Sabiedrība
2011. gada 3. marts, 21:48

Konkursā "Zelta ābele" noteiktas trīs labākās Latvijas grāmatas

Jauns.lv

Konkursā "Zelta ābele" ceturtdien noteiktas trīs labākas Latvijas grāmatas - "Zīda čūska", "Ola uz sola" un "Krampis. Arhitekts Andris Kronbergs", informēja Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača.

Par labāko grāmatu prozas kategorijā atzina Gunta Bojāra grāmatu "Zīda čūska", tās māksliniece ir Katrīna Vasiļevska, bet ilustrētājs Aivars Vīlipsons, izdevējs "Apgāds Zvaigzne ABC". Grāmata stāsta par vīrieša un sievietes attiecībām un mūsdienu pasauli.

Savukārt nominācijā "Labākā bērnu dzejas grāmata" par labāko tika atzīts Aivara Neibarta darbs "Ola uz sola", kura mākslinieks ir Edmunds Jansons un izdevējs ir "Liels un mazs". "Ola uz sola" ir bilžu grāmata, kurā atrodas Neibarta dzejoļi bērniem.

"Zelta ābeles" konkursā par labāko mākslas izdevumu atzina Jāņa Lejnieka grāmatu "Krampis. Arhitekts Andris Kronbegs", tās māksliniece ir Zane Ernštriete, bet izdevējs "Neputns". Lejnieka darbs ir veltīts latviešu arhitektam Kronbergam un atklāj ne tikai arhitekta dzīves gājumu un darbu pārskatu, bet ļauj saprast arī viņa redzējumu Rīgas attīstībā.

Konkursa tradīcija ir katru gadu pasniegt balvu par mūža ieguldījumu grāmatniecībā. Šogad to pasniedza ilggadējai grāmattirgotājai Regīnai Jonasei.

Šogad konkursam 29 izdevēji pieteica 85 izdevumus, no kuriem astoņi žūrijas locekļi izvēlējas labākos. Žūrijas sastāvā bija: Ieva Bečere, žurnāla "Iespiedgrafika" pārstāve, mākslinieki - Ilze Ramane, Aivars Plotka, Ingūna Rībena, Uldis Sosnovskis, Aleksejs Naumovs, kā arī mākslas zinātniece Ingrīda Burāne un maketētājs Artūrs Hansons.

BNS