Kurš gurķis labāks: Latvijas vai importa?
Sabiedrība
2011. gada 14. marts, 11:40

Kurš gurķis labāks: Latvijas vai importa?

Jauns.lv

Katru gadu ap 8. martu Latvijas veikalos sāk tirgot pirmos Mārupes gurķus. Vai tiešām tie ir labāki nekā, piemēram, Spānijā zem dienvidu saules augušie?

Latvijā gurķi nobriest mākslīgajā apgaismojumā ziemā, un rodas jautājums — vai tie var būt veselīgāki, vitamīniem bagātāki, nekā dienvidos audzētie, kur saules gaismas ir daudz vairāk.

Izrādās, ziemeļu klimatam ir citas ievērojamas priekšrocības. „Dienvidu zemēs ir daudz vairāk kaitēkļu un slimību, līdz ar to ļoti intensīvi jālieto augu aizsardzības līdzekļi,” kasjauns.lv skaidro pazīstamais dārzkopis Jānis Rukšāns. „Skaitās, ka to stingri kontrolē, tomēr tur izmanto daudz vairāk pesticīdu.” Latvijā lieto gan mazāk ķimikāliju, gan arī kontrole ir stingrāka.

Saules gaismai nemaz tik milzīga nozīme nav, jo Mārupes gurķu audzētājiem jau sen izmanto siltumnīcu lampas ar pareizo, augiem piemēroto spektru. Mēdz pārmest, ka Mārupes gurķus audzē akmens vatē, nevis augsnē, uz ko Rukšāns iebilst: „Šajā vatē ir visas vajadzīgās minerālvielas, arī no augsnes augi ņem tikai minerālvielas.” Mārupē gurķus apputeksnē kamenes, kas ķimizētos apstākļos nobeigtos.

Turklāt, salīdzinot ar Spāniju, vietējiem dārzeņiem liels pluss ir tuvais transportēšanas attālums, šorīt novāktie gurķi jau pēc pāris stundām var būt veikalu plauktos. Rukšāns gan atgādina, ka mūsdienu šķirnēs par labu ražīgumam upurē garšu un aromātu. Tomēr viņš teic, ka Mārupes gurķi ir gardāki par importētajiem.

Māris Puķītis/Foto: LETA