Sabiedrība
2011. gada 21. janvāris, 15:06

Mediķi ir sagatavojušies gripas saslimstības pieaugumam

Jauns.lv

Patlaban situācija valstī kopumā ir normāla, slimnīcas darbojas ierastā režīmā, taču Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests un slimnīcas ir gatavas gripas saslimstības pieaugumam, pēc Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sanāksmes sacīja Veselības ministrijas (VM) preses pārstāve Ilze Arāja.

Sanāksmes mērķis bijis pārliecināties par visu dienestu koordinētu darbību laikā, kad sasniegts gripas epidēmiskais slieksnis, lai arī gripas epidēmija Latvijā ziemas sezonā tiek reģistrēta teju katru gadu un nav uzskatāma par ārkārtas situāciju.

Komisijas sastāvā ir pārstāvji no Veselības ministrijas, Latvijas Infektoloģijas centra, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Veselības norēķinu centra, Zāļu valsts aģentūras, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas.

VM atgādina, ka gripas epidēmijas laikā valsts apmaksā ģimenes ārsta mājas vizīti pie gripas pacientiem. Par ģimenes ārsta mājas vizīti pie pacientiem, kuri dzīvo viņa darbības pamatteritorijā, pacientam jāmaksā divi lati, ja viņš nav atbrīvots no pacienta iemaksām. Tas attiecas arī uz dežūrārstiem, kuri veic ģimenes ārstu funkcijas ārpus ģimenes ārstu darba laika.

Gripas un citu augšējo elpošanas ceļu infekciju simptomi ir līdzīgi, tāpēc, pieņemot pieteikumu mājas vizītei, ģimenes ārstam vai māsai ir iespējami detalizēti jānoskaidro esošie slimības simptomi, citi līdzīgi saslimšanas gadījumi ģimenē vai skolā un citas pazīmes, lai izlemtu par mājas vizītes nepieciešamību. Ja ģimenes ārsts būs ieradies mājas vizītē pie pacienta, kurš varētu būt saslimis ar gripu, bet apmeklējuma laikā konstatēs, ka tā nav gripa, arī šādā gadījumā pacientam būs jāmaksā tikai pacienta iemaksa - divi lati.

Jau ziņots, ka laboratoriski apstiprināti ir 376 gripas gadījumi, no tiem A tipa gripa apstiprināta 319 pacientiem, B tipa gripa apstiprināta 57 pacientiem. Iepriekšējā diennaktī apstiprināti 38 jauni saslimšanas gadījumi ar gripu, liecina LIC operatīvā informācija.

Speciālisti norāda, ka patlaban galvenokārt slimo bērni un jauni cilvēki, slimībai raksturīga vai nu ļoti viegla, vai arī izteikti smaga gaita, kas prasa ārstēšanos slimnīcā. Patlaban dominējošais gripas vīruss ir A tipa gripas H1N1 apakštips, kas ir aptuveni 84% no laboratoriski apstiprinātajiem gripas gadījumiem.

Veselības speciālisti aicina iedzīvotājus ievērot piesardzības un gripas profilakses pasākumus. Imūnsistēmas stiprināšanai gripas izplatības laikā vajadzētu uzturā vairāk lietot svaigus dārzeņus un augļus, kuros ir augsts vitamīnu un minerālvielu daudzums. Ieteicama ir ēdienu bagātināšana ar garšaugiem, kā arī augu tēju lietošana. Svarīgi ir ievērot personīgās higiēnas un piesardzības pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku. Speciālisti iesaka pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, vēdināt telpas un mitrināt tajās gaisu.

Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš arī cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas - cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī vecākiem jāpievērš uzmanība bērniem, īpaši vecumā līdz četriem gadiem, jo šajā vecuma grupā konstatēts liels stacionēto slimnieku skaits.

LETA