Stendzenieka darbiniece iesaistīta Londonas restorānu apkrāpšanā
Sabiedrība
2010. gada 23. novembris, 19:44

Stendzenieka darbiniece iesaistīta Londonas restorānu apkrāpšanā

Jauns.lv

Režisors Jānis Nords no restorāniem muka kopā ar savu draudzeni Zani Bērziņu - leģendārās grupas „Jumprava” dalībnieka Aigara Krēslas bijušo līgavu un reklāmas speciālista Ērika Stendzenieka darbinieci.

  Internetā izplatītie kadri, ko fiksējušas kāda Londonas restorāna video novērošanas kameras, apliecina, ka sieviete, kuru Jānis Nords vadājis pa dārgajiem restorāniem, pēcāk aizbēgot un nesamaksājot rēķinus, ir Zane Bērziņa. Pēc šķiršanās no mūziķa Aigara Krēslas vasarā tieši jaunās mīlestības dēļ Bērziņa aizgāja no darba gan Stendzenieka vadītajā „Latvian Art Directors club”, gan darba ekokosmētikas uzņēmumā „Madara”, kur Zanei bija uzticēta jaunā produkta „Madara drinks” dzērienu popularizēšana. Atmetot ar roku karjeras veidošanai dzimtenē, temperamentīgā tumšmate aizbrauca uz Londonu, kur viņas mīļotais vīrietis režisors Jānis Nords studē maģistrantūrā Lielbritānijas Nacionālajā kino un televīzijas skolā. Līdztekus studijām Nords arī turpināja radošās izpausmes Latvijā, izveidojot scenāriju spēlfilmai „Seržanta Lapiņa atgriešanās”. 26. novembrī paredzēta šīs kinolentes pirmizrāde, un režisors Gatis Šmits jau publiski paudis cerību, ka pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma Nords ieradīsies atzīmēt abu paveikto. Šmits arī uzsvēris, ka Nords esot inteliģents un sirdsskaidrs cilvēks, nevis kāds ķēmrausis. Starp citu, arī Zanes Bērziņas vārds iepriekš nav izskanējis negatīvā kontekstā.

Kā ziņots, Jānis Nords Lielbritānijā iedzīvojās pamatīgā nesmukumā. Pēc lustīgas dzīrošanas pa Londonas smalkākajiem restorāniem, kur kopā ar draudzeni mielojušies ar izmeklētākajiem ēdieniem un dārgākajiem dzērieniem, Jānis Nords vairākkārt aizmucis, nesamaksājot rēķinus, kopumā . Latviešu režisors tika aizturēts aizvadītajā nedēļā, kad „nodzīrojot” teju 1000 sterliņu mārciņu lielo rēķinu, viņš atkal centies aizšmaukt no kādas glaunas ēstuves.

Pēc medijos saceltās ažiotāžas Latvijas filmu studijas "Tanka" pārstāve Sanita Grīna aģentūrai LETA skaidrojusi, ka notikumi Londonā esot saistīti ar izpētes un sagatavošanās procesu Norda topošajai pilnmetrāžas filmai "Pēdējās dienas". Šī filma vēstīšot par cilvēku, kuram slimības dēļ atlicis dzīvot pāris nedēļas. Filmas varonis ieradīšoties svešā pilsētā un ļausies "bīstamai romantiskai avantūrai, pārkāpjot sevis paša un sabiedrības uzliktās robežas". Vairāku ekskluzīvu restorānu apmeklējumi esot daļa no topošās filmas sižeta.

Taču vēlāk, kad jau nācās stāties tiesas priekšā, Jāņa Norda stāstītais krasi atšķīrās. Tiesas zālē latvietis atzina savu vainu visos deviņos apsūdzības punktos. Režisora advokāts Brūss Rīds skaidroja, ka jaunais vīrietis mēģinājis atstāt iespaidu uz savu draudzeni Zani Bērziņu, kura nav zinājusi, ka viņš neapmaksā rēķinus. "Viņš uzskata, ka vīrietim par visu ir jāmaksā. Viņš vēlējās atstāt iespaidu uz meiteni, kurai naudas netrūkst. Man gan šķiet, ka Norda kunga rīcībā ir arī neliels fantāzijas elements, ar mērķi pamieloties dārgākajos restorānos," bilda advokāts.

Saskaņā ar Vestminsteres tiesas spriedumu daudzsološajam latviešu režisoram veselu gadu liegts uzturēties sešos Londonas rajonos. Pēc trim mēnešiem viņam jāatgriežas tiesā ar sagatavotu plānu, kā viņš atmaksās vairāk nekā 5800 sterliņu mārciņu (4750 latu), ko "noēda un nodzēra" smalkākajos Lielbritānijas galvaspilsētas restorānos, aizbēgot un nesamaksājot rēķinus, vēsta britu prese.

"Tās ir vietas, kur atrodas visi dārgie restorāni," norādīja tiesnese Dafne Vikema. "Jūs neieiesiet šajā zonā vispār."

Kasjauns.lv, LETA