Politika
2011. gada 2. aprīlis, 14:12

ASV viceprezidents pateicas Latvijai par iesaistīšanos misijā Afganistānā

Jauns.lv

ASV viceprezidents Džo Baidens, tiekoties ar Latvijas Valsts prezidentu Valdi Zatleru, pateicās par Latvijas pienesumu militārajā misijā Afganistānā.

Prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa informēja, ka abu valstu amatpersonas stundu garā sarunā pārrunāja Latvijas - ASV, ASV - Eiropas Savienības (ES) attiecības un sadarbību NATO.

Viceprezidents atzīmēja, ka abām valstīm ir spēcīga, moderna partnerība. Viņš pauda atzinību Latvijas ārpolitiskajām prioritātēm, īpaši mūsu valsts darbībai ES Austrumu partnerības ietvaros un pateicās par Latvijas pienesumu militārajā misijā Afganistānā.

Zatlers aicināja ASV valdību atbalstīt Amerikas Baltijas Brīvības fondu. Viceprezidents no savas puses apsolīja turpināt atbalstīt šo projektu. Sarunas laikā tika apspriestas arī Latvijas un Krievijas attiecības "pārstartēšanas" politikas kontekstā. Valsts prezidents uzskata, ka abu valstu attiecību uzlabošanās ir bijusi iespējama pateicoties tieši ASV prezidenta Baraka Obama administrācijas sāktajai pārstartēšanas politikai.

Tikšanās noslēgumā Valsts prezidents pasniedza Baidenam II šķiras Triju zvaigžņu ordeni par viņa atbalstu Latvijas iestāšanās NATO.

Valsts prezidents tikās arī ar ASV enerģētikas sekretāra vietnieku Danielu Pounmenu. Sarunas laikā tika pārrunāti enerģētikas tirgi Baltijas reģionā un ASV, kā arī iespējamā turpmākā sadarbība starp abām valstīm. Tika pārrunāti elektroenerģijas un gāzes apgādes attīstības plāni reģionā. Turklāt sekretāra vietnieks dalījās ASV pieredzē ar slānekļa gāzes iegūšanu. Tika runāts par vēja enerģijas projektu attīstību Latvijā un atomelektrostaciju lomu un nākotni pasaulē.

Valsts prezidents Kapitolijā tikās ar kongresmeni Bobu Gudlātu, kura ģimenes saiknes ir saistītas ar Latviju. Valdis Zatlers un Bobs Gudlāts pārrunāja Latvijas un ASV politiskās un ekonomiskās attiecības. Valsts prezidents aicināja kongresmeni veicināt amerikāņu investīcijas Latvijā. Tāpat valsts pirmā amatpersona aicināja Gudlātu atbalstīt Baltijas Amerikas Brīvības fonda darbību, kas nodrošina stipendijas Baltijas jauniešiem mācībām un profesionālās pieredzes iegūšanai ASV.

Zatlers piedalījās arī Eiropas Institūta organizētajā pusdienu - diskusijā "Ziemeļeiropas aktualitātes un transatlantisko attiecību loma". Valsts prezidents norādīja, ka izpratne par Ziemeļeiropas konceptu attīstās. Piecas Ziemeļu un trīs Baltijas valstis nav institucionāli vienotas. Dažas valstis ir Eiropas Savienības, dažas - NATO dalībvalstis, bet vairākas ir abu organizāciju biedri. Tomēr tām ir kopīga ekonomiskā telpa un tās seko vienotām vērtībām.

Runājot par aizsardzības jomas jautājumiem, Valdis Zatlers norādīja, ka "kopš deviņdesmito gadu sākuma Ziemeļvalstis un ASV ir aktīvi palīdzējušas attīstīt Baltijas aizsardzības spēkus. Piemēram, īstenoti tādi projekti kā Baltijas bataljons, Baltijas Gaisa telpas novērošanas tīkls, Baltijas Aizsardzības koledža". Latvija partnerības vārdā ir piedalījusies Bosnijas, Kosovas, Irākas un Afganistānas operācijās un sadarbība starp Latviju un tās ziemeļu kaimiņiem un ASV militārajā jomā ir plašs sadarbības potenciāls. Runas laikā Valsts prezidents pievērsās vienotai Ziemeļvalstu, Baltijas valstu, ASV pieejai attiecībās ar Krieviju, ekonomisko izaicinājumu risināšanai Ziemeļu-Baltijas reģionā un ASV, reģionālajiem enerģētikas jautājumiem, nodrošinot tās avotu dažādību, enerģētisko neatkarību, attīstot dažādus infrastruktūras projektus, t.sk., sašķidrinātās gāzes termināli Latvijā.

Dienas noslēgumā Valsts prezidents tikās arī ar Amerikas Latviešu jauniešu apvienības pārstāvjiem un piedalījās pieņemšanā par godu Apvienotās Amerikas Baltiešu nacionālās komitejas 50 gadu svinībām.

Zatlers 27.martā devās nedēļu garā darba vizītē uz ASV, kurā prezidenta prioritātes ir politiskā dialoga stimulēšana, ekonomiskās un militārās sadarbības attīstīšana un dialogs ar Latvijas tautiešiem.

LETA