Sabiedrība
2011. gada 23. marts, 22:43

Gripa šogad atkāpjas salīdzinoši lēni

Jauns.lv

Gripa šogad atkāpjas salīdzinoši lēni, jo faktiski var runāt par divām epidēmijām - A tipa gripas un vēlāk B tipa gripas -, sacīja Latvijas Infektoloģijas centra Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Sākotnēji bija ļoti augsta saslimstība ar A tipa gripu - tā izplatās un apkāpjas strauji, savukārt B tipa gripas intensitāte pieaug lēnāk un samazinās ilgāk, sacīja Perevoščikovs.

Tomēr nevarētu teikt, ka B tipa vīruss izraisītu smagāku vai vieglāku saslimšanu nekā B tipa gripa, jo tas galvenokārt atkarīgs no cilvēka organisma, uzskata Perevoščikovs. Savukārt, ja cilvēks slimojis ar viena tipa vīrusu, viņš var inficēties arī ar otru.

Infektoloģijas centra Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta direktors prognozēja, ka vēl dažas nedēļas saslimstības līmenis ar gripu būs vēl samērā augsts, tomēr pakāpeniski tas samazināsies.

Profilakses pasākumi pret abu tipu vīrusiem, kā arī daudzām citām augšējo elpceļu infekcijām, ir līdzīgi, norādīja speciālists. Vajag ievērot personīgās higiēnas un piesardzības pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku, jāvedina telpas, kā arī ierobežot kontaktus ar saslimušajiem. Imūnsistēmas stiprināšanai gripas izplatības laikā vajadzētu uzturā vairāk lietot svaigus dārzeņus un augļus.

Kopumā gripas sezonā laboratoriski ir apstiprināti 2133 gripas gadījumi, tostarp 1093 pacientiem - A tipa gripa, bet 1040 - B tipa, liecina LIC operatīvie dati.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā gripas izplatība pieauga par 55% un saslimstības epidemioloģiskais slieksnis pārsniegts Daugavpilī, Liepājā un Jelgavā, pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra epidemioloģe Raina Nikiforova.

Vidēji Latvijā ar gripu slimoja 58 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, kas nozīmē, ka epidemioloģiskais slieksnis - 100 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju - kopumā valstī nav pārsniegts. Tomēr saslimstības pieaugums Daugavpilī, Liepājā un Jelgavā sasniedza epidēmijas līmeni.

LETA