28.panta ceturto daļu, kas uzliek par pienākumu televīzijas raidījumus svešvalodās nodrošināt ar subtitriem latviešu valodā.

Padome norāda, ka 31.augusta raidījums "48 minūtes", 26.augusta raidījums "Būsim veseli" un 3.oktobra raidījumi "Žaka pedālis", "Būsim veseli" un "Atpakaļskaitīšana" nebija nodrošināti ar tulkojumu latviešu valodā.

Kā ziņots, Gerhards 31.augustā bija ieradies uz "TV5" tiešraidi, lai runātu par satiksmes jomas aktualitātēm. Kaut arī raidījums "Bez cenzūras" notiek krievu valodā, tā vadītājam tika iepriekš norādīts, ka Gerhards runās latviešu valodā, taču, sākoties raidījumam, ministram tika liegta iespēja runāt valsts valodā, klāstīja ministra padomniece Inga Spriņķe.

Raidījuma vadītājs Mamikins pēc ievadvārdiem uzdeva Gerhardam jautājumu par to, kā viņš jūtas. Pēc tam, kad Gerhards atbildēja latviski, Mamikins viņu lūdza pāriet uz krievu valodu. Gerhards atteicās, norādot, ka brīdinājis par to, ka runās latviski un ka studijā, visticamāk, var nodrošināt tulkojumu.

Raidījuma vadītājs norādīja, ka citos raidījumos Gerhards runājis krieviski, taču tas nepārliecināja ministru. Raidījums bija šādam pavērsienam gatavs un demonstrēja kadrus no arhīva ar fragmentiem, kuros Gerhards runā krieviski.

Pēc šo fragmentu demonstrēšanas Gerhards atkārtoti tika aicināts runāt krieviski, uz ko ministrs atbildēja, ka šajā studijā skanējusi latviešu valoda un raidījuma vadītājs to labi zinot. Mamikins pateicās ministram par ierašanos uz interviju un vairāk jautājumus neuzdeva.

Padomes priekšsēdētājs Ābrams Kleckins iepriekš portālam "Nozare.lv" norādīja, ka tas ir skandāls, ja publiskajā telpā amatpersonai lūdz runāt krievu valodā, kaut arī viņš ir latvietis un ikdienā runā savā dzimtajā valodā.

Kleckins pirms šī gadījuma izmeklēšanas un plašākas analīzes nekomentēja iespējamos raidījuma vadītāja rīcības motīvus. Viņš norādīja, ka gadījumā, ja tiks konstatēts pārkāpums, telekanālam "TV5", iespējams, tiks piemērots sods, kura apmēru vai veidu neesot iespējams prognozēt, jo nepieciešams noskaidrot lietas apstākļus, aptaujājot visas iesaistītās puses.

LETA

­