Skandaloza izrāde Nacionālajā teātrī
Kultūra
2011. gada 11. februāris, 14:24

Skandaloza izrāde Nacionālajā teātrī

Jauns.lv

Jaunās izrādes „Čīkstošais klusums” režisors Ēcis uzskata, ka no skatuves dzirdamā deputātu zākāšana un rupjības spēj nokaitināt tikai cilvēkus, kas nelasa grāmatas.

Lai arī Nacionālā teātra jaunā izrāde „Čīkstošais klusums” galveno uzsvaru neliek uz afišās redzamajiem plikumiem, kā daudzi to gaidīja, tā tomēr neatstāj vienaldzīgos – izrādē dzirdama rupja lamāšanās, deputātu saukāšana par spalvainām „pip…” „dirsām” un citiem „labumiem”.

 „Augstās mākslas” nežēlastībā kritis arī uzņēmējs Gunārs Ķirsons, kura sakarā izrādē skan ļoti diskutablas frāzes... Turklāt – tās tiek gan izteiktas mutiski, gan – skaidri un salasāmi uzrakstītas uz liela ekrāna. Lai arī, kā apgalvo radošie spēki, izrāde vēsta par nepieciešamību sasparoties labākas un cerīgākas Latvijas veidošanā, izmantotie līdzekļi, pēc daudzu skatītāju domām, to nepavisam neveicina.

Ņemot vērā daudzo skatītāju sašutumu, Nacionālā teātra pārstāvji ir apliecinājuši, ka šīs diskutablās vietas no izrādes tiks izņemtas.

Kasjauns.lv, ceturtdien, 10. februārī, novēroja, ka pēc pirmizrādes skatītāji patiešām pauda atšķirīgu vērtējumu – kamēr puse zāles cēlās kājās (viena no pirmajām – arī valodniece un deputāte Janīna Kursīte), otra puse palika sēžam un arī aplausos bija skopa. Pēc izrādes paši aktieri sprieda, ka tā labāk patikusi jaunajai paaudzei, kas apstiprinājies ģenerālmēģinājumā ar studentu piedalīšanos. Vēl izrādei nebeidzoties, jaunieši cēlušies kājās un pauduši ovācijas.

Jāpiebilst, ka pirmizrādi pēc Nacionālā teātra uzaicinājuma apmeklēja arī pats uzņēmējs Ķirsons ar meitu Eviju. Jautāts, kā patika izrāde un tajā dzirdamās uzvārda interpretācijas, viņš nebūt neizskatījās aizkaitināts, Kasjauns.lv atzīstot, ka šādu uzvārda „locīšanu” jau piedzīvojis skolas laikā, tāpēc iemācījies to uztver ar smaidu. Turklāt, aicinot uz izrādi, teātra pārstāvji jau uzņēmēju brīdinājuši, ka būšot kas pārsteidzošs… „Katru jau kaut kā saukā, ja to uztver ar dusmām, tad ir grūti dzīvot…” saprotošs bija uzņēmuma „Lido” īpašnieks. Viņaprāt, „Lido” pieminēšana izrādes skatītājiem likusi domāt par nācijai svarīgām tēmām, kas esot būtiskākais. Arī pašu izrādi uzņēmējs raksturoja kā jauku un interesantu. Ķirsona ģimene neatteicās arī no vīna glāzes pēc izrādes, kā arī pārmija dažus vārdus ar teātra direktoru Ojāru Rubeni.

Krietni izsmējīgāks pret neērtiem jautājumiem bija izrādes režisors Ģirts Ēcis. Taujāts, kā uztver negatīvās atskaņas, Ēcis norādīja, ka tādas viņu neesot sasniegušas, iespējams tālab, ka „cilvēki acīs patiesību nesaka” vai arī daudz lasījuši grāmatas, tāpēc spēj izrādē tikt galā arī ar sevi.

Jauniestudējumā „Čīkstošais klusums” (Igaunijas teātra „NO99” lugas „GEP (Gorjačije estonskije parņi)” lokalizējums) piedalās aktieri Liene Gāliņa, Madara Saldovere, Evija Skulte, Uldis Anže, Jānis Āmanis, Mārtiņš Brūveris, Gundars Grasbergs, Artuss Kaimiņš, Ivars Kļavinskis, Ģirts Liuziniks un Jānis Vimba. Viss sākas kā anekdotē: „Draugs, vai tu zini, ka tava sieva gaida bērnu? No manis…”

Septiņi jauni vīrieši organizē „Čīkstošā klusuma” biedrību ar mērķi pašiem cīnīties ar demogrāfisko krīzi: katrs no biedriem apņemas apaugļot pēc iespējas vairāk sieviešu, lai kaut vai nedaudz uzlabotu Latvijas demogrāfiskos rādītājus. Latvijas jaunajiem patriotiem nemitīgi jāuztur formā savi morālie un fiziskie spēki, jāmeklē jaunus biedrus, kuri gatavi upurēt savu veselību nācijas glābšanas vārdā. Jā, arī atrast un pierunāt sievietes „taisīt bērnus” nemaz nav viegli.

Latvija elementāri izmirst – šis laiks ir Latvijas gulbja dziesma: pēc Centrālās Statistikas pārvaldes sniegtajiem datiem Latvijā gada laikā iedzīvotāju skaits samazinās par aptuveni 17 000, īstenībā pazūd pilsēta Cēsu lielumā. Lugas varoņi, domājot par būtisko jautājumu – kāpēc valstī nedzimst bērni, atbilstoši savam divdesmitgadnieku vecumam nolemj, ka kaut kas taču ir jādara. Un ķeras pie aktīvas rīcības. Tuvākās izrādes: 11., 15., 25. un 27. februārī.

Ieva Valtere / Foto: Mārtiņš Ziders, Gunārs Janaitis