Politika
2011. gada 29. marts, 15:40

Cimdara atkārtotu ievēlēšanu CVK priekšsēdētāja amatā varētu atbalstīt arī SC frakcija

Jauns.lv

Arņa Cimdara atkārtotu ievēlēšanu Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja amatā varētu atbalstīt arī apvienības "Saskaņas centrs" Saeimas frakcija, aģentūrai LETA pieļāva SC frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins.

Stingru atbalstu Cimdara atkārtotai ievēlēšanai paudusi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcija, kurā ir 22 deputāti, kā arī drīzāk pozitīvu viedokli paudusi 33 deputātu lielā "Vienotības" frakcija, kura gan oficiālu lēmumu pieņemšot tikai rītdien. Tādējādi ar 29 deputātu lielās SC frakcijas atbalstu Cimdaram ievēlēšana varētu jau būt garantēta.

Tiesa gan, SC iepriekš pauda šaubas par Cimdara iespējām tikt atkārtoti ievēlētam un netika izslēgts, ka varētu tikt virzīts kāds savs kandidāts. Agešins skaidroja, ka šāds viedoklis pausts brīdī, kad koalīcijai - "Vienotībai" un ZZS - nav bijis vienota viedokļa CVK vadītāja jautājumā.

"Tagad, kad koalīcija ir vienojusies par Cimdaru, mēs nevēlamies kļūt par viņa "kapračiem"," sacīja Agešins, piebilstot, ka Cimdars esot pietiekami profesionāls, lai varētu palikt CVK vadītāja amatā.

Saeimas prezidijs un Frakciju padome nolēma, ka kandidatūras Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) locekļu un priekšsēdētāja amatiem var izvirzīt līdz 31.martam.

SC nolēmusi CVK locekļu amatam virzīt pašreizējo CVK locekli Raimondu Olehno un juristi Elizabeti Krivcovu, aģentūrai LETA pastāstīja Agešins.

CVK sastāvā ir deviņi locekļi, no kuriem priekšsēdētāju un septiņus locekļus ievēl Saeima, bet vienu locekli no tiesnešu vidus Augstākā tiesa savā plēnumā. CVK pilnvaru termiņš ir četri gadi, un kārtējām CVK vēlēšanām jānotiek ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc jaunās Saeimas sanākšanas.

Patlaban CVK priekšsēdētājs ir Arnis Cimdars, priekšsēdētāja vietniece ir Kristīne Kurzemniece, sekretārs ir Valdis Veinbergs, CVK locekļi ir Anita Borševska, Pēteris Dzalbe, Tatjana Feigmane, Daina Medne, Raimonds Olehno un Sigords Stradiņš.

Saskaņā ar likumu "Par Centrālo vēlēšanu komisiju" Saeima ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc tās sanākšanas izveido CVK kā pastāvīgi darbojošos institūciju, kas nozīmē, ka 10.Saeimai CVK jaunais sastāvs jāievēl līdz šā gada 2.maijam.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Cimdars CVK vadītāja amatā jau ievēlēts četras reizes un šo institūciju vada kopš 1997.gada.

LETA/Foto: LETA/Ieva Čīka