Sabiedrība

Kā Ziemassvētkus sagaida sieviešu cietumā?

Jauns.lv

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs un bijusī tieslietu ministre, pašreizējā Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, turpinot iedibināto tradīciju, vakar Ziemassvētku noskaņās apmeklēja Iļģuciema sieviešu cietumu un novēlēja ieslodzītajām priecīgus svētkus, kā arī ātrāku atbrīvošanos.

Kā Ziemassvētkus sagaida sieviešu cietumā?...

Štokenbergs un Āboltiņa apmeklēja arī cietumnieču mazuļus un nepilngadīgās ieslodzītās, kuras deklamēja dzeju un dziedāja.

Amatpersonas bērniem dāvināja rotaļlietas un dažādas praktiskas lietas bērnu attīstībai, bet Mātes un bērnu nodaļai - mūzikas centru un DVD atskaņotāju.

Iļģuciema cietumā patlaban uzturas seši mazuļi, no kuriem četriem bērniņiem ir aptuveni pusotrs gads, bet divi vēl ir pavisam mazi - nav sasnieguši gada vecumu. Cietumā uzturas arī sešas nepilngadīgas meitenes.

Štokenbergs apmeklējuma laikā apskatīja cietuma teritoriju - ieslodzīto kameru apstākļus, ēdnīcu, pastaigas laukumu, veikalu, bibliotēku, kā arī telpas, kurās ieslodzītās var apgūt pavāra un friziera profesijas. Viņš pauda gandarījumu par salīdzinoši pozitīvo sociālo vidi ieslodzījuma vietā, kas sievietēm ļauj izvērtēt savu rīcību un apgūt jaunas prasmes pirms atgriešanās sabiedrībā. Tajā pašā laikā ministrs konstatēja, ka daudzas telpas ir kritiskā stāvoklī un to renovēšanai būtu vajadzīgas lielas investīcijas, tādēļ jautājums par jaunu ieslodzījuma vietu būvniecību ir ļoti aktuāls.

Kā Ziemassvētkus sagaida sieviešu cietumā

Āboltiņa ir pārliecināta, ka arī bērni, kuri kopā ar savām mammām atrodas cietumā, gaida Ziemassvētkus - "ar dāvanām, mīļiem vārdiem un kāda maza sapnīša piepildīšanos". Saeimas priekšsēdētājai Iļģuciema sieviešu cietuma apmeklēšana Ziemassvētku priekšvakarā ir kļuvusi par ikgadēju tradīciju kopš tieslietu ministres amata pienākumu pildīšanas laikiem pirms septiņiem gadiem.

Iļģuciema cietums ir vienīgais sieviešu cietums Latvijā, kurā uzturas sievietes, kas pastrādājušas dažādu veidu noziegumus, un tādēļ ieslodzījumu viņas izcieš dažādos režīmos. Cietumā izveidotā Mātes un bērnu nodaļa nodrošina, lai ieslodzījuma laikā nenotiktu mātes un bērna atsvešināšanās.

Iļģuciema sieviešu cietumā patlaban uzturas 387 ieslodzītās.

LETA/Foto:LETA