Apinis mediķu dienu rīkotājus nosauc par suteneru kompāniju
Sabiedrība

Apinis mediķu dienu rīkotājus nosauc par suteneru kompāniju

Jauns.lv

Šo svētdien gaidāmās ārstu karjeras dienas "MedPharm Careers 2010" ir neētiskas, jo to galvenais mērķis ir "zagt" medicīnas nozares darbaspēku Rietumeiropas vajadzībām.

Apinis mediķu dienu rīkotājus nosauc par suteneru ...

Pēteris Apinis: „Gaidāmās mediķu karjeras dienas ir zagšanas mēģinājums”
Pēteris Apinis: „Gaidāmās mediķu karjeras dienas ir zagšanas mēģinājums”

Tā uzsvēra Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. Viņš norādīja, ka tā ir "suteneru" kompānija, kuru interesē jau rezidentūru beigušie ārsti. Apinis norādīja, ka šādas karjeras dienas tiekot rīkotas Baltijā, kā arī citās Austrumeiropas valstīs, lai vervētu darbaspēku Rietumeiropas klīnikām. Taču šai gadījumā rodas jautājums par to, ka Eiropas Savienība (ES) melo, uzsverot, ka visur jābūt vienādām iespējām saņemt veselības aprūpi.

Šai gadījumā no Austrumeiropas reģioniem ārsti tiek aizvilināti un līdz ar to pieejamība mazināsies. Viņš saprastu, ja pasākumā galvenokārt piedalītos Latvijas medicīnas uzņēmumi, kuri meklē darbiniekus un paralēli būtu informācija arī par darba iespējām citur.

Latvijas Māsu asociācijas prezidente Jolanta Zālīte sacīja, ka neētiska bijusi arī metode, kādā kompānija informējusi par gaidāmajām karjeras dienām. Slimnīcā, kurā viņa strādā, tas ir, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, esot izlikti paziņojumi, kuros norādīts, ka tuvākajā laikā 18% medicīnā strādājošo zaudēs darbu. Tas rada paniku, kā arī nereti vieš tukšas cerības, jo nekur nav teikts, ka jaunajā vietā viss būs daudz labāk, skaidroja Zālīte.

Zālīte arī informēja, ka situācija ir jau tāpat sarežģīta, jo ik mēnesi desmit līdz 15 māsas meklē darbu ārvalstīs. Tomēr daļa no viņām strādā tur kā sanitāres vai māsu palīgi.

Latvijas Slimnīcu biedrības prezidents Jevgēņijs Kalējs papildināja, ka patiesībā Latvijā ir slimnīcas, kur darbiniekus vajag, taču šai gadījumā ārsti bieži izvēlas aizbraukt zemā atalgojuma dēļ. Līdz ar to situācijas uzlabošanai ir nepieciešams arī mainīt valsts nostāju.

Arī Latvijas Universitātes pēcdiploma izglītības nodaļas vadītāja Anda Požarnova sacīja, ka bieži jaunie ārsti izvēlas braukt prom, pat neskatoties uz to, ka, ja aizbraukšana notiek uzreiz pēc rezidentūras un trīs gadi nav nostrādāti Latvijā, daļa naudas valstij jāatmaksā. Dažkārt viņiem tas pat ir izdevīgāk, ņemot vērā algas, ko ārsti saņem ārvalstīs.

Apinis un arī Zālīte norādīja, ka karjeras dienu rīkošana turklāt ir nelikumīga, jo firma, kas tās rīko, un tās, kuras pasākumu sponsorē, nav reģistrētās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā licencētās darbā iekārtošanas firmas.

NVA pārstāve Iveta Kancāne aģentūrai LETA pastāstīja, ka NVA ir saņēmusi Ārstu biedrības un Māsu asociācijas vēstuli ar lūgumu izvērtēt gaidāmā notikuma likumību. Patlaban pie šī jautājuma strādājot juristi.

Kā ziņots, svētdien, 10.oktobrī, Rīgā notiks starptautiskās medicīnas un farmācijas karjeras dienas "MedPharm Careers 2010", biznesa portālu "Nozare.lv" informēja pasākuma koordinators Māris Mežeckis.

Kā klāsta Mežeckis, bezmaksas pasākuma, kas ir lielākais medicīnas darbinieku karjeras veicināšanas notikums Eiropā, laikā Latvijas speciālistiem būs iespēja vienuviet satikt un iepazīties ar Eiropas vadošajiem darba devējiem un personāla atlases speciālistiem medicīnas un farmācijas jomā.

Karjeras dienas notiks viesnīcā "Radisson Blu Hotel Latvija" Rīgā, Elizabetes ielā 55, no plkst.10 līdz 17.

Pasākuma gaitā tiks lasītas lekcijas par īstermiņa darba iespējām Lielbritānijā, medicīnas karjeras uzsākšanu Vācijā, Zviedrijā un Lielbritānijā, kā arī būs iespēja iepazīties ar darba piedāvājumiem tādās valstīs kā Lielbritānija, Īrija, Vācija, Šveice, Francija, Spānija, Nīderlande, Dānija, Norvēģija, Zviedrija un Saūda Arābija.

Starptautiskās karjeras dienas līdz šim notikušas Polijā, Ungārijā, Rumānijā, Lietuvā, Bulgārijā un Grieķijā.

Pasākuma ģenerālsponsors ir "ID Medical", kas ir viena no lielākajām Lielbritānijas kompānijām, kas palīdz speciālistiem atrast darbu Lielbritānijā.

Karjeras dienās piedalīsies "Paracelsus Clinic Group" - viens no lielākajiem privāto klīniku tīkliem Vācijā, "Victor Wolf Nursing Recruitment" - viena no lielākajām medmāsu personāla atlases kompānijām Lielbritānijā, kā arī citi uzņēmumi.

LETA/foto:LETA