Skandāls Liepājā! Koncertzāles projekts – makulatūra par trīs miljoniem
Sabiedrība

Skandāls Liepājā! Koncertzāles projekts - makulatūra par trīs miljoniem

Jauns.lv

Šomēnes publiskotais Liepājas koncertzāles projekts ir makulatūra, apgalvo pie tā kādreiz strādājušais arhitekts Gundars Vērpe. Liepājas dome, finansējot tā izstrādi, vējā ir izkaisījusi vismaz 2,7 miljonus.

Skandāls Liepājā! Koncertzāles projekts – makulatū...
Par Liepājas koncertzāles „Lielais dzintars” projektu iztērētie gandrīz trīs miljoni latu ir izmesti vējā, uzskata arhitekts Gundars Vērpe. Projekts esot haltūra un makulatūra.
Par Liepājas koncertzāles „Lielais dzintars” projektu iztērētie gandrīz trīs miljoni latu ir izmesti vējā, uzskata arhitekts Gundars Vērpe. Projekts esot haltūra un makulatūra.

Jau ziņots, ka par Eiropas Savienības un valsts budžeta naudu aizpērn nolēma būvēt četras koncertzāles – Liepājā, Cēsīs, Ventspilī un Rēzeknē. Liepājā projekta īstenošana līdz šim virzījās visnotaļ raiti; tā vismaz varēja spriest pēc publiski pieejamās informācijas.

Liepājas dome bija noslēgusi līgumu ar austriešu arhitekta Folkera Gīnkes biroju „Giencke & Company”, kas 2003. gadā uzvarēja Liepājas domes rīkotajā projekta ideju konkursā, un austrieši sāka izstrādāt koncertzāles tehnisko projektu, kuram jau iztērēti ap 2,7 miljoniem latu. Koncertzālei, kurā mājvietu rastu arī Liepājas simfoniskais orķestris un Liepājas mūzikas skola, vieta izvēlēta bijušā kinoteātra „Liepāja” vietā pašā pilsētas centrā.

Dārgā makulatūra

Nu ir atklājies, ka izstrādātais projekts ir nekvalitatīvs un tam, iespējams, ir makulatūras vērtība. Par to portālam rekurzeme.lv ir pavēstījis arhitekts Gundars Vērpe, kurš kopā ar austriešiem izstrādāja šo projektu.

Pēc viņa domām līdz šim par projektu iztērēto naudu pasūtītājs jeb Liepājas dome ir izmetusi vējā, un pēc tā koncertzāli nevar uzbūvēt. „Tas, kas iesniegts pilsētas domē – tā ir makulatūra. 3 miljoni – diezgan dārgi,” Vērpes teikto atreferē portāls rekurzeme.lv.

Pērn Vērpe strādājis Gīnkes arhitektu birojā, kur tapa „Lielā dzintara” tehniskais projekts. Jau tad viņš sapratis, ka tas ir nepilnīgs. Ar darba devēju latviešu arhitekts parakstījis līgumu par informācijas neizpaušanu, tāpēc līdz šim esot „turējis muti”. Taču nu, kad koncertzāles tehniskais projekts iesniegts pasūtītājam, kam būtu jāiziet tikai vēl ekspertīze, tātad informācija ir publiska, arhitekts Vērpe uzdrošinājies paust publiski savu viedokli, raksta rekurzeme.lv.

Vērpe apgalvo, ka uztraucas par profesionālo ētiku un ir ieinteresēts kā pilsonis un potenciālais koncertzāles apmeklētājs, lai celtne būtu kvalitatīva.

Brutāla šmaukšanās

„Mani smagākie pārmetumi būtu tieši arhitektūras ētikai un profesionalitātei. Neviens neapstrīd Folkera Gīnkes dizaina idejas. Mēs diskutējam par likumdošanu un profesionālo ētiku. Šajā situācijā, manuprāt, arhitekti rupji pārkāpuši elementāru cieņu un attieksmi, pirmkārt, pret savu darbu, un vienkārši šeit notiek brutāla šmaukšanās attiecībā pret pasūtītāju,” pauž Vērpe.

Pēc latviešu arhitekta domām, projekts ir jāpārstrādā. Uz jautājumu, vai Gīnke ir krāpnieks, Vērpe rekurzeme.lv atbildēja: “Jā. Viņš ir iesniedzis nederīgu projektu. Un šajā gadījumā šo krāpniecības procedūru, par nožēlošanu, ir atbalstījusi arī Latvija – arhitekts Juris Poga un SIA „Būvkonsultants”, kam tieši jāpārstāv pasūtītāju intereses. Šajā gadījumā man lielais sašutums nav par Folkeru Gīnki, šajā gadījumā man sašutums ir par Latvijas pusi.”

Vērpe Liepājas pašvaldībai iesaka nesamierināties ar nejēdzīgo projektu: „Šajā gadījumā Liepājas domei vajadzētu nevis nokārt galvu un norakstīt 2,7 miljonus zaudējumos, bet mēģināt tos attiesāt.”

Plikpauris sola ataudzēt matus

Ka „Lielā dzintara” projekts ir nepilnīgs, apliecina arī nule Liepājas pašvaldības portālā liepaja.lv publicētā informācija, ka projektam „nepieciešams veikt tehniskā projekta labojumus, papildinājumus un skaidrojumus par vides pieejamības, ugunsdrošības, ēkas energoefektivitātes, ekspluatācijas risinājumiem, kā arī par tā atbilstību Latvijas Republikas būvniecības normatīviem, ekonomiskajām un vides prasībām.”

Te jāatgādina, ka vēl janvāra beigās Liepājas mērs Uldis Sesks Liepājas radiostacijai „Rietumu Radio” teica, ka „projekts ir pietiekami reāls”.

Savukārt vicemēre Silva Golde sparīgi noraidīja koncertzāles idejas kritizētāja – domes opozīcijas deputāta Ivara Kesenfelda – apgalvojumus, ka tajā nav nekas reāls. Viņa uzsvēra, ka darbs pie projekta „aktīvi turpinoties”. Golde teica, ka pamest šo projektu būtu bezatbildīgi, jo „auglīgais darbs vainagosies ar rezultātu, kāds vajadzīgs Liepājai”.

Savukārt Kesenfelds Liepājas domes sēdē apgalvoja, ka koncertzāle nekad netiks uzbūvēta un Liepājas domes vadība tikai uztur mītu par koncertzāles būvniecību, lai attaisnotu šim projektam jau iepriekš iztērētos piecus miljonus latu.

„Lielais dzintars” nekad netiks uzbūvēts un šī nauda ir izmesta vējā, sacīja opozicionārs. „Ja koncertzāle Liepājā tiks uzcelta, ataudzēšu kuplākus matus nekā Uldim Seskam,” sola deputāts (patlaban viņam matu nav vispār — red.).


Elmārs Barkāns/Foto: liepajniekiem.lv