Vai Vīķe-Freiberga varētu atgriezties Rīgas pilī?
Sabiedrība
2011. gada 25. marts, 11:57

Vai Vīķe-Freiberga varētu atgriezties Rīgas pilī?

Jauns.lv

Valdis Zatlers cer, ka viņš ieņems Valsts prezidenta amatu otro termiņu pēc kārtas, savukārt koalīcijas partijas vēl nav oficiāli vienojušās. Varbūt ir iespējama arī Vairas Vīķes–Freibergas atgriešanās?

­

Ne „Vienotības” Saeimas frakcijā, ne apvienības valdē tāda iespēja nav apspriesta, Kasjauns.lv teic frakcijas priekšsēdētāja vietniece Ilze Viņķele. „Frakcijā kolēģu vairākums šobrīd atbalsta Valdi Zatleru. Vairu Vīķi–Freibergu varētu virzīt tikai tad, ja esošais prezidents, kurš paudis gatavību uzņemties šos pienākumus vēlreiz, tiek diskvalificēts un ar pietiekami nopietniem argumentiem,” pauž Viņķele.

„Domāju, ka „Vienotība” varētu uzņemties Zatlera virzību, un gribu uzsvērt, ka viņš ir Latvijas prezidents, nevis vienas partijas kandidāts,” piebilst Viņķele.

Premjers Valdis Dombrovskis („Vienotība”) ir paudis nepārprotamu atbalstu Zatleram — trešdien abu iknedēļas tikšanās laikā Dombrovskis viņam dzimšanas dienā uzdāvināja grāmatu „Latvijas bākas”, kurā ar roku ierakstījis vēlējumu turpināt strādāt Valsts prezidenta amatā.

Līdzīgās domās ir arī Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis: „Tas šobrīd nav aktuāli. Kandidatūras ir izskanējušas, manuprāt, jātiek skaidrībā ar pašreizējo prezidentu, tas ir primārais uzdevums.”

ZZS frakcijā gan visi deputāti nedomā vienādi. Piemēram, Iveta Grigule aģentūrai LETA teikusi: „Neredzu viņā tādu Valsts prezidentu, kādu Latvija būtu pelnījusi. Zatleram pietrūkst simboliskā tēla. Savas darbības laikā viņš ir audzis, bet tas nav pietiekami.” Pēc Grigules domām, Zatleram reālas izredzes varētu būt tikai, ja viņš būtu vienīgais kandidāts un par to būtu vienojusies koalīcija.

ZZS pārstāvētā Zaļā partija par nopietnākajiem kandidātiem uzskata Zatleru un Valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu. Jāpiebilst, ka Zatleru par vienu no piemērotākajiem prezidentam amatam nosaucis arī ar ZZS cieši saistītais Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Arī Vaira Vīķe–Freiberga intervijā Latvijas Televīzijai sacīja, ka Zatlers ir cienīgs ieņemt prezidenta amatu nākamos četrus gadus.

No sabiedrības pārstāvjiem nepārprotamu atbalstu Zatlera atkārtotai ievēlēšanai paudusi Latvijas Tirgotāju asociācija, īpaši slavējot viņa vizītes Polijā un Krievijā, kas esot likušas pamatakmeni sadarbībai ar lielajiem kaimiņvalstu tirgiem.

Kā iespējamie kandidāti minēti arī Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs, Valsts kontroliere Inguna Sudraba, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis („Vienotība”), kultūras ministre Sarmīte Ēlerte („Vienotība”), Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš (Tautas partija), bijušais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits.

Zatlera prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 7. jūlijā. Oficiāli kandidātus jānosauc no 19. līdz 24. maijam, bet Saeimas Prezidijam no 29. maija līdz 8. jūnijam jāsasauc parlamenta sēde šī jautājuma lemšanai.

Māris Puķītis/Foto: Agnese Gulbe/LETA

­