Sabiedrība
2011. gada 4. aprīlis, 21:07

Valsts prezidenta kancelejas automašīna tikusi novietota invalīdu stāvvietā

Jauns.lv

Aizvadītajā nedēļā invalīdu stāvvietā Rīgā, Dzirnavu ielā, iepirkšanās centra "Galleria Riga" durvju priekšā, bija novietota viena no piecām BMW markas automašīnām, kas 2008.gadā tika iegādātas Valsts prezidenta Valda Zatlera kancelejas vajadzībām, vēsta portāls "Pietiek.com".

"Pagaidām nav zināms, vai šī bija tā no minētajām piecām automašīnām, kas visbiežāk tiek izmantota Valsts prezidenta dzīvesbiedres Lilitas Zatleres vajadzībām," savā rakstā tika norādījis žurnālists Lato Lapsa.

Savukārt Valsts prezidenta kanceleja noraida minētās automašīnas atrašanās invalīdu stāvvietā saistīšanu ar Valsts prezidenta dzīvesbiedri.

Divas fotogrāfijas, kurās BMW markas automašīna ar valsts reģistrācijas numuru HE 3245 redzama, novietota invalīdu stāvvietā pie "Galleria Riga", aizvadītajā nedēļā iesūtīja kāds portāla "Pietiek.com" lasītājs. Lai gan pašam lasītājam bija šķitis, ka auto vējstiklā ievietota kādas ministrijas caurlaide, "Pietiek.com" noskaidroja, ka automašīnas oficiālais saimnieks ir Valsts prezidenta kanceleja.

To piektdien apstiprināja arī prezidenta kancelejā - saskaņā ar tās versiju šis BMW esot dežūrmašīna, kas "tiek izmantota Valsts prezidenta kancelejas tekošām dienesta vajadzībām, lai nodrošinātu Valsts prezidenta un Valsts prezidenta kancelejas darbību". Šī automašīna dienesta pienākumu veikšanai esot pieejama visiem Valsts prezidenta kancelejas darbiniekiem.

Tikmēr neoficiāli avoti kancelejā "Pietiek.com" bija izteikušies, ka tieši šo automašīnu bieži savām vajadzībām izmantojot Zatlere. Valsts prezidents aizvadītajā nedēļā gan bija devies vizītē uz ASV, taču šoreiz Lilita Zatlere bija palikusi mājās un saskaņā ar publiski pieejamo informāciju aktīvi piedalījās sabiedriskajā dzīvē Rīgā.

Savukārt Valsts prezidenta kanceleja noraida minētās automašīnas atrašanās invalīdu stāvvietā saistīšanu ar Valsts prezidenta dzīvesbiedri, aģentūru LETA informēja prezidenta kancelejā.

"Valsts prezidenta kanceleja šādus apgalvojumus kategoriski noliedz un apliecina, ka minētā automašīna ar valsts reģistrācijas numuru HE 3245 Valsts prezidenta dzīvesbiedres vajadzībām netiek izmantota," teikts Valsts prezidenta kancelejas vēstulē.

Valsts prezidenta kanceleja informē, ka 30.martā plkst.18 "Galleria Riga" telpās - "laikraksta "Diena" viesistabā" - notika video tiešraide-diskusija "Kas jāmaina izglītības sistēmā", kurā piedalījās Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājs Roberts Ķīlis.

"Informāciju par Valsts prezidenta kancelejas automašīnas novietošanu invalīdiem paredzētā stāvvietā esam uzzinājuši tikai no minētās publikācijas. Līdz ar to Valsts prezidenta kanceleja uzsver, ka automašīnas novietošana invalīdiem paredzētā autostāvvietā nav pieļaujama un šādu autovadītāja rīcību nosoda," skaidro Prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Ēriks Ozols.

Viņš informē, ka Valsts prezidenta kancelejas rīcībā esošā autotransporta vadītāji ir Saeimas autobāzes darbinieki. Valsts prezidenta kanceleja lūgs Saeimas autobāzei noskaidrot minētajā situācijā iesaistītā autovadītāja rīcības motīvus un risināt jautājumu par konkrētā autovadītāja atbildību par notikušo, norāda prezidenta kanceleja.

Kā rakstīja portāls "Pietiek.com", "Neatkarīgā Rīta Avīze" savulaik informējusi, ka viena no piecām Zatlera kancelejas automašīnām nodota Aizsardzības ministrijas pārziņā un Zatlere braukājot tieši ar šo auto.

Iepriekš fiksēti gadījumi, kad prezidenta dzīvesbiedre kancelejas automašīnā, ko vēl pavada apsardze ar ieslēgtām bākugunīm, dodas iepirkties uz Vidzemes tirgu vai citviet. Oficiālā atbilde uz to ir bijusi - šāda esot nepieciešamā kārtība un nekas tajā netikšot mainīts.

Portāls "Pietiek.com" 3.aprīlī Valsts prezidenta kancelejai ir nosūtījis oficiālu iesniegumu, pieprasot precīzi paskaidrot, kādu iemeslu dēļ un pēc kādas personas pieprasījuma minētā prezidenta kancelejas automašīna 30.martā bijusi novietota invalīdu stāvvietā, kā arī to, kas un kādā veidā tiks sodīts par šo pārkāpumu.

Savukārt Prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Ozols norāda, ka 1.aprīlī Lapsa ar e-pasta starpniecību ir nosūtījis elektronisku iesniegumu Valsts prezidenta kancelejai, kurā norādījis, ka vēlas saņemt atbildi uz jautājumu, kādu personu vajadzībām tiek izmantota Valsts prezidenta kancelejas automašīna ar valsts reģistrācijas numuru HE 3245. Uz to viņam sniegta atbilde, ka "automašīna ar numuru HE 3245 ir dežūrautomašīna un tā tiek izmantota Valsts prezidenta kancelejas tekošām dienesta vajadzībām, lai nodrošinātu Valsts prezidenta un Valsts prezidenta kancelejas darbību. Automašīna dienesta pienākumu veikšanai ir pieejama visiem Valsts prezidenta kancelejas darbiniekiem".

"Jebkādi jautājumi par minētās automašīnas izmantošanu Valsts prezidenta dzīvesbiedres darba kārtības nodrošināšanai Valsts prezidenta kancelejā pirms raksta "Zatlera kancelejas automašīna ērti iekārtojas invalīdu stāvvietā" nav saņemti. Pirms raksta publicēšanas Lato Lapsa netika arī jautājis par minētās automašīnas izmantošanu konkrētā laika periodā vai nosūtījuma maršrutā. Tādējādi pirms raksta publiskošanas autors apzināti nav vēlējies rast patiesu un pilnīgu priekšstatu par notikušā apstākļiem," uzskata prezidenta kancelejā.

Ozols norāda, ka tikai nākamajā dienā pēc raksta publicēšanas Lapsa ir uzdevis jautājumus, kādu iemeslu dēļ automašīna novietota invalīdu stāvvietā, kāda persona to izmantoja vai tika pārvadāta un kas tiks darīts, lai šādi gadījumi neatkārtotos.

Minētā BMW markas automašīna ir viena no pieciem jaunajiem "BMW 520" auto, kas 2008.gada vasarā par apmēram 111 000 latu tika iegādāti "valsts vadītāja darbības nodrošināšanai".

LETA